hlavni_strana

registrace

  • Potraviny bohaté na selen

    161

    Selen je důležitý stopový minerální prvek, který je pro člověka nepostradatelný. Jeho nedostatek může vést k zastavení růstu, vypadávání vlasů, únavě, snížení funkce štítné žlázy, obtížím s trávením a zažíváním nebo problémům s játry.

    potraviny bohaté na selen

    Je přítomen v půdě a odtud se dostává do potravin při pěstování rostlin v půdě bohaté na selen. Lidské tělo dostává svou denní potřebu selenu z přirozených zdrojů potravy. Denní dávka selenu by neměla překročit 400 miligramů. Předávkování selenem je velmi škodlivé a vede ke zdravotním problémům souvisejícím s neplodností, játry, srdcem a ledvinami. Potraviny bohaté na selen: Para ořechy Jsou jedním z nejbohatších zdrojů selenu, 100 g para ořechů obsahuje 1917 mikrogramů selenu. Para ořechy jsou také dobrým zdrojem antioxidantů a vitamínu E. Selen obsahují rovněž kešu oříšky a makadamové ořechy. Slunečnicová semínka Obsahují 79,3 mikrogramu selenu na 100 g. Konzumace slunečnicových semínek pomáhá, mimo jiné, předcházet rakovině , protože selen v nich obsažený přispívá k ochraně buněk před jejich poškozením. Dalšími semínky bohatými na selen jsou lněná, dýňová a sezamová semínka. Pšeničné otruby Pšeničné otruby ve své nejhrubší formě poskytují téměř 72 mikrogramů selenu. Pšeničné otruby a obecně potraviny vyrobené z celozrnné pšenice si udržují vysoký obsah selenu i navzdory jejich průmyslovému způsobu zpracování. Vepřové maso I když se obecně nepovažuje za příliš zdravé ve srovnání s jinými zdroji živočišných bílkovin, je dobrým zdrojem selenu. 100 g libové vepřové panenky poskytuje 51,6 miligramů selenu. Jedná se o nejvyšší množství selenu, které lze nalézt v mase. Hovězí maso Co se obsahu selenu týká, blíží se hovězí maso libovému vepřovému masu. 100 g libového hovězího masa může poskytnout 44,8 mikrogramů selenu. Mořské plody Jsou zdravým a bohatým zdrojem selenu. 100 g vařených ústřic znamená 154 mikrogramů selenu. Ústřice jsou v našich zeměpisných šířkách v podstatě nedostupné. Ostatně jako mnoho dalších potravin, které jsou v jiných zemích běžně k dostání. O jejich ceně se ani nezmiňuji... Dalšími zdroji selenu z mořských plodů jsou škeble, krevety, humři a chobotnice. Tuňák V porci tuňáka je až 108,2 mikrogramů selenu. Jedná se o velmi zdravý zdroj, který lze bezpečně konzumovat pro získání denní potřeby selenu. Tuňák se u nás již sehnat dá. Většinou v konzervě. V jiných formách také, ale cenově to není úplně příznivá záležitost. Dalšími druhy ryb bohatými na selen jsou sardinky, makrely a mečouni. Houby Jsou dobrým vegetariánským zdrojem selenu. 100 g syrové houby může poskytnout až 26 mikrogramů selenu. Houby nejsou v národu houbařů problém, sbírá je snad každý. Fotka od Pictavio z Pixabay


    Další články z kategorie

    204

    vp90_uvod

    Ořechy jsou přírodním darem. Nikdy by ve správné a vyvážené stravě neměly chybět. Ořechy mají četné zdravotní přínosy, od prevence demence a deprese až po zlepšení zdraví srdce. U nás v Čechách zná jistě každý vlašské ořechy. Výborné a zdravé jsou však i mnohé další, které nejsou „domácí”. Mandle, pekanové ořechy, kešu oříšky, brazilské para ořechy, lískové...

    360

    vita_b_alzheimer

    Vědci z Oxfordské univerzity provedli rozsáhlý výzkum vlivu užívání vitamínu B, ve spojistosti se zabráněním vzniku Alzheimerovy choroby. Užívání vitamínů B nezpomaluje duševní úpadek, jak stárneme, ani pravděpodobně nezabrání nástupu Alzheimerovy choroby, uzavírají vědci z Oxfordské univerzity.


    Aby výzkumníci nabídli konečnou odpověď na tuto debatu, shromáždili všechna nejlepší...

    245

    mata_peprna

    Máta peprná je bylina, která je uznávaná pro své léčivé účinky po celém světě. Pouhým vdechováním vůně čerstvě uvařeného mátového čaje uvolníte ucpané nosní cesty a nachlazení hlavy. Je velmi nenáročná na pěstování. Vyroste doslova na každém balkónu. Můžete ji užívat čerstvou či nasušenou.


    Čerstvý mátový list má vysoký obsah mentolu, který zůstává zachován i při...

    121

    nasycené tuky

    Nedávné výzkumy odhalují mechanismy, kterými tučná jídla ovlivňují mozkové buňky a objasňují souvislosti mezi stravou s vysokým obsahem nasycených tuků a poklesem výkonu paměti. Negativní působení nasycených tuků na mozek je výraznější u starších jedinců.


    Experimenty prováděné v laboratorních podmínkách ukázaly, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků může vést k narušení...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz