Nasycené tuky a poruchy paměti
121
Nedávné výzkumy odhalují mechanismy, kterými tučná jídla ovlivňují mozkové buňky a objasňují souvislosti mezi stravou s vysokým obsahem nasycených tuků a poklesem výkonu paměti. Negativní působení nasycených tuků na mozek je výraznější u starších jedinců.
Experimenty prováděné v laboratorních podmínkách ukázaly, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků může vést k narušení té buněk té části mozku, která je zodpovědná za vytváření nových vzpomínek. Jedna z dřívějších studií na stárnoucích krysách ukázala, že strava z vysoce zpracovaných ingrediencí (typicky k dostání v dobrotách rychlého občerstvení, průmyslově zpracované šmakulády apod.) vedla k silné zánětlivé reakci v mozku, která byla doprovázena behaviorálními známkami ztráty paměti, a že suplementace omega-3 mastnými kyselinami těmto problémům zabránila. Studie byla zveřejněna v časopise Frontiers in Cellular Neuroscience. Účinky kyseliny palmitové na mikroglie a neurony Výzkumníci vystavili modelové mikroglie (mozkové buňky s ochrannou imunitní funkcí)a neurony působení kyseliny palmitové, nejhojněji se vyskytující nasycené mastné kyseliny v potravinách s vysokým obsahem tuku a to zejména v palmovém tuku. Sledovali, jak ovlivňuje aktivaci genů v buňkách a také fungování mitochondrií, struktur uvnitř buněk, které mají primární metabolickou roli při výrobě energie. Výsledky ukázaly, že kyselina palmitová vyvolala genové změny spojené se zvýšením zánětu v mikrogliích i neuronech, ačkoli mikroglie měly širší rozsah postižených zánětlivých genů. Předběžné ošetření těchto buněk dávkou DHA (omega-3 mastnými kyselinami), jedné ze dvou omega-3 mastných kyselin v rybách a dalších mořských plodech a dostupné také ve formě doplňků, mělo silný ochranný účinek proti zvýšenému zánětu u obou typů buněk. Omega-3 mastné kyseliny obsažené zejména v rybách, jsou tedy prokazatelně nezastupitelné při ochraně mozkových buněk. Kyselina palmitová se vyskytuje ve škodlivém množství zejména v palmovém tuku. A to v množství, které je při pravidelné konzumaci pro člověka velmi škodlivé. Palmový tuk obsahuje většina různých náplní v průmyslově vyráběných cukrovinkách. Někteří výrobci používají palmový tuk dokonce i v čokoládách jako náhražku za kakaové máslo. Je proto vždy důležité pozorně číst složení kupované dobrůtky na obalu. Složení výrobku není na obalu napsáno mikropísmem náhodou...
245
Máta peprná je bylina, která je uznávaná pro své léčivé účinky po celém světě. Pouhým vdechováním vůně čerstvě uvařeného mátového čaje uvolníte ucpané nosní cesty a nachlazení hlavy. Je velmi nenáročná na pěstování. Vyroste doslova na každém balkónu. Můžete ji užívat čerstvou či nasušenou.
Čerstvý mátový list má vysoký obsah mentolu, který zůstává zachován i při...
220
Vápník je nejhojnějším minerálem v lidském těle a tvoří téměř 2 % tělesné hmotnosti. Aktivně ho využívá téměř každá buňka. Všechny životně důležité tělesné systémy, jako je nervový systém, pojivová tkáň, srdce a trávicí ústrojí potřebují vápník.
Vápník je jedním z minerálů, které si tělo samo nevyrobí. Aby lidský organismus měl dostatek vápníku, musí být...
209
Přebytečný tuk se u mužů obvykle hromadí v oblasti břicha. Tento břišní tuk může muže vystavit riziku kardiovaskulárních onemocnění, poruchám spánku, určitých typů rakoviny a dalších zdravotních problémů souvisejících s hmotností. Dobrou zprávou však je, že nyní můžete zkombinovat efektivní cvičební rutinu se zdravou stravou, která zahrnuje potraviny na spalování tuků, abyste se...
204
Ořechy jsou přírodním darem. Nikdy by ve správné a vyvážené stravě neměly chybět. Ořechy mají četné zdravotní přínosy, od prevence demence a deprese až po zlepšení zdraví srdce. U nás v Čechách zná jistě každý vlašské ořechy. Výborné a zdravé jsou však i mnohé další, které nejsou „domácí”. Mandle, pekanové ořechy, kešu oříšky, brazilské para ořechy, lískové...