Pití kávy prodlužuje život
333
Pití dvou až tří šálků kávy každý den nejen snižuje riziko srdečních onemocnění, ale prodlužuje život, odhaluje nová studie, jejíž výsledky byly prezentovány na 71. výročním vědeckém zasedání American College of Cardiology. Tyto trendy platí pro lidi s kardiovaskulárním onemocněním i bez něj.
Výzkumníci uvedli, že tyto analýzy – největší zkoumající potenciální roli kávy při srdečních chorobách a smrti – poskytují ujištění, že káva není vázána na nové nebo zhoršující se onemocnění srdce a může ve skutečnosti srdce chránit. "Vzhledem k tomu, že káva může zrychlit srdeční tep, někteří lidé se obávají, že by její pití mohlo vyvolat nebo zhoršit určité srdeční problémy. Odtud může pocházet obecná lékařská rada, proč přestat pít kávu. Naše údaje však naznačují, že od každodenního příjemu kávy by nemělo být odrazováno, ale spíše zahrnuto jako součást zdravé stravy pro lidi se srdečním onemocněním i bez něj,“ řekl Peter M. Kistler, MD, profesor a vedoucí výzkumu arytmií v Alfred Hospital and Baker Heart Institute v Melbourne, Austrálie a vedoucí a hlavní autor studie. "Zjistili jsme, že pití kávy má buď neutrální účinek - což znamená, že neškodí - nebo bylo spojeno s přínosy pro zdraví srdce." Kistler a jeho tým použili data z britské BioBank, rozsáhlé prospektivní databáze se zdravotními informacemi od více než půl milionu lidí, kteří byli sledováni po dobu nejméně 10 let. Výzkumníci sledovali různé úrovně spotřeby kávy v rozmezí od jednoho šálku po více než šest šálků denně a souvislost s problémy se srdečním rytmem (arytmie), kardiovaskulárními onemocněními, včetně onemocnění koronárních tepen, srdečního selhání a mrtvice a celkovou úmrtností související se srdcem mezi lidmi s kardiovaskulárním onemocněním i bez něj. Pacienti byli seskupeni podle toho, kolik kávy denně vypili: 0, < 1, 1, 2-3, 4-5, >5šálků/den. Pití kávy bylo hodnoceno z dotazníků vyplněných při vstupu do registru. Celkově buď nezjistili žádný účinek, nebo v mnoha případech významně snížili kardiovaskulární riziko, což by také mohlo hrát roli ve zdraví srdce a dlouhověkosti. V první studii výzkumníci zkoumali údaje od 382 535 jedinců bez diagnostikovaného srdečního onemocnění, aby zjistili, zda pití kávy hrálo roli ve vývoji srdečních onemocnění nebo mrtvice během 10 let sledování. Průměrný věk účastníků byl 57 let a polovinu tvořily ženy. Obecně platí, že pití dvou až tří šálků kávy denně bylo spojeno s největším přínosem, což znamenalo o 10–15 % nižší riziko rozvoje ischemické choroby srdeční, srdečního selhání, problémů se srdečním rytmem nebo úmrtí z jakéhokoli důvodu. Riziko mrtvice nebo úmrtí souvisejícího se srdcem bylo nejnižší u lidí, kteří pili jeden šálek kávy denně. Maximální přínos byl pozorován u lidí pijících dva až tři šálky kávy denně, menší u těch, kteří pijí více či méně. Druhá studie zahrnovala 34 279 jedinců, kteří měli na začátku nějakou formu kardiovaskulárního onemocnění. Příjem kávy ve dvou až třech šálcích denně byl spojen s nižší pravděpodobností úmrtí ve srovnání s lidmi, kteří kávu nekonzumovali. Důležité je, že konzumace jakéhokoli množství kávy nebyla spojena s vyšším rizikem problémů se srdečním rytmem, včetně fibrilace síní (AFib) nebo flutteru síní, což je podle Kistlera často to, čeho se lékaři obávají. Z 24 111 lidí zahrnutých do analýzy, kteří měli na začátku arytmii, bylo pití kávy spojeno s nižším rizikem úmrtí. Například lidé s AFib, kteří pili jeden šálek kávy denně, měli téměř o 20 % nižší pravděpodobnost úmrtí než lidé, kteří kávu nepijí. "Klinici mají obecně určité obavy z toho, že lidé se známými kardiovaskulárními chorobami nebo arytmiemi budou nadále pít kávu, takže často chybují a z opatrnosti doporučují, aby kávu úplně přestali pít kvůli obavám, že může spustit nebezpečné srdeční rytmy," řekl Kistler. "Naše studie ale ukazuje, že pravidelný příjem kávy je bezpečný a mohl by být součástí zdravé stravy pro lidi se srdečním onemocněním." Ačkoli se dva až tři šálky kávy denně zdály být celkově nejpříznivější, Kistler řekl, že lidé by neměli zvyšovat příjem kávy, zvláště pokud v nich