Potraviny bohaté na selen
161
Selen je důležitý stopový minerální prvek, který je pro člověka nepostradatelný. Jeho nedostatek může vést k zastavení růstu, vypadávání vlasů, únavě, snížení funkce štítné žlázy, obtížím s trávením a zažíváním nebo problémům s játry.
Je přítomen v půdě a odtud se dostává do potravin při pěstování rostlin v půdě bohaté na selen. Lidské tělo dostává svou denní potřebu selenu z přirozených zdrojů potravy. Denní dávka selenu by neměla překročit 400 miligramů. Předávkování selenem je velmi škodlivé a vede ke zdravotním problémům souvisejícím s neplodností, játry, srdcem a ledvinami. Potraviny bohaté na selen: Para ořechy Jsou jedním z nejbohatších zdrojů selenu, 100 g para ořechů obsahuje 1917 mikrogramů selenu. Para ořechy jsou také dobrým zdrojem antioxidantů a vitamínu E. Selen obsahují rovněž kešu oříšky a makadamové ořechy. Slunečnicová semínka Obsahují 79,3 mikrogramu selenu na 100 g. Konzumace slunečnicových semínek pomáhá, mimo jiné, předcházet rakovině , protože selen v nich obsažený přispívá k ochraně buněk před jejich poškozením. Dalšími semínky bohatými na selen jsou lněná, dýňová a sezamová semínka. Pšeničné otruby Pšeničné otruby ve své nejhrubší formě poskytují téměř 72 mikrogramů selenu. Pšeničné otruby a obecně potraviny vyrobené z celozrnné pšenice si udržují vysoký obsah selenu i navzdory jejich průmyslovému způsobu zpracování. Vepřové maso I když se obecně nepovažuje za příliš zdravé ve srovnání s jinými zdroji živočišných bílkovin, je dobrým zdrojem selenu. 100 g libové vepřové panenky poskytuje 51,6 miligramů selenu. Jedná se o nejvyšší množství selenu, které lze nalézt v mase. Hovězí maso Co se obsahu selenu týká, blíží se hovězí maso libovému vepřovému masu. 100 g libového hovězího masa může poskytnout 44,8 mikrogramů selenu. Mořské plody Jsou zdravým a bohatým zdrojem selenu. 100 g vařených ústřic znamená 154 mikrogramů selenu. Ústřice jsou v našich zeměpisných šířkách v podstatě nedostupné. Ostatně jako mnoho dalších potravin, které jsou v jiných zemích běžně k dostání. O jejich ceně se ani nezmiňuji... Dalšími zdroji selenu z mořských plodů jsou škeble, krevety, humři a chobotnice. Tuňák V porci tuňáka je až 108,2 mikrogramů selenu. Jedná se o velmi zdravý zdroj, který lze bezpečně konzumovat pro získání denní potřeby selenu. Tuňák se u nás již sehnat dá. Většinou v konzervě. V jiných formách také, ale cenově to není úplně příznivá záležitost. Dalšími druhy ryb bohatými na selen jsou sardinky, makrely a mečouni. Houby Jsou dobrým vegetariánským zdrojem selenu. 100 g syrové houby může poskytnout až 26 mikrogramů selenu. Houby nejsou v národu houbařů problém, sbírá je snad každý. Fotka od Pictavio z Pixabay
204
Ořechy jsou přírodním darem. Nikdy by ve správné a vyvážené stravě neměly chybět. Ořechy mají četné zdravotní přínosy, od prevence demence a deprese až po zlepšení zdraví srdce. U nás v Čechách zná jistě každý vlašské ořechy. Výborné a zdravé jsou však i mnohé další, které nejsou „domácí”. Mandle, pekanové ořechy, kešu oříšky, brazilské para ořechy, lískové...
360
Vědci z Oxfordské univerzity provedli rozsáhlý výzkum vlivu užívání vitamínu B, ve spojistosti se zabráněním vzniku Alzheimerovy choroby. Užívání vitamínů B nezpomaluje duševní úpadek, jak stárneme, ani pravděpodobně nezabrání nástupu Alzheimerovy choroby, uzavírají vědci z Oxfordské univerzity.
Aby výzkumníci nabídli konečnou odpověď na tuto debatu, shromáždili všechna nejlepší...
245
Máta peprná je bylina, která je uznávaná pro své léčivé účinky po celém světě. Pouhým vdechováním vůně čerstvě uvařeného mátového čaje uvolníte ucpané nosní cesty a nachlazení hlavy. Je velmi nenáročná na pěstování. Vyroste doslova na každém balkónu. Můžete ji užívat čerstvou či nasušenou.
Čerstvý mátový list má vysoký obsah mentolu, který zůstává zachován i při...
121
Nedávné výzkumy odhalují mechanismy, kterými tučná jídla ovlivňují mozkové buňky a objasňují souvislosti mezi stravou s vysokým obsahem nasycených tuků a poklesem výkonu paměti. Negativní působení nasycených tuků na mozek je výraznější u starších jedinců.
Experimenty prováděné v laboratorních podmínkách ukázaly, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků může vést k narušení...