Snadné
4 porce
60 - 90 minut
Česko
Jižní Morava
Postup
1 - V hrnci zpěníme na sádle na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na kousky nakrájenou chilli papričku a ještě půl minutky ji zasmahneme a promícháváme. Na tento základ vložíme na kostičky nakrájené maso, vše promícháme a vaříme dokud se maso nezatáhne. Potom přidáme jalovec, protlak, mletou papriku,pepř a dle chuti sůl. Vše zalijeme vodou nebo vývarem z morkové kosti. Guláš získá lepší chuť, pokud podléváme maso vývarem z morkové kosti. Přivedeme k varu, stáhneme plamen na polovinu a dusíme dokud maso není téměř měkké. Potom necháme vodu téměř vyvařit a přilijeme víno. Dusíme dále na staženém plameni minimálně 20 minut. Dle potřeby doléváme vodu nebo vývar tak, aby jsme měli dostatek omáčky. 2 - Mezitím si připravíme špekové knedlíky. Housky nebo rohlíky nakrájíme na kostičky. Slaninu necháme na pánvi rozškvařit. Rohlíky a slaninu vložíme do mísy a přidáme všechny ostatní suroviny. S mlékem opatrně, každá mouka ho váže trochu jinak, tak ať neuděláte z knedlíkového těsta polévku...Vše důkladně promícháme, mísu překryjeme utěrkou a necháme těsto hodinu odpočinout. Z těsta poté vytvoříme v dlani větší kuličky, které uvaříme ve vroucí osolené vodě 20 minut. 3 - Když je maso měkké, rozpustíme v malém množství vody 1 lžíci hladké mouky a přidáme ji do omáčky. Téměř stáhneme plamen a necháme omáčku ještě 10 minut probublávat. Na talíři bohatě polijeme úžasně chutné špekové knedlíky omáčkou a podáváme tuto tradiční jihomoravskou pochoutku. Dobrou chuť.