hlavni_strana

registrace

  • Potraviny bohaté na hořčík

    295

    Hořčík je základní minerál, který naše tělo potřebuje. Sehrává primární roli při udržování pevných kostí a zubů, udržování zdravého imunitního systému a zajišťuje správnou funkci nervů, svalů a také vnitřních orgánů těla. Hořčík obsahuje zelená zelenina, luštěniny, ořechy a semena.

    vp88_uvod_horcik

    Ačkoli je hořčík pro tělo nezbytný, je na místě opatrnost s množstvím hořčíku, které přijmete. Přílišná konzumace hořčíku může způsobit průjem, nevolnost, břišní křeče a nízký krevní tlak. Někteří lidé mohou také zaznamenat závažné nežádoucí účinky, jako jsou potíže s dýcháním, sucho a otok úst a kožní vyrážky. V takových případech vyhledejte lékaře. 1 - Hořčík v tmavé listové zelenině vp88_coko_horcik Zelená listová zelenina je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů a obsahuje fytochemikálie, které působí v těle jako ochranné látky. Je bohatá na vlákninu, jež pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevní tlak. Zelená listová zelenina také obsahuje hodně vody, tím pomáhá udržet tělo hydratované, má pozitivní vliv na pleť a vlasy. Nejvíce hořčíku z listové zeleniny obsahuje mangold, následuje špenát a kapusta. Mangold - 1 šálek -8 % - Hořčíku *DD Špenát - 1 šálek - 20 % - Hořčíku *DD Kapusta - 1 šálek - 19 % - Hořčíku *DD * DD běžná denní - průměrná doporučená dávka * hodnoty se vztahují k syrové zelenině 2 - Hořčík v ořeších a semenech vp88_coko_horcik Ořechy a semena jsou plné zdravých tuků, bílkovin, vitamínů a minerálů pro srdce. Například dýňová semínka a tykvová semínka jsou skvělým zdrojem vitamínu E, mědi, antioxidantů a hořčíku. Tato suchá semena jsou plná důležitých prospěšných látek a jsou považována za extrémně nutričně bohaté potraviny. Další ořechy a semena s vysokým obsahem hořčíku jsou sezam, para ořechy, mandle, kešu, piniové oříšky, smíšené ořechy, arašídy, pekanové ořechy a vlašské ořechy. Dýňová semínka - 1/2 šálku - 152 % - Hořčíku DD Sezamová semínka - 1/2 šálku - 63 % - Hořčíku DD Brazilské ořechy - 1/2 šálku - 63 % - Hořčíku DD Mandle - 1/2 šálku - 48 % - Hořčíku DD Kešu ořechy - 1/2 šálku - 44 % - Hořčíku DD Piniové oříšky - 1/2 šálku - 43 % - Hořčíku DD Míchané ořechy - 1/2 šálku - 39 % - Hořčíku DD Arašídy - 1/2 šálku - 31 % - Hořčíku DD Vlašské ořechy - 1/2 šálku - 16 % - Hořčíku DD 3 -Hořčík v rybách Chcete se zdravě stravovat? Každý týden zařaďte do svého jídelníčku alespoň dvě porce ryb. Ryby jsou dobrým zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Velmi doporučovaná je například makrela, která je doslova nabytá zdravými omega 3 -tuky. Obsahuje esenciální oleje, vitamíny a minerály jako hořčík, železo, vápník, fosfor, draslík, sodík a selen. Ale pozor! U nás je makrela často prodávána jako tzv. uzenáč. Pokud je makrela zpracována tímto způsobem, je její zdravotní přínos spíše negativní. Většinou koupíte makrelu mraženou, tam je vše jak má být. Nebo ve speciálních obchodech čerstvou, tomu však bude odpovídat i cena... Ryby také obsahují zdravé bílkoviny a antioxidant koenzym Q10, který pomáhá udržovat zdravé buňky a snižuje riziko některých druhů rakoviny. Mezi další druhy ryb s vysokým obsahem hořčíku patří treska, tuňák nebo kambala. Pravidelná konzumace ryb může snížit riziko různých onemocnění. Zdravou variantou úpravy ryb je dušení, pečení nebo grilování. Smažené ryby, ačkoli jsou v této úpravě velmi chutné, jsou právě díky smažení o něco méně zdravější. Zejména pokud jsou poctivě vymáchány ve fritovacím oleji. Makrela - 85 g - 21 % - Hořčíku DD Treska - 85 g - 18 % - Hořčíku DD Kambala - 85 g - 14 % - Hořčíku DD Tuňák - 85 g - 14 % - Hořčíku DD Jiné ryby - 85 g - 8 % - Hořčíku DD 4 - Hořčík v luštěninách Sójové boby, fazole, hrášek, cizrna nebo čočka jsou vynikající zdroje bílkovin, hořčíku, vápníku, mastných kyselin, železa a dalších látek. Pomáhají chránit srdce před oxidací, snižují hladinu cholesterolu a chrání tělo před srdečními