hlavni_strana

registrace

  • Vliv ořechů na zdraví

    204

    Ořechy jsou přírodním darem. Nikdy by ve správné a vyvážené stravě neměly chybět. Ořechy mají četné zdravotní přínosy, od prevence demence a deprese až po zlepšení zdraví srdce. U nás v Čechách zná jistě každý vlašské ořechy. Výborné a zdravé jsou však i mnohé další, které nejsou „domácí”. Mandle, pekanové ořechy, kešu oříšky, brazilské para ořechy, lískové oříšky, pistácie a mnohé další. Mezi ořechy se často zařazují také arašídy, navzdory faktu, že jsou to luštěniny.

    vp90_uvod

    Zastavte přibírání na váze pomocí ořechů a arašídů: Četné studie prokázaly, že ořechy a arašídy konzumované střídmě nejsou spojeny s vyšším rizikem přibírání na váze. Výzkumy spíše ukazují, že 30 až 50 gramů těchto ořechů denně může skutečně uvolňovat hormony sytosti kvůli jejich vysokému obsahu vlákniny a pomáhají tak kontrolovat chuť k jídlu. Nahrazení sacharidů ořechy při léčbě diabetu: Nahrazení sacharidů zdravými tuky (mononenasycenými a polynenasycenými mastnými kyselinami) pro zachování HDL cholesterolu je jednou z terapeutických strategií léčby diabetu. Ořechy (kromě kaštanů) obsahují velké množství tuku (49 až 74 procent celkového tuku), ale většinou mononenasycené (MUFA) nebo polynenasycené (PUFA) tuky. Studie publikovaná v časopise Diabetes Care doporučuje konzumovat 56 g různých druhů ořechů denně jako náhradu za sacharidové potraviny ke zlepšení kontroly glykémie a sérových lipidů u diabetu 2. typu. Jezte ořechy pro zlepšení zdraví srdce: vp90_vlašské ořechy Ořechy jsou velmi bohatým zdrojem živin pro zdravé srdce. Například 100 g mandlí obsahuje (DD - denní dávka ) 131 procent DD vitamínu E a přibližně 2500 mg aminokyseliny L-argininu. Vitamin E omezuje tvorbu plaku v tepnách. Plak vede k bolesti na hrudi, onemocnění koronárních tepen nebo srdečnímu infarktu. Podobně L-arginin zlepšuje stěny tepen, čímž je činí méně náchylnými ke vzniku krevních sraženin a snižuje aterosklerózu. Vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v těle. Nízké hladiny sodíku a vysoké hladiny draslíku v ořechách pomáhají udržovat zdravý krevní tlak. Snižte riziko žlučových kamenů pomocí ořechů: Ořechy jsou bohatým zdrojem nenasycených tuků a vlákniny a tyto živiny mají ochranné účinky proti vzniku žlučových kamenů. Například údaje z Nurses' Health Study odhalují, že ženy, které konzumují ořechy pětkrát nebo vícekrát týdně, mají o 25 procent nižší riziko, že budou potřebovat operaci žlučníku. Další studie publikovaná v American Journal of Epidemiology ukázala, že muži, kteří často jedli ořechy, měli o 30 procent nižší riziko vzniku onemocnění žlučových kamenů ve srovnání s těmi, kteří ořechy nejedli vůbec. Předcházejte určitým druhům rakoviny konzumací ořechů: vp90_vlašské ořechy Vzhledem k tomu, že jsou ořechy bohaté na antioxidanty jako jsou tokoferoly (viz vitamin E), kyselina listová, selen, hořčík a fytochemikálie, jsou ořechy považovány za „ochránce” proti rakovině, zejména u žen. Studie prokázaly významnou souvislost mezi vyšším příjmem ořechů a nižší pravděpodobností rakoviny tlustého střeva a konečníku u žen. Podobně středomořská studie u řeckých žen podpořila roli stravy bohaté na ořechy při snižování rizika rakoviny endometria. Většina vědců si však myslí, že studie přínosů pro rakovinu jsou nedostatečné a je zapotřebí více studií k objasnění účinků ořechů na různé typy rakoviny. Chraňte své oči konzumací ořechů: Věkem podmíněná makulární degenerace (AMD) je stav, při kterém se makula (součást sítnice) zhoršuje, což vede ke ztrátě zraku a slepotě. Harvardská studie zjistila, že ořechy snižují riziko progrese časných a středních stádií AMD k pokročilé AMD po dosažení věku 60 let. Vitamin E (tokoferol) v ořechách skutečně hraje důležitou roli v prevenci makulární degenerace a katarakty. Odborníci na výživu doporučují užívat až 400 IU vitaminu E každý den spolu s dalšími antioxidanty, zejména selenem. Je to proto, že selen pomáhá buňkám absorbovat vitamín E. Konzumujte ořechy k oddálení stárnutí mozku: Studie zaznamenaly korelaci mezi příjmem vitaminu E v potravě (který se tak hojně vyskytuje v ořechách) a sníženým výskytem onemocnění mozkových funkcí, což naznačuje, že plnohodnotné zdroje vitaminu E a dalších antioxidantů mohou prospívat zdraví mozku a oddálit jejich stárnutí. Omega-3 (DHA nebo kyselina dokosahexaenová) je vynikající potravina pro mozek, která pomáhá před ztrátou paměti a demencí. Tato mastná kyselina je hojná ve vlašských ořechách s 94,5 procenty DD. Ořechy podporují dobrou náladu: Nedostatek serotoninu se projevuje tím, že způsobuje špatnou náladu, depresi, nedostatek vůle a špatnou kontrolu chuti k jídlu. Ořechy jsou bohaté na prekurzory serotoninu, tedy folát, tryptofan a vitamín B6. Tryptofan se přeměňuje na 5-HTP, který se pak snadno přeměňuje na serotonin. Takže svačinka vlašských ořechů nebo mandlí může být perfektní zdravý způsob, jak si zlepšit náladu. Ořechy snižují riziko zvětšení štítné žlázy: Selen, minerál, který tělo potřebuje v nepatrném množství, se kombinuje s bílkovinami za vzniku selenoproteinů, což jsou důležité antioxidační enzymy, které pomáhají regulovat funkci štítné žlázy a hrají roli v imunitním systému. Německá studie na evropských ženách zjistila, že nízký stav selenu je spojen s rizikem zvětšení štítné žlázy. Podle databáze složení potravin Ministerstva zemědělství USA je obsah selenu v sušených neblanšírovaných para ořechech 544 mcg, což představuje 777 procent DD. Nicméně radí jíst para ořechy „jen příležitostně kvůli jejich velmi vysokému obsahu selenu“. Pochutnávejte si na ořechách ke svačině, jezte je syrové nebo okořeněné (okořente si je doma, dle vlastní chuti. Pokud si koupíte kořeněné v obchodě dostanete s ořechy také slušnou dávku prapodivných šmakulád) nebo si je přidejte do pomazánky. Vychutnejte si je na salátu s čerstvým ovocem či sýrem. Možnosti jsou nekonečné. Ořechy ze stravy nikdy nevynechávejte. Vaše zdraví Vám za to poděkuje. Fotka od Fly Menzel z Pixabay Fotka od Th G z Pixabay


