Postup
1 - Do zadělávací mísy vsypeme všechnu mouku smíchanou se špetkou soli. Ve středu vytvoříme důlek až na dno mísy. Do důlku vsypeme lžící cukru a něj rozdrobíme droždí. Zalijeme 2 lžícemi vlažného mléka, přidáme trochu neosolené mouky, promícháme a povrch také trochu posypeme neosolenou moukou. Necháme kynout 35 - 40 minut.
2 - Po vykynutí kvásku přidáme mléko, vše promísíme a vytvoříme tužší těsto, které necháme 1 hodinu kynout. Po vykynutí těsta, vytvoříme válečkem plát, ze kterého skleničkou vykrojíme malé kousky, do kterých zabalíme borůvky. Konce řádně spojíme, knedlíček v ruce dotvarujeme a necháme ještě 15 minut dokynout. Knedlíky pak vhodíme do vroucí vody, kde je vaříme 5 -6 minut. Knedlík se zde řádně nafoukne…Po uvaření knedlíky na povrchu jemně propíchneme vidličkou aby se nesrazili.
3 - Nakonec si uděláme omáčku. V hrnci ohřejeme mléko ve kterém rozpustíme máslo, ale ne tak aby se vařilo. Až se máslo rozpustí, přidáme borůvky, cukr a škrobovou moučku, kterou si rozmícháme v troše studené vody. Vše rozmixujeme mixérem a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 2 minuty. Knedlíky lehce pocukrujeme moučkovým cukrem, posypeme strouhaným tvarohem a poléváme borůvkovou omáčkou. A můžete mlsat…Z tohoto množství je cca 13 ks knedlíků. Dobrou chuť.