vyvolává pocit úzkosti nebo nepohodlí. "Existuje celá řada mechanismů, jejichž prostřednictvím může káva snižovat úmrtnost a mít tyto příznivé účinky na kardiovaskulární onemocnění," řekl. "Pijáci kávy by se měli cítit ujištěni, že si kávu mohou i nadále vychutnávat, i když mají srdeční onemocnění. Káva je nejběžnějším kognitivním posilovačem – probudí vás, udělá vás duševně bystřejšími a je to velmi důležitá součást každodenního života mnoha lidí." Jak tedy mohou kávová zrna prospět srdci? Lidé často přirovnávají kávu ke kofeinu, ale kávová zrna ve skutečnosti obsahují více než 100 biologicky aktivních sloučenin. Tyto látky mohou pomoci snížit oxidační stres a zánět, zlepšit citlivost na inzulín, zvýšit metabolismus, inhibovat střevní vstřebávání tuku a blokovat receptory, o kterých je známo, že se podílejí na abnormálních srdečních rytmech, řekl Kistler. Ve třetí studii,vědci zkoumali, zda existují nějaké rozdíly ve vztahu mezi kávou a kardiovaskulárním onemocněním v závislosti na tom, zda někdo pije kávu instantní, mletou, kofeinovou či bezkofeinovou. Znovu zjistili, že dva až tři šálky denně jsou spojeny s nejnižším rizikem arytmií, ucpání srdečních tepen, mrtvice nebo srdečního selhání bez ohledu na to, zda pili kávu mletou či instantní. Nižší úmrtnost byla pozorována u všech druhů kávy. Káva bez kofeinu neměla příznivé účinky proti incidentální arytmii, ale snižovala kardiovaskulární onemocnění, s výjimkou srdečního selhání. Kistler řekl, že zjištění naznačují, že kofeinová káva je obecně výhodnější a neexistují žádné kardiovaskulární výhody, pokud se rozhodnete pro kávu bez kofeinu před kofeinovou kávou. Tyto studie mají několik důležitých omezení. Výzkumníci nebyli schopni kontrolovat dietní faktory, které mohou hrát roli při kardiovaskulárních onemocněních, ani se nedokázali přizpůsobit konzumaci smetany, mléka nebo cukru. Účastníci byli převážně běloši, takže jsou zapotřebí další studie, aby se zjistilo, zda se tato zjištění vztahují i na další populace. Zjistění příjmu kávy bylo sledováno prostřednictvím dotazníku při vstupu do studie. To je třeba vzít v úvahu při interpretaci výsledků studie, ačkoli Kistler poznamenal, že výzkum naznačuje, že stravovací návyky lidí se v dospělosti ani v průběhu času příliš nemění. Kistler řekl, že výsledky by měly být ověřeny v opakovaných studiích. Za redakci dodáváme, že šálek je šálek, není to tedy 1/2 l hrnek s pěti lžičkami cukru. Studie je nesporně zajímavá. Pokud však trpíte nějakým typem kardiovaskulárního onemocnění nebo máte potíže se srdcem, konzultujte pití kávy vždy s vaším lékařem.
43
Představte si, že změníte své vlasy, kůži a nehty pouhou změnou jídelníčku. Zatímco kosmetické produkty nabízejí rychlá řešení, strava bohatá na živiny poskytuje dlouhodobé výhody. Začleněním správných potravin můžete vyživit své tělo zevnitř, což povede ke zdravějším a zářivějším vlasům, pleti a nehtům.
Kromě těchto osmi důležitých potravin pro vaše vlasy, pleť a nehty,...
68
Jak už to tak někdy bývá, sedíte u stolu, užíváte si lahodné jídlo, a než se nadějete, snědli jste více než jednu porci. Dopřát si čas od času trochu více není velký problém. Pravidelné přejídání však vede k tolik nechtěnému přibírání na váze a dlouhodobým zdravotním problémům. Jídlo si však můžete si můžete vychutnávat i bez výčitek. Stačí se držet osvědčených...
63
V tiskové zprávě ke Světovému dni srdce o tom informovala Česká kardiologická společnost. Každý rok podlehne na nemoci srdce a cév téměř 50.000 lidí, jsou tak nejčastější příčinou smrti s asi 40 procentním podílem na všech úmrtích v České republice. Až 80 procentům cévních či srdečních příhod lze ale podle odborníků zabránit, základem jsou návštěvy u praktického lékaře.
To...
74
Rakovina tlustého střeva se řadí v našich zeměpisných šířkách k těm nejčastějším. Gulášek se sedmi, spláchnutý pivečkem nebo dvěma, je národní tradicí. A (nejen) tato tradice stojí za smutnou statistikou onemocnění rakovinou tlustého střeva u nás.
Rakovině tlustého střeva lze předcházet a lze ji léčit, pokud je odhalena včas. Obecně platí, že muži jsou náchylnější k rozvoji...