Vitamín B1 a jeho vliv na zdraví
396
Vitamin B1 známý též jako thiamin je základní živinou, kterou lidské tělo potřebuje pro správné fungování důležitých orgánových systémů. Vitamín B1 byl první objeveným vitamínem ze skupiny vitamínů B. Odtud jeho číselné pojmenování B1.
Vitamin B1 má nezastupitelnou úlohu. Působí jako koenzym a katalyzuje přeměnu sacharidů na cukr. Je důležitý pro posilování imunitního systému a správného fungování nervového systému. Udržuje také dobrý zrak. A je to právě jeho nezastupitelná role při ochraně imunitního systému, proč se thiamin používá jako preventivní léčba některých očních onemocnění. Předepisuje se také pacientům s AIDS, aby částečně kompenzoval ztrátu imunity způsobenou nemocí. Nedostatek B1 má za následek ztrátu hmotnosti, emoční poruchy, zhoršené smyslové vnímání a svalovou slabost. Vitamín B1 může také snížit pravděpodobnost poruch paměti a onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Thiamin také podporuje zdravé fungování ledvin a zpomaluje nástup a rozvoj onemocnění ledvin u pacientů s cukrovkou. Většina lidí získává thiamin z běžné stravy. Mezi hlavní potraviny obsahující vitamín B1 patří masné výrobky (vepřové, hovězí, drůbež), luštěniny, celozrnné výrobky (obiloviny a neleštěná rýže), ořechy, sója, tmavý chléb, droždí a hrách. Některé stravovací návyky mohou narušovat vstřebávání thiaminu. Jedná se zejména o nadměrné pití nápojů s kofeinem, jako je káva a čaj. Tělo také ztrácí schopnost vstřebávat a ukládat thiamin při vysoké spotřebě alkoholu.
165
Nedávné výzkumy odhalují mechanismy, kterými tučná jídla ovlivňují mozkové buňky a objasňují souvislosti mezi stravou s vysokým obsahem nasycených tuků a poklesem výkonu paměti. Negativní působení nasycených tuků na mozek je výraznější u starších jedinců.
Experimenty prováděné v laboratorních podmínkách ukázaly, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků může vést k narušení...