Snadné
4 a více porcí
30 - 45 minut
Česko
Jižní Čechy
Postup
1 - Z přepsaných surovin si připravíme kvásek. Droždí nadrolíme, posypeme cukrem a vidličkou promícháváme dokud droždí není tekuté. Přidáme lžíci mléka a mouku, vše dobře promícháme Kvásek sice má být řídší né však polévkový. Povrch lehce pomoučníme, mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 45 - 50 minut. 2 - V hnětači promícháme všechny sypké suroviny s výjimkou soli, přidáme vejce a mléko (mléko nikdy nepřilévejte všechno, každá mouka váže jinak), kvásek a zaděláme těsto. Když se suroviny začnou spojovat v těsto, přidáme špetku soli, která nesmí přijít do kontaktu s kvasinkami, těsto by pak nevykynulo. Když přidáme sůl hněteme těsto na menší rychlost 3 minuty. Potom mírně rychlost zvýšíme a hněteme další 3 minuty. Hotové těsto na povrchu lehce pomoučníme zakryjeme utěrkou a znovu necháme na teplém místě kynout, nyní 90 minut. 3 - Vykynuté těsto propracujeme, odvážíme si stejně velké kousky, vytvoříme si z nich v dlani kuličku, kterou následně rukou zploštíme a plníme ovocem dle vlastní volby. Knedlíky necháme před uvařením kynout ještě 15 minut. Potom je vložíme do vroucí lehce osolené vody a povaříme je 10 minut. Knedlíky při vaření výrazně nabudou. Hotové knedlíky po uvaření lehce propícháme vidličkou aby se nesrazily. Hotové knedlíky lehce omastíme máslem a posypeme nejprve strouhaným tvarohem a potom směsí z kakoa, cukru a skořice. Knedlíky jsou velmi chutné. Dobrou chuť.