chorobami. Sojové boby - 1 šálek - 148 % - Hořčíku DD Bílé fazole - 1 šálek - 28 % - Hořčíku DD Hrášek -1 šálek - 23 % - Hořčíku DD Ostatní fazole - 1 šálek - 21 % -Hořčíku DD Cizrna - 1 šálek - 20 % - Hořčíku DD Čočka - 1 šálek - 18 % - Hořčíku DD * hodnoty se vztahují k vařeným luštěninám 5 - Hořčík v celozrnných potravinách Hnědá rýže je tzv. celozrnná potravina bohatá na hořčík. Obsahuje vlákninu, jež obsahuje živiny, jako jsou vitamíny a minerály a tedy i hořčík. Hnědá rýže se vaří déle a má jinou chuť. Ale kromě toho má několik důležitých zdravotních přínosů jako je snížení rizika rakoviny tlustého střeva, cukrovky, srdečních chorob, vysokého cholesterolu a mrtvice. Může snížit frekvenci astmatických záchvatů a nabídnout úlevu lidem trpícím migrénou. Hnědá rýže je známá tím, že chrání ženy před menopauzou před rakovinou prsu a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mezi další obiloviny pro dobré zdraví patří Quinoa, proso, bulgur, pohanka, divoká rýže, ječmen a oves s vysokým obsahem hořčíku. Hnědá rýže - 1 šálek - 21 % - Hořčíku DD Quinoa - 1 šálek - 30 % - Hořčíku DD Proso - 1 šálek - 19 % - Hořčíku DD Bulgur - 1 šálek - 15 % - Hořčíku DD Pohanka - 1 šálek - 13 % - Hořčíku DD Divoká rýže - 1 šálek - 13 % - Hořčíku DD Ječmen - 1 šálek - 9 % - Hořčíku DD Oves - 1 šálek - 7 % - Hořčíku DD * hodnoty se vztahují k vařeným porcím 6 - Hořčík v ovoci Avokádo je známé jako nejkomplexnější potravina na světě a jsou mu připisovány mnohé zdravotní přínosy. A obsahuje hořčík. Ovoce má vysoký obsah vlákniny, sodíku, poskytuje téměř 20 základních živin, včetně vlákniny, vitamínů, omega-3 mastných kyselin a draslíku. Výzkum ukazuje, že avokádo obsahuje živiny, které mohou pomoci při prevenci a kontrole Alzheimerovy choroby , srdečních chorob, rakoviny, cukrovky a dalších zdravotních stavů. Banány jsou přirozeně výživné potraviny bez tuku a cholesterolu. Obsah vitamínů v banánech pomůže posílit váš imunitní systém. Banány jsou snadno stravitelné a v případě žaludeční nevolnosti je to nejlepší jídlo jak dostat do těla důležité živiny. Avokádo - 1 ks - 15 % - Hořčíku DD Banány - 1 šálek plátků - 10 % - Hořčíku DD 7 - Hořčík v sušeném ovoci Sušené ovoce je sladké, chutné a výživné. Sušené ovoce, jako jsou fíky, jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, která je užitečná při hubnutí a může snížit riziko rakoviny prsu u žen po menopauze. Fíky také obsahují různé typy antioxidantů, které mohou pomoci snížit riziko rakoviny, srdečních chorob a viditelných známek stárnutí. A obsahují samozřejmě hořčík. Další sušené ovoce, které je bohaté na obsah hořčíku, jsou sušené švestky, meruňky, datle a rozinky. Rozinky obsahují také velké množství železa, které pomáhá předcházet anémii. Fíky - 1/2 šálku - 13 % - Hořčíku DD Švestky - 2 šálku - 11 % - Hořčíku DD Meruňky - 1/2 šálku - 10 % - Hořčíku DD Termíny - 1/2 šálku - 8 % - Hořčíku DD Rozinky - 1/2 šálku - 7 % - Hořčíku DD 8 - Hořčík v hořké čokoládě Hořká čokoláda se vyrábí ze semen kakaovníku a je nabitá hořčíkem a řadou dalších živin, které mohou prospívat vašemu zdraví. Hořká čokoláda je dobrá pro vaše srdce, dokáže snížit krevní tlak, zlepšit průtok krve a zabránit tvorbě krevních sraženin. Pomáhá také snižovat riziko mrtvice. Hořká čokoláda je jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů, které pomáhají osvobodit vaše tělo od volných radikálů, které způsobují oxidační poškození buněk. Tyto volné radikály vás mohou chránit před mnoha typy rakoviny a zpomalit příznaky stárnutí. Hořká čokoláda - 100 g - 82 % - Hořčíku DD Zdravotní problémy spojené s nedostatkem hořčíku jsou: - svalové křeče - kardiovaskulární onemocnění - diabetes - vysoký krevní tlak - úzkostné poruchy - migrény - osteoporóza Fotka od Hans Linde z Pixabay Fotka od Engin Akyurt z Pixabay Fotka od heberhard z Pixabay Fotka od SooYeongBeh z Pixabay Fotka od NatureFriend z Pixabay Fotka od falco z Pixabay Fotka od jacqueline macou z Pixabay


