Nealkoholické červené víno snižuje krevní tlak
269
Pití červeného vína významně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mnoho pravidelných konzumentů vína se po přečtení této úvodní věty jistě zaraduje. Bohužel, neoprávněně. Červené víno opravdu zmírňuje riziko onemocnění srdce a cév. To nealkoholické.
Studie publikovaná v časopise American Heart Association Journal Circulation Research tvrdí, že nealkoholické červené víno je účinné při snižování zvýšeného krevního tlaku u mužů s vysokým rizikem srdečního infarktu. Do výzkumu bylo zařazeno 67 mužů se třemi a více kardiovaskulárními rizikovými faktory nebo s cukrovkou. Kromě běžné stravy tito účastníci konzumovali nealkoholické červené víno, asi 3 unce ginu nebo asi 10 uncí červeného vína (1 americká dutá unce = 29.57353 ml). Tato kombinace byla sledována po dobu 4 týdnů. Vědci uvedli, že konzumace nealkoholického červeného vína zvýšila u dobrovolníků hladinu oxidu dusnatého. Tato zvýšená hladina oxidu dusnatého měla za následek snížení hodnot diastolického i systolického krevního tlaku. Oxid dusnatý je pro lidské tělo důležitý, protože pomáhá uvolnit krevní cévy a usnadňuje prokrvení tělesných orgánů a srdce. Vědci potvrdili, že nealkoholické červené víno a červené víno obsahují stejné množství polyfenolů (antioxidantu), které jsou odpovědné za snižování krevního tlaku. Bylo zjištěno, že po konzumaci alkoholického červeného vína došlo k nevýznamnému poklesu krevního tlaku a u ginu nedošlo k žádné změně. Po konzumaci nealkoholického červeného vína byl však zaznamenán výrazný pokles krevního tlaku (systolický pokles o 6 mm Hg a diastolický o 2 mm Hg). Nealkoholické červené víno snížilo hrozbu mrtvice o 20 procent a srdečních onemocnění o 14 procent. Vědci dospěli k závěru, že alkoholické červené víno není schopno snížit krevní tlak kvůli přítomnosti alkoholu, který blokuje schopnost polyfenolů snižovat krevní tlak. Po odstranění alkoholu v červeném víně zůstanou polyfenoly, které pomáhají krevní tlak snižovat. Nealkoholické pivo je dnes běžně k dostání. Nyní je čas na to stejné ve vinné podobě.
204
Ořechy jsou přírodním darem. Nikdy by ve správné a vyvážené stravě neměly chybět. Ořechy mají četné zdravotní přínosy, od prevence demence a deprese až po zlepšení zdraví srdce. U nás v Čechách zná jistě každý vlašské ořechy. Výborné a zdravé jsou však i mnohé další, které nejsou „domácí”. Mandle, pekanové ořechy, kešu oříšky, brazilské para ořechy, lískové...
360
Vědci z Oxfordské univerzity provedli rozsáhlý výzkum vlivu užívání vitamínu B, ve spojistosti se zabráněním vzniku Alzheimerovy choroby. Užívání vitamínů B nezpomaluje duševní úpadek, jak stárneme, ani pravděpodobně nezabrání nástupu Alzheimerovy choroby, uzavírají vědci z Oxfordské univerzity.
Aby výzkumníci nabídli konečnou odpověď na tuto debatu, shromáždili všechna nejlepší...
295
Vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku v některých druzích ovoce, může pomoci snížit krevní tlak a snížit riziko srdečních onemocnění. Výběr správného ovoce dokáže udržet váš krevní tlak pod kontrolou. Samozřejmostí je také zdravý životní styl a dostatek pohybu. Pokud tedy nechcete skončit ve frontě na prášky v lékárně, je dobré osvojit si několik běžných, ale často...
220
Vápník je nejhojnějším minerálem v lidském těle a tvoří téměř 2 % tělesné hmotnosti. Aktivně ho využívá téměř každá buňka. Všechny životně důležité tělesné systémy, jako je nervový systém, pojivová tkáň, srdce a trávicí ústrojí potřebují vápník.
Vápník je jedním z minerálů, které si tělo samo nevyrobí. Aby lidský organismus měl dostatek vápníku, musí být...