Postup
1 - Nejprve ječné kroupy necháme namáčet ve studené vodě cca 2 hodiny. Potom je uvaříme v osolené vodě do měkka. 2 - Vepřové plátky naklepeme, osolíme a osmahneme z obou stran tak, aby se maso zatáhlo. Porce masa potom vyndáme na talíř, který přikryjeme. Do výpeku dle potřeby přidáme sádlo, vložíme na drobno nakrájenou cibuli, kterou krátce osmahneme, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, promícháme a krátce také zasmahneme. Potom přidáme jalovec, citronovou kůru, zalijeme vodou tak, aby se vše dusilo, dle chuti osolíme a navrch naskládáme vepřové plátky. Dusíme dokud maso nezměkne, tedy 15 - 20 minut dle velikosti porcí. 3 - Tuto omáčku scedíme, zeleninu a koření již do omáčky nevracíme. Na másle krátce podusíme na kostičky nakrájenou okurku. Přidáme ji do scezené omáčky spolu s vínem. Přidáme trochu citronové šťávy a povaříme omáčku na staženém plameni 10 minut. Omáčka trochu zhoustne a je hotovo. Podávejte s kroupy. Na talíři porce masa přelijeme omáčkou. Dobrou chuť.