Čokoláda prospívá srdci
454
Čokoláda. Většina z nás ji miluje. A děláme dobře, protože čokoláda alespoň jednou týdně snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí a tím přispívá k naší lepší zdravotní kondici.
To potvrzuje studie zveřejněná v European Journal of Preventive Cardiology. „ Naše studie naznačuje, že čokoláda pomáhá udržovat naše cévy zdravé." řekl autor studie Dr. Chayakrit Krittanawong of Baylor College of Medicine, Houston, Texas. „ Doposud prováděné klinické studie prokázaly, že konzumace čokolády je prospěšná pro naše cévy a krevní tlak," řekl dále autor studie. „ Chtěl jsem zjistit, zda konzumace čokolády ovlivňuje také srdeční cévní systém. A pokud ano, jsou její účinky pozitivní nebo negativní?" V rámci studie byla provedena kombinovaná analýza studií z pěti minulých dekád zaměřená na spojení mezi spotřebou čokolády a nemocí srdečního cévního systému. Analýza zahrnula celkem šest studií s celkovým počtem 336 289 účastníků, kteří poskytli přehled o jejich spotřeby čokolády. Během téměř devíti let se u 14 043 účastníků vyvinuly nemoci spojené se srdečním cévním systémem a 4 667 účastníků prodělalo srdeční infarkt. Při porovnání spotřeby čokolády, na tom byli lépe ti, kteří konzumovali čokoládu více než jednou týdně. Jejich riziko onemocnění se snížilo o 8%, oproti těm jejichž konzumace byla méně než 1 x týdně. Dr. Krittanawong dále řekl: „Čokoláda obsahuje srdci prospěšné látky jako jsou flavonoidy, methylxanthiny, polyfenoly a kyselinu stearovou, tedy látky které mohou redukovat záněty a zvýšit hladinu hodného cholesterolu (HDL cholesterol)." Dr. Krittanawong také poznamenal, že studie se nezaměřovala na to, zda je některý typ čokolády vhodnější než ostatní a jaká je ideální porce. „Čokoláda se zdá být slibná v prevenci srdečních onemocnění, nicméně je třeba provést další studie zaměřené právě na množství a typ čokolády vhodné k doporučení." Zatím tedy není jasné jaké množství a typ čokolády je optimální, a proto Dr. Krittanawong varuje před přejídáním. Řekl: „Zdá se, že umírněná spotřeba chrání srdeční cévní systém, ale je pravděpodobné, že při větším množství tomu tak být nemusí. Běžně dostupné produkty obsahují kromě jiného cukr, mléko a tuky. Takové produkty jsou nevhodné pro diabetiky a obézní." Takové produkty ve větším množství nejsou vhodné pro nikoho.
371
Problém obezity a nadváhy začíná návyky již v dětském věku. Je proto velmi důležité vést děti od malička k lásce k pohybu a v rámci možností jim být příkladem v celkovém zdravém životním stylu. Malé děti jsou jako houba, nasávají do sebe vše co vidí okolo sebe. Bohužel, i to špatné.
Problém dětské obezity je celosvětový fenomén. Jen v USA je to 13% dětí ve věku 2 až 5 let. Toto...
143
Při hubnutí existují dvě zásadní a důležitá pravidla bez jejichž dodržování se nikdo nedostane k požadovaným výsledkům. Pravidlo číslo jedna je pravidelný pohyb. Čím více tím lépe. A překvapivě také to, jak a čím si ten který jedinec plní svůj žaludek. Tedy až na geneticky upravené individua, které se mohou cpát čímkoli a nikdy nepřiberou. Každý z nás někoho takového alespoň...
159
Selen je důležitý stopový minerální prvek, který je pro člověka nepostradatelný. Jeho nedostatek může vést k zastavení růstu, vypadávání vlasů, únavě, snížení funkce štítné žlázy, obtížím s trávením a zažíváním nebo problémům s játry.
Je přítomen v půdě a odtud se dostává do potravin při pěstování rostlin v půdě bohaté na selen. Lidské tělo dostává svou denní...
260
Nová studie objevila souvislost mezi depresí rodičů a metabolickým syndromem u dospívajících. Metabolický syndrom mládeže je stav, který předvídá výrazně zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Studii provedli vědci z University of Georgia.
Výsledky odhalily souvislost mezi depresí rodičů a metabolickým syndromem mládeže – stavem, který předpovídá podstatně zvýšené...