    Další články z kategorie

    297

    vp88_uvod_horcik

    Hořčík je základní minerál, který naše tělo potřebuje. Sehrává primární roli při udržování pevných kostí a zubů, udržování zdravého imunitního systému a zajišťuje správnou funkci nervů, svalů a také vnitřních orgánů těla. Hořčík obsahuje zelená zelenina, luštěniny, ořechy a semena.


    Ačkoli je hořčík pro tělo nezbytný, je na místě opatrnost s množstvím hořčíku, které...

    360

    vita_b_alzheimer

    Vědci z Oxfordské univerzity provedli rozsáhlý výzkum vlivu užívání vitamínu B, ve spojistosti se zabráněním vzniku Alzheimerovy choroby. Užívání vitamínů B nezpomaluje duševní úpadek, jak stárneme, ani pravděpodobně nezabrání nástupu Alzheimerovy choroby, uzavírají vědci z Oxfordské univerzity.


    Aby výzkumníci nabídli konečnou odpověď na tuto debatu, shromáždili všechna nejlepší...

    245

    mata_peprna

    Máta peprná je bylina, která je uznávaná pro své léčivé účinky po celém světě. Pouhým vdechováním vůně čerstvě uvařeného mátového čaje uvolníte ucpané nosní cesty a nachlazení hlavy. Je velmi nenáročná na pěstování. Vyroste doslova na každém balkónu. Můžete ji užívat čerstvou či nasušenou.


    Čerstvý mátový list má vysoký obsah mentolu, který zůstává zachován i při...

    121

    nasycené tuky

    Nedávné výzkumy odhalují mechanismy, kterými tučná jídla ovlivňují mozkové buňky a objasňují souvislosti mezi stravou s vysokým obsahem nasycených tuků a poklesem výkonu paměti. Negativní působení nasycených tuků na mozek je výraznější u starších jedinců.


    Experimenty prováděné v laboratorních podmínkách ukázaly, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků může vést k narušení...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz