hlavni_strana

registrace

  • Nasycené tuky a poruchy paměti

    165

    Nedávné výzkumy odhalují mechanismy, kterými tučná jídla ovlivňují mozkové buňky a objasňují souvislosti mezi stravou s vysokým obsahem nasycených tuků a poklesem výkonu paměti. Negativní působení nasycených tuků na mozek je výraznější u starších jedinců.

    nasycené tuky

    Experimenty prováděné v laboratorních podmínkách ukázaly, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků může vést k narušení té buněk té části mozku, která je zodpovědná za vytváření nových vzpomínek. Jedna z dřívějších studií na stárnoucích krysách ukázala, že strava z vysoce zpracovaných ingrediencí (typicky k dostání v dobrotách rychlého občerstvení, průmyslově zpracované šmakulády apod.) vedla k silné zánětlivé reakci v mozku, která byla doprovázena behaviorálními známkami ztráty paměti, a že suplementace omega-3 mastnými kyselinami těmto problémům zabránila. Studie byla zveřejněna v časopise Frontiers in Cellular Neuroscience. Účinky kyseliny palmitové na mikroglie a neurony Výzkumníci vystavili modelové mikroglie (mozkové buňky s ochrannou imunitní funkcí)a neurony působení kyseliny palmitové, nejhojněji se vyskytující nasycené mastné kyseliny v potravinách s vysokým obsahem tuku a to zejména v palmovém tuku. Sledovali, jak ovlivňuje aktivaci genů v buňkách a také fungování mitochondrií, struktur uvnitř buněk, které mají primární metabolickou roli při výrobě energie. Výsledky ukázaly, že kyselina palmitová vyvolala genové změny spojené se zvýšením zánětu v mikrogliích i neuronech, ačkoli mikroglie měly širší rozsah postižených zánětlivých genů. Předběžné ošetření těchto buněk dávkou DHA (omega-3 mastnými kyselinami), jedné ze dvou omega-3 mastných kyselin v rybách a dalších mořských plodech a dostupné také ve formě doplňků, mělo silný ochranný účinek proti zvýšenému zánětu u obou typů buněk. Omega-3 mastné kyseliny obsažené zejména v rybách, jsou tedy prokazatelně nezastupitelné při ochraně mozkových buněk. Kyselina palmitová se vyskytuje ve škodlivém množství zejména v palmovém tuku. A to v množství, které je při pravidelné konzumaci pro člověka velmi škodlivé. Palmový tuk obsahuje většina různých náplní v průmyslově vyráběných cukrovinkách. Někteří výrobci používají palmový tuk dokonce i v čokoládách jako náhražku za kakaové máslo. Je proto vždy důležité pozorně číst složení kupované dobrůtky na obalu. Složení výrobku není na obalu napsáno mikropísmem náhodou...


    Další články z kategorie

    353

    ovoce_uvod_tlak

    Vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku v některých druzích ovoce, může pomoci snížit krevní tlak a snížit riziko srdečních onemocnění. Výběr správného ovoce dokáže udržet váš krevní tlak pod kontrolou. Samozřejmostí je také zdravý životní styl a dostatek pohybu. Pokud tedy nechcete skončit ve frontě na prášky v lékárně, je dobré osvojit si několik běžných, ale často...

    159

    vp108_tl_st_uv

    Rakovina tlustého střeva se řadí v našich zeměpisných šířkách k těm nejčastějším. Gulášek se sedmi, spláchnutý pivečkem nebo dvěma, je národní tradicí. A (nejen) tato tradice stojí za smutnou statistikou onemocnění rakovinou tlustého střeva u nás.


    Rakovině tlustého střeva lze předcházet a lze ji léčit, pokud je odhalena včas. Obecně platí, že muži jsou náchylnější k rozvoji...

    429

    obezita děti

    Problém obezity a nadváhy začíná návyky již v dětském věku. Je proto velmi důležité vést děti od malička k lásce k pohybu a v rámci možností jim být příkladem v celkovém zdravém životním stylu. Malé děti jsou jako houba, nasávají do sebe vše co vidí okolo sebe. Bohužel, i to špatné.


    Problém dětské obezity je celosvětový fenomén. Jen v USA je to 13% dětí ve věku 2 až 5 let. Toto...

    153

    vp113_porce_uv

    Jak už to tak někdy bývá, sedíte u stolu, užíváte si lahodné jídlo, a než se nadějete, snědli jste více než jednu porci. Dopřát si čas od času trochu více není velký problém. Pravidelné přejídání však vede k tolik nechtěnému přibírání na váze a dlouhodobým zdravotním problémům. Jídlo si však můžete si můžete vychutnávat i bez výčitek. Stačí se držet osvědčených...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz