hlavni_strana

registrace

  • Strategie proti přejídání

    69

    Jak už to tak někdy bývá, sedíte u stolu, užíváte si lahodné jídlo, a než se nadějete, snědli jste více než jednu porci. Dopřát si čas od času trochu více není velký problém. Pravidelné přejídání však vede k tolik nechtěnému přibírání na váze a dlouhodobým zdravotním problémům. Jídlo si však můžete si můžete vychutnávat i bez výčitek. Stačí se držet osvědčených strategií.

    vp113_porce_uv

    Věděli jste, že velikost talíře může oklamat váš mozek, aby si myslel, že jste snědli více, než ve skutečnosti? Studie ukazují, že lidé mají tendenci jíst méně, když je jídlo servírováno na menších talířích, protože plný malý talíř vypadá uspokojivěji než poloprázdný velký. Zkuste vyměnit své běžné nádobí za menší talíře a misky a možná vás překvapí, o kolik méně jídla zkonzumujete. Váš mozek zaregistruje plný talíř jako „dost“, i když je porce menší! Zajímavé je, že výsledky těchto studií neberou vážně mnozí provozovatelé restaurací. Ti se naopak snaží zákazníka ohromit velikostí talíře, na kterém servírují porce pro trpaslíky. Host poté odchází nejen s prázdným žaludkem, ale také s oprávněným pocitem, že ho někdo „tahá za nos i peněženku”. Vychutnejte si jídlo vp113_vyvar Jídlo by mělo být smyslovým zážitkem, ne něčím, co do sebe naházíte při sledování televize nebo telefonu. Věnujete pozornost svému jídlu – chutím, texturám a tomu, jak se cítíte sytí. Jezte pomaleji a přestaňte, když jste najedení, ne nacpaní. Vychutnejte si každé sousto - pomáhá to s kontrolou porcí při hubnutí. A pokud se stravujete ve „fást-fůdech”, přijdete na to, že se to vlastně vůbec nedá ... Proč na tom záleží: Když zpomalíte a naladíte se na pocity sytosti, budete přirozeně jíst méně a budete se cítit spokojeněji. Pijte vodu před jídlem Pocit hladu? Někdy je ten „hlad“ ve skutečnosti jen převlečená žízeň. Vypití sklenice vody 30 minut před jídlem může naplnit váš žaludek a snížit pravděpodobnost přejídání. Nejen, že to pomůže s kontrolou porcí, ale také zajistí, že zůstanete hydratovaní – bonus navíc! Proč na tom záleží: Hydratace udržuje falešný hlad na uzdě a zabraňuje vám přehnaně si dopřávat nadbytečné kalorie. Jezte nízkokalorické potraviny s větším objemem vp113_vyvar Pokud se chcete cítit sytí, aniž byste se přejídali, trik spočívá v tom, že se nasytíte potravinami, které mají velký objem, ale mají nízký obsah kalorií. Zelenina, ovoce a polévky na bázi vývaru jsou toho skvělým příkladem. Jsou nabité živinami, ale nezatíží vás dalšími kaloriemi, což vám umožní sníst více bez pocitu viny. Proč na tom záleží: Můžete jíst větší porce a zároveň spotřebovávat méně kalorií, takže budete déle sytí a spokojení. Během jídla se nerozptylujte Kolikrát jste se usadili před televizí nebo procházeli telefon a najednou jste si všimli, že jste všechno jídlo snědli a vůbec si ho nevychutnali? Když budete jíst tímto stylem, snadno ztratíte přehled o tom, kolik jídla sníte, což vede k přejídání. Pohodlně se usaďte a soustřeďte se na jídlo, abyste nezapomněli na velikost porcí. Proč na tom záleží: Když se nebudete při jídle rozptylovat, budete si více vědomi, kdy jste skutečně sytí. Pravidlo půl talíře Pokud jste někdo, kdo bojuje s tím, kolik je příliš mnoho, pravidlo „půl talíře“ může pomoci. Naplňte polovinu talíře zeleninou, jednu čtvrtinu bílkovinami a jednu čtvrtinu celozrnnými potravinami. Zajistíte si tak, že vaše jídlo bude vyvážené a zároveň máte své porce pod kontrolou. Proč na tom záleží: Automaticky snížíte příjem kalorií tím, že se zaměříte na potraviny bohaté na živiny a méně kalorií. Chytrá svačina Svačina není nepřítel – bezduché mlsání ano! Pokud pociťujete hlad mezi jídly, rozhodněte se pro zdravé svačiny, jako je ovoce, ořechy nebo jogurt s ovesnými vločkami. Přestaňte jíst, když jste z 80 % sytí Jedním z nejlepších tipů, jak se vyhnout přejídání, je přestat jíst, když se cítíte asi z 80 % sytí. Trvá asi 20 minut, než váš mozek zaregistruje, že jste sytí! Proč na tom záleží: Přestat jíst před úplným nasycením zabraňuje přejídání a po jídle se budete moci zvednout ze židle. Fotka od Anali Matheus z Pixabay Fotka od Kavinda F z Pixabay


    Další články z kategorie

    297

    vp88_uvod_horcik

    Hořčík je základní minerál, který naše tělo potřebuje. Sehrává primární roli při udržování pevných kostí a zubů, udržování zdravého imunitního systému a zajišťuje správnou funkci nervů, svalů a také vnitřních orgánů těla. Hořčík obsahuje zelená zelenina, luštěniny, ořechy a semena.


    Ačkoli je hořčík pro tělo nezbytný, je na místě opatrnost s množstvím hořčíku, které...

    360

    vita_b_alzheimer

    Vědci z Oxfordské univerzity provedli rozsáhlý výzkum vlivu užívání vitamínu B, ve spojistosti se zabráněním vzniku Alzheimerovy choroby. Užívání vitamínů B nezpomaluje duševní úpadek, jak stárneme, ani pravděpodobně nezabrání nástupu Alzheimerovy choroby, uzavírají vědci z Oxfordské univerzity.


    Aby výzkumníci nabídli konečnou odpověď na tuto debatu, shromáždili všechna nejlepší...

    245

    mata_peprna

    Máta peprná je bylina, která je uznávaná pro své léčivé účinky po celém světě. Pouhým vdechováním vůně čerstvě uvařeného mátového čaje uvolníte ucpané nosní cesty a nachlazení hlavy. Je velmi nenáročná na pěstování. Vyroste doslova na každém balkónu. Můžete ji užívat čerstvou či nasušenou.


    Čerstvý mátový list má vysoký obsah mentolu, který zůstává zachován i při...

    121

    nasycené tuky

    Nedávné výzkumy odhalují mechanismy, kterými tučná jídla ovlivňují mozkové buňky a objasňují souvislosti mezi stravou s vysokým obsahem nasycených tuků a poklesem výkonu paměti. Negativní působení nasycených tuků na mozek je výraznější u starších jedinců.


    Experimenty prováděné v laboratorních podmínkách ukázaly, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků může vést k narušení...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz