10 nejlepších potravin bohatých na vápník
220
Vápník je nejhojnějším minerálem v lidském těle a tvoří téměř 2 % tělesné hmotnosti. Aktivně ho využívá téměř každá buňka. Všechny životně důležité tělesné systémy, jako je nervový systém, pojivová tkáň, srdce a trávicí ústrojí potřebují vápník.
Vápník je jedním z minerálů, které si tělo samo nevyrobí. Aby lidský organismus měl dostatek vápníku, musí být přijímán v dostatečném množství ze stravy. Vápník uložený v kostech se neustále rozkládá na základě hladiny vápníku v krevním řečišti. Nízké hladiny vápníku aktivují osteoklasty (speciální kostní buňky), aby zahájily rozklad vápníku a uvolňovaly je jako ionty do krve. Jedná se o nepřetržitý proces, pokud však není hladina vápníku doplňována vhodnou stravou, může neustálé odbourávání vápníku z kostí vyústit v osteoporózu (poškození a oslabení kostí). Aby byl vápník dobře vstřebatelný potřebuje určité vitamíny a minerální látky. Mezi ně patří zejména hořčík, vitamín K a vitamín D. A kolik vápníku vlastně tělo potřebuje? Doporučuje se 1000 mg pro muže a 1200 mg pro ženy na den. Dospívající potřebují asi 1300 mg vápníku pro podporu růstu a změn během dospívání. Nejlepší potraviny bohaté na vápník 1. Mléčné výrobky Patří sem mléko a všechny mléčné výrobky, jako je jogurt, tvaroh, sýr, podmáslí a další. Mléčné výrobky jsou také vynikajícím zdrojem nepostradatelných vitamínů rozpustných v tucích. Jsou to vitamíny A,D,E,K. Mléčné výrobky jsou sice bohaté na vápník, ale tělo je z nich schopno absorbovat pouze 30-40% z celkového v nich obsaženého množství vápníku. 2. Ryby Jezte hodně ryb, zvláště těch menších, s jedlými kostmi. Ideální jsou konzervované sardinky nebo šproty. Plusem ryb je, že jsou doslova nabité omega 3 mastnými kyselinami a vitamínem D, takže aktivují maximální vstřebávání vápníku. Skvělá je rybí tvarohová pomazánka. Obsahuje vápník a omega 3 mastné kyseliny v jednom. 3. Tmavá listová zelenina Brokolice, kapusta, špenát, tuřín, pak choy (čínské zelí), zelí a chřest jsou jen některé z listové zeleniny bohaté na vápník, které dodají vašemu jídlu potřebnou denní dávku vápníku. Kromě vápníku nabízejí i další životně důležité vitamíny a minerály 4. Bílé fazole Tyto a další luštěniny jsou obecně vynikajícím zdrojem vápníku a také železa. Bílé, ale také černé fazole jsou skvělým zdrojem vápníku. 5. Ovesné vločky Ve 100 gramech ovesných vloček je obsaženo přibližně 57 mg vápníku. Ovesné vločky jsou zdravou variantou snídaně či svačiny. Pokud je budete konzumovat například s bílým jogurtem nebo jinými mléčnými výrobky, dostanete do těla nejen vápník, ale také vitamíny, které ho syntetizují a tělo vápník lépe vstřebá. 6. Pomerančový džus Pomeranče obsahují vápník a vitamín C a dodají vám energii do nového dne. Ideální je vymačkaná šťáva z čerstvých pomerančů. Pomeranče mají také vysoký obsah draslíku, beta karotenu a vitamínu A. 7. Sušené fíky Sušené fíky jsou vynikající k obohacení vaší stravy vápníkem. Pokud sníte 5 sušených fíků denně, dodáte tím svému tělu asi 135 mg vápníku. Sušené fíky jsou velmi syté a tím pomáhají při hubnutí. 8. Sezamová semínka Jsou plná vápníku, přičemž asi 100 g sezamových semínek obsahuje 975 mg vápníku. Zkuste občas do salátu přidat sezamový olej. Sezamová semínka lze přidávat téměř do všech zeleninových salátů. 9. Sójové mléko Je vhodnou variantou pro všechny, kteří nesnášejí laktózu nebo nemají rádi chuť kravského mléka. Ve srovnání s kravským mlékem obsahuje sojové mléko více bílkovin a také vápníku. 10. Sušené bylinky Bylinky jako například bazalka, rozmarýn, oregano nebo máta nejen dodají vašemu jídlu chuť, ale mohou také pomoci zvýšit hladinu vápníku. Jedna polévková lžíce sušeného tymiánu poskytuje 51,03 mg vápníku, rozmarýnu 42,24 mg a bazalky 47,04 mg. POZOR: Nadměrné množství vápníku může způsobit ledvinové kameny a další komplikace.
204
Ořechy jsou přírodním darem. Nikdy by ve správné a vyvážené stravě neměly chybět. Ořechy mají četné zdravotní přínosy, od prevence demence a deprese až po zlepšení zdraví srdce. U nás v Čechách zná jistě každý vlašské ořechy. Výborné a zdravé jsou však i mnohé další, které nejsou „domácí”. Mandle, pekanové ořechy, kešu oříšky, brazilské para ořechy, lískové...
360
Vědci z Oxfordské univerzity provedli rozsáhlý výzkum vlivu užívání vitamínu B, ve spojistosti se zabráněním vzniku Alzheimerovy choroby. Užívání vitamínů B nezpomaluje duševní úpadek, jak stárneme, ani pravděpodobně nezabrání nástupu Alzheimerovy choroby, uzavírají vědci z Oxfordské univerzity.
Aby výzkumníci nabídli konečnou odpověď na tuto debatu, shromáždili všechna nejlepší...
245
Máta peprná je bylina, která je uznávaná pro své léčivé účinky po celém světě. Pouhým vdechováním vůně čerstvě uvařeného mátového čaje uvolníte ucpané nosní cesty a nachlazení hlavy. Je velmi nenáročná na pěstování. Vyroste doslova na každém balkónu. Můžete ji užívat čerstvou či nasušenou.
Čerstvý mátový list má vysoký obsah mentolu, který zůstává zachován i při...
121
Nedávné výzkumy odhalují mechanismy, kterými tučná jídla ovlivňují mozkové buňky a objasňují souvislosti mezi stravou s vysokým obsahem nasycených tuků a poklesem výkonu paměti. Negativní působení nasycených tuků na mozek je výraznější u starších jedinců.
Experimenty prováděné v laboratorních podmínkách ukázaly, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků může vést k narušení...