    Další články z kategorie

    43

    vp123_hlavni

    Představte si, že změníte své vlasy, kůži a nehty pouhou změnou jídelníčku. Zatímco kosmetické produkty nabízejí rychlá řešení, strava bohatá na živiny poskytuje dlouhodobé výhody. Začleněním správných potravin můžete vyživit své tělo zevnitř, což povede ke zdravějším a zářivějším vlasům, pleti a nehtům.


    Kromě těchto osmi důležitých potravin pro vaše vlasy, pleť a nehty,...

    67

    vp113_porce_uv

    Jak už to tak někdy bývá, sedíte u stolu, užíváte si lahodné jídlo, a než se nadějete, snědli jste více než jednu porci. Dopřát si čas od času trochu více není velký problém. Pravidelné přejídání však vede k tolik nechtěnému přibírání na váze a dlouhodobým zdravotním problémům. Jídlo si však můžete si můžete vychutnávat i bez výčitek. Stačí se držet osvědčených...

    62

    vp112_3,5 milionu čechů srdce a cevy

    V tiskové zprávě ke Světovému dni srdce o tom informovala Česká kardiologická společnost. Každý rok podlehne na nemoci srdce a cév téměř 50.000 lidí, jsou tak nejčastější příčinou smrti s asi 40 procentním podílem na všech úmrtích v České republice. Až 80 procentům cévních či srdečních příhod lze ale podle odborníků zabránit, základem jsou návštěvy u praktického lékaře.


    To...

    73

    vp108_tl_st_uv

    Rakovina tlustého střeva se řadí v našich zeměpisných šířkách k těm nejčastějším. Gulášek se sedmi, spláchnutý pivečkem nebo dvěma, je národní tradicí. A (nejen) tato tradice stojí za smutnou statistikou onemocnění rakovinou tlustého střeva u nás.


    Rakovině tlustého střeva lze předcházet a lze ji léčit, pokud je odhalena včas. Obecně platí, že muži jsou náchylnější k rozvoji...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz