hlavni_strana

registrace

  • Čokoláda prospívá srdci

    457

    Čokoláda. Většina z nás ji miluje. A děláme dobře, protože čokoláda alespoň jednou týdně snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí a tím přispívá k naší lepší zdravotní kondici.

    coko_srdce

    To potvrzuje studie zveřejněná v European Journal of Preventive Cardiology. „ Naše studie naznačuje, že čokoláda pomáhá udržovat naše cévy zdravé." řekl autor studie Dr. Chayakrit Krittanawong of Baylor College of Medicine, Houston, Texas. „ Doposud prováděné klinické studie prokázaly, že konzumace čokolády je prospěšná pro naše cévy a krevní tlak," řekl dále autor studie. „ Chtěl jsem zjistit, zda konzumace čokolády ovlivňuje také srdeční cévní systém. A pokud ano, jsou její účinky pozitivní nebo negativní?" V rámci studie byla provedena kombinovaná analýza studií z pěti minulých dekád zaměřená na spojení mezi spotřebou čokolády a nemocí srdečního cévního systému. Analýza zahrnula celkem šest studií s celkovým počtem 336 289 účastníků, kteří poskytli přehled o jejich spotřeby čokolády. Během téměř devíti let se u 14 043 účastníků vyvinuly nemoci spojené se srdečním cévním systémem a 4 667 účastníků prodělalo srdeční infarkt. Při porovnání spotřeby čokolády, na tom byli lépe ti, kteří konzumovali čokoládu více než jednou týdně. Jejich riziko onemocnění se snížilo o 8%, oproti těm jejichž konzumace byla méně než 1 x týdně. Dr. Krittanawong dále řekl: „Čokoláda obsahuje srdci prospěšné látky jako jsou flavonoidy, methylxanthiny, polyfenoly a kyselinu stearovou, tedy látky které mohou redukovat záněty a zvýšit hladinu hodného cholesterolu (HDL cholesterol)." Dr. Krittanawong také poznamenal, že studie se nezaměřovala na to, zda je některý typ čokolády vhodnější než ostatní a jaká je ideální porce. „Čokoláda se zdá být slibná v prevenci srdečních onemocnění, nicméně je třeba provést další studie zaměřené právě na množství a typ čokolády vhodné k doporučení." Zatím tedy není jasné jaké množství a typ čokolády je optimální, a proto Dr. Krittanawong varuje před přejídáním. Řekl: „Zdá se, že umírněná spotřeba chrání srdeční cévní systém, ale je pravděpodobné, že při větším množství tomu tak být nemusí. Běžně dostupné produkty obsahují kromě jiného cukr, mléko a tuky. Takové produkty jsou nevhodné pro diabetiky a obézní." Takové produkty ve větším množství nejsou vhodné pro nikoho.


    Další články z kategorie

    220

    uvod

    Vápník je nejhojnějším minerálem v lidském těle a tvoří téměř 2 % tělesné hmotnosti. Aktivně ho využívá téměř každá buňka. Všechny životně důležité tělesné systémy, jako je nervový systém, pojivová tkáň, srdce a trávicí ústrojí potřebují vápník.


    Vápník je jedním z minerálů, které si tělo samo nevyrobí. Aby lidský organismus měl dostatek vápníku, musí být...

    120

    nasycené tuky

    Nedávné výzkumy odhalují mechanismy, kterými tučná jídla ovlivňují mozkové buňky a objasňují souvislosti mezi stravou s vysokým obsahem nasycených tuků a poklesem výkonu paměti. Negativní působení nasycených tuků na mozek je výraznější u starších jedinců.


    Experimenty prováděné v laboratorních podmínkách ukázaly, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků může vést k narušení...

    328

    vitamin b1

    Vitamin B1 známý též jako thiamin je základní živinou, kterou lidské tělo potřebuje pro správné fungování důležitých orgánových systémů. Vitamín B1 byl první objeveným vitamínem ze skupiny vitamínů B. Odtud jeho číselné pojmenování B1.


    Vitamin B1 má nezastupitelnou úlohu. Působí jako koenzym a katalyzuje přeměnu sacharidů na cukr. Je důležitý pro posilování imunitního systému a...

    145

    stravou k hubnutí

    Při hubnutí existují dvě zásadní a důležitá pravidla bez jejichž dodržování se nikdo nedostane k požadovaným výsledkům. Pravidlo číslo jedna je pravidelný pohyb. Čím více tím lépe. A překvapivě také to, jak a čím si ten který jedinec plní svůj žaludek. Tedy až na geneticky upravené individua, které se mohou cpát čímkoli a nikdy nepřiberou. Každý z nás někoho takového alespoň...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz