hlavni_strana

registrace

  • 10 nejlepších potravin bohatých na vápník

    219

    Vápník je nejhojnějším minerálem v lidském těle a tvoří téměř 2 % tělesné hmotnosti. Aktivně ho využívá téměř každá buňka. Všechny životně důležité tělesné systémy, jako je nervový systém, pojivová tkáň, srdce a trávicí ústrojí potřebují vápník.

    uvod

    Vápník je jedním z minerálů, které si tělo samo nevyrobí. Aby lidský organismus měl dostatek vápníku, musí být přijímán v dostatečném množství ze stravy. Vápník uložený v kostech se neustále rozkládá na základě hladiny vápníku v krevním řečišti. Nízké hladiny vápníku aktivují osteoklasty (speciální kostní buňky), aby zahájily rozklad vápníku a uvolňovaly je jako ionty do krve. Jedná se o nepřetržitý proces, pokud však není hladina vápníku doplňována vhodnou stravou, může neustálé odbourávání vápníku z kostí vyústit v osteoporózu (poškození a oslabení kostí). Aby byl vápník dobře vstřebatelný potřebuje určité vitamíny a minerální látky. Mezi ně patří zejména hořčík, vitamín K a vitamín D. A kolik vápníku vlastně tělo potřebuje? Doporučuje se 1000 mg pro muže a 1200 mg pro ženy na den. Dospívající potřebují asi 1300 mg vápníku pro podporu růstu a změn během dospívání. Nejlepší potraviny bohaté na vápník 1. Mléčné výrobky sušené bylinky Patří sem mléko a všechny mléčné výrobky, jako je jogurt, tvaroh, sýr, podmáslí a další. Mléčné výrobky jsou také vynikajícím zdrojem nepostradatelných vitamínů rozpustných v tucích. Jsou to vitamíny A,D,E,K. Mléčné výrobky jsou sice bohaté na vápník, ale tělo je z nich schopno absorbovat pouze 30-40% z celkového v nich obsaženého množství vápníku. 2. Ryby sušené bylinky Jezte hodně ryb, zvláště těch menších, s jedlými kostmi. Ideální jsou konzervované sardinky nebo šproty. Plusem ryb je, že jsou doslova nabité omega 3 mastnými kyselinami a vitamínem D, takže aktivují maximální vstřebávání vápníku. Skvělá je rybí tvarohová pomazánka. Obsahuje vápník a omega 3 mastné kyseliny v jednom. 3. Tmavá listová zelenina Brokolice, kapusta, špenát, tuřín, pak choy (čínské zelí), zelí a chřest jsou jen některé z listové zeleniny bohaté na vápník, které dodají vašemu jídlu potřebnou denní dávku vápníku. Kromě vápníku nabízejí i další životně důležité vitamíny a minerály 4. Bílé fazole Tyto a další luštěniny jsou obecně vynikajícím zdrojem vápníku a také železa. Bílé, ale také černé fazole jsou skvělým zdrojem vápníku. 5. Ovesné vločky Ve 100 gramech ovesných vloček je obsaženo přibližně 57 mg vápníku. Ovesné vločky jsou zdravou variantou snídaně či svačiny. Pokud je budete konzumovat například s bílým jogurtem nebo jinými mléčnými výrobky, dostanete do těla nejen vápník, ale také vitamíny, které ho syntetizují a tělo vápník lépe vstřebá. 6. Pomerančový džus Pomeranče obsahují vápník a vitamín C a dodají vám energii do nového dne. Ideální je vymačkaná šťáva z čerstvých pomerančů. Pomeranče mají také vysoký obsah draslíku, beta karotenu a vitamínu A. 7. Sušené fíky Sušené fíky jsou vynikající k obohacení vaší stravy vápníkem. Pokud sníte 5 sušených fíků denně, dodáte tím svému tělu asi 135 mg vápníku. Sušené fíky jsou velmi syté a tím pomáhají při hubnutí. 8. Sezamová semínka Jsou plná vápníku, přičemž asi 100 g sezamových semínek obsahuje 975 mg vápníku. Zkuste občas do salátu přidat sezamový olej. Sezamová semínka lze přidávat téměř do všech zeleninových salátů. 9. Sójové mléko Je vhodnou variantou pro všechny, kteří nesnášejí laktózu nebo nemají rádi chuť kravského mléka. Ve srovnání s kravským mlékem obsahuje sojové mléko více bílkovin a také vápníku. 10. Sušené bylinky Bylinky jako například bazalka, rozmarýn, oregano nebo máta nejen dodají vašemu jídlu chuť, ale mohou také pomoci zvýšit hladinu vápníku. Jedna polévková lžíce sušeného tymiánu poskytuje 51,03 mg vápníku, rozmarýnu 42,24 mg a bazalky 47,04 mg. POZOR: Nadměrné množství vápníku může způsobit ledvinové kameny a další komplikace.


    Další články z kategorie

    43

    vp123_hlavni

    Představte si, že změníte své vlasy, kůži a nehty pouhou změnou jídelníčku. Zatímco kosmetické produkty nabízejí rychlá řešení, strava bohatá na živiny poskytuje dlouhodobé výhody. Začleněním správných potravin můžete vyživit své tělo zevnitř, což povede ke zdravějším a zářivějším vlasům, pleti a nehtům.


    Kromě těchto osmi důležitých potravin pro vaše vlasy, pleť a nehty,...

    67

    vp113_porce_uv

    Jak už to tak někdy bývá, sedíte u stolu, užíváte si lahodné jídlo, a než se nadějete, snědli jste více než jednu porci. Dopřát si čas od času trochu více není velký problém. Pravidelné přejídání však vede k tolik nechtěnému přibírání na váze a dlouhodobým zdravotním problémům. Jídlo si však můžete si můžete vychutnávat i bez výčitek. Stačí se držet osvědčených...

    63

    vp112_3,5 milionu čechů srdce a cevy

    V tiskové zprávě ke Světovému dni srdce o tom informovala Česká kardiologická společnost. Každý rok podlehne na nemoci srdce a cév téměř 50.000 lidí, jsou tak nejčastější příčinou smrti s asi 40 procentním podílem na všech úmrtích v České republice. Až 80 procentům cévních či srdečních příhod lze ale podle odborníků zabránit, základem jsou návštěvy u praktického lékaře.


    To...

    74

    vp108_tl_st_uv

    Rakovina tlustého střeva se řadí v našich zeměpisných šířkách k těm nejčastějším. Gulášek se sedmi, spláchnutý pivečkem nebo dvěma, je národní tradicí. A (nejen) tato tradice stojí za smutnou statistikou onemocnění rakovinou tlustého střeva u nás.


    Rakovině tlustého střeva lze předcházet a lze ji léčit, pokud je odhalena včas. Obecně platí, že muži jsou náchylnější k rozvoji...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz