Stravou k hubnutí
143
Při hubnutí existují dvě zásadní a důležitá pravidla bez jejichž dodržování se nikdo nedostane k požadovaným výsledkům. Pravidlo číslo jedna je pravidelný pohyb. Čím více tím lépe. A překvapivě také to, jak a čím si ten který jedinec plní svůj žaludek. Tedy až na geneticky upravené individua, které se mohou cpát čímkoli a nikdy nepřiberou. Každý z nás někoho takového alespoň jednou potkal.
Studie obecně ukázaly, že strava by měla zahrnovat potraviny bohaté na sacharidy s nízkým glykemickým indexem, osm procent nebo méně nasycených tuků a alespoň 20 g vlákniny denně pro jakoukoli váhu. Podle studie publikované v časopise Nutrition Review lze udržitelného hubnutí, udržení po hubnutí a lepší regulace chuti k jídlu dosáhnout pouze změnou příjmu makroživin a stravovacích návyků. V současné době je možné zaznamenat snahy o zvýšení obsahu bílkovin v dietách na hubnutí, současné omezení spotřeby tuků na ne více než 30 %, upřednostňování polynenasycených tuků, sacharidy tvoří 40 až 50 % celkového energetického příjmu a podporovat konzumaci nízkoglykemických potravin. Neopomenutelnou součástí změny stravovacích návyků při hubnutí, je zvýšení příjmu vlákniny. Nezapomeňte příjem vlákniny zvyšovat postupně, protože náhlé zvýšení může způsobit křeče a zácpu. Velikost porcí jídla je také důležitým faktorem při hubnutí. Větší porce znamenají více kalorií. Doporučuje se používat menší talíře a misky. Na talíři nesmí chybět zelenina. Zelenina je nízkokalorické syté jídlo, a to znamená méně kalorií. Při hubnutí je také důležité jíst pomalu, protože při rychlém jídle má člověk tendenci se přejídat. Mozku trvá asi 20 minut, než řekne žaludku, že jste sytí. Ty správné sacharidy najdete v celozrnných výrobcích, populární jsou například různé knäckebroty, které nejenže obsahují ty správné sacharidy, ale obsahují také velké množství vlákniny. Vlákninu obsahuje také veškeré ovoce a zelenina. Teď již zbývá jen vyřešit příšernou kvalitu potravin, kterou nám většina obchodů nabízí. Co konkrétně mám na mysli? Ve všech supermarketech se prodávají například tyto druhy ovoce a zeleniny: Nektarinka kamenná a vždy bez chuti. Broskev kamenná a vždy bez chuti. Jablka vodnatá, moučná, často bez chuti bez chuti a předražená. Meruňka kamenná nebo kyselá a vždy bez chuti. Ředkvička vodnatá - nepálivá. Pálivost je základní vlastností ředkvičky a díky ní je zdravá. Rajčata kyselá a vždy bez chuti. Švestky nedozrálé, kyselé nebo hořké. Ten seznam by mohl být ještě delší, množství nekvalitního ovoce a zeleniny v našich obchodech je zarážející a spíše se zvyšuje. Výživová hodnota takovýchto produktů samozřejmě není taková jaká by měla být. Je těžké se v České republice stravovat zdravě, pokud je nám neustále podsouvána takováto příšerná kvalita potravin.
43
Představte si, že změníte své vlasy, kůži a nehty pouhou změnou jídelníčku. Zatímco kosmetické produkty nabízejí rychlá řešení, strava bohatá na živiny poskytuje dlouhodobé výhody. Začleněním správných potravin můžete vyživit své tělo zevnitř, což povede ke zdravějším a zářivějším vlasům, pleti a nehtům.
Kromě těchto osmi důležitých potravin pro vaše vlasy, pleť a nehty,...
295
Hořčík je základní minerál, který naše tělo potřebuje. Sehrává primární roli při udržování pevných kostí a zubů, udržování zdravého imunitního systému a zajišťuje správnou funkci nervů, svalů a také vnitřních orgánů těla. Hořčík obsahuje zelená zelenina, luštěniny, ořechy a semena.
Ačkoli je hořčík pro tělo nezbytný, je na místě opatrnost s množstvím hořčíku, které...
334
Pití dvou až tří šálků kávy každý den nejen snižuje riziko srdečních onemocnění, ale prodlužuje život, odhaluje nová studie, jejíž výsledky byly prezentovány na 71. výročním vědeckém zasedání American College of Cardiology. Tyto trendy platí pro lidi s kardiovaskulárním onemocněním i bez něj.
Výzkumníci uvedli, že tyto analýzy – největší zkoumající potenciální roli kávy při...
131
Květiny nejsou pouze krásné, jsou také léčivé. Už pouhý pohled na hezkou květinu udělá člověku radost. V tomto článku jsme pro Vás vybrali pět květin, které jsou krásné i léčivé zároveň.
Některé květiny jsou také symbolem zemí, ve kterých se pěstují ve velkém. Například růže, je národní květinou Bulharska. Velmi známé je tzv. Bulharské Růžové údolí a bulharská kuchyně zná...