Snadné
4 a více porcí
45 - 60 minut
Česko
Severní Čechy
Postup
1 - Maso zcela zbavíme bílého tuku navrchu. Potom pečeni prošpikujeme na dvou místech slaninou. Maso osolíme, opepříme a vložíme do misky kde dospodu, po stranách a navrch položíme cibulové kroužky. Maso musí být v těsné misce, jako na fotce. Takto připravené maso necháme odležet přes noc v chladničce. 2 - Maso vyndáme z misky, sundáme z něj cibuli a na oleji ho osmahneme z obou stran, prozatím ho vyndáme na talíř. Do výpeku vložíme cibuli a povaříme za častého míchání 1/2 minuty. Potom vrátíme zpět maso, zalijeme malým množstvím vody (100 - 150 ml) a z každé strany masa přidáme po lžíci bílého vína. 3 - Maso pečeme v troubě předehřáté na 220 stupňů 40 minut. Během pečení maso obrátíme. Po 40 minutách odklopíme poklici, maso polijeme smetanou lehce naředěnou mlékem a dopečeme otevřené dokud se neudělá kůrka, tedy 10 - 15 minut. Smetanu, která steče promícháme s výpekem, výpek dle chuti trochu osolíme, promícháme a dopečeme. Připravíme si Harulák. 4 - Brambory oloupeme a nastrouháme jako na bramborák. Na suché pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu. Slaninu promícháváme aby se pánev omastila. Potom přidáme na drobno nakrájenou cibuli a povaříme 1 minutu za občasného promíchání. Směs vložíme k bramborům, přidáme všechny ostatní předepsané suroviny, dle chuti osolíme, vložíme i sádlo a vše dobře promícháme. Takto připravené těsto vložíme na pečící papír a na plechu pečeme v troubě předehřáté na 220 stupňů. Hotovo. Harulák je vynikající pochoutka, jednoduchá, snadná a levná. Dobrou chuť.