Jak nedostatek vitamínů ovlivňuje plodnost u mužů a žen
127
Nedostatek základních vitamínů ovlivňuje jakoukoli lidskou činnost, reprodukční nevyjímaje. Nedávný výzkum objasnil zásadní souvislost mezi nedostatkem vitamínů a problémy reprodukčního zdraví u mužů i žen. V tomto článku se proto zaměříme na spojitost mezi neplodností a nedostatkem klíčkových vitamínů, které ji ovlivňují. A stejně jako jsou muži a ženy odlišní, je odlišný i způsob jakým tento nedostatek na jedno nebo druhé pohlaví působí.
1. Vitamín D: Tento „sluneční” vitamín hraje důležitou roli v plodnosti mužů i žen. Je to také jeden z řady vitamínů rozpustných v tucích. A kde ho najdeme? Dobrým zdrojem jsou například tučné ryby jako je makrela nebo losos, ale také ostatní mořské ryby a plody. Vynikajícím zdrojem jsou tresčí játra. Nachází se také ve vaječných žloutcích nebo houbách a v tučném mléku a smetaně. Jak bylo zmíněno, jedná se o vitamín rozpustný v tucích. Pokud ho budete brát ve formě potravinových doplňků, zapíjejte ho vždy ideálně plnotučným mlékem, kefírem či acidofilním mlékem. A nezapomínejte, že se jedná o „sluneční ” vitamín. Bez vystavení se slunci byste mohli jíst vitamín D od rána do večera bez valného účinku. Ženy Syndrom polycystických ovarií PCOS, postihující významné procento žen v reprodukčním věku, představuje nesčetné množství problémů s plodností. Mezi těmito problémy se objevuje nedostatek vitaminu D jako významný zhoršující faktor. Nedostatek vitamínu D, může narušit menstruační cyklus a narušit funkci vaječníků. Muži U mužů je nedostatek vitaminu D spojen se sníženou pohyblivostí spermií a nižšími hladinami testosteronu. Pro zlepšení se doporučuje vyvážená strava a pohyb na slunci. 2. Vitamin B12: Je to další životně důležitá živina, která hraje zásadní roli v syntéze DNA a buněčném metabolismu, což je nezbytné pro reprodukční zdraví. Zdrojem vitamínu B12 je maso, vnitřnosti, ryby, mléčné výrobky nebo vejce. Vitamín B12 obsahuje také kysané zelí nebo kimchi (kysané pekingské zelí). Ženy Nedostatek tohoto vitamínu je spojován s ovulační dysfunkcí a nepravidelným menstruačním cyklem u žen. Muži Nízké hladiny vitaminu B12 mohou u mužů vést ke snížení počtu a pohyblivosti spermií, což je častým problémem, zaviněným zejména nezdravým životním stylem a nevhodnou stravou. 3. Vitamín B9 neboli kyselina listová: Tento vitamín je nepostradatelný pro buněčné dělení a syntézu DNA, takže je rozhodující pro reprodukční zdraví a vývoj plodu. Dobrým zdrojem vitamínu B9 je listová zelenina jako je zelí, špenát, kapusta. Najdete ho také v brokolici nebo řepě. Dalšími dobrými zdroji jsou luštěniny, ořechy, brambory, pomeranče nebo celozrnné obiloviny. Ženy Nedostatečná hladina kyseliny listové je spojována s defekty neurální trubice u novorozenců a zvýšeným rizikem potratu u žen. Muži Nedostatek kyseliny listové je spojován se sníženým počtem spermií a zvýšenými abnormalitami spermií. 4. Vitamín C: Tento vitamín je známý pro své antioxidační vlastnosti. Zdrojem je veškeré ovoce a zelenina. Značné množství vitamínu C obsahují například šípky. Ženy Může vést k poškození funkce vaječníků u žen, což může vést ke snížení plodnosti. Muži Hraje klíčovou roli při ochraně spermií před oxidačním poškozením. Jeho nedostatek koreluje se sníženou kvalitou a pohyblivostí spermií. Odborníci zdůrazňují, že i když se mechanismy nedostatku mohou u různých vitamínů lišit, jejich vliv na plodnost zůstává nepopiratelný. Kromě vitaminů D, B9, B12 a C, hrají klíčovou roli v reprodukčním zdraví také další nezbytné vitaminy, jako je vitamin E, vitamin A a vitamin B6. Nedostatky těchto vitamínů byly spojeny se spektrem problémů spojených s plodností, od zhoršené kvality spermií až po narušenou hormonální regulaci u obou pohlaví. Je však nutné si uvědomit, že i když nedostatky vitamínů mohou přispět k problémům s plodností, často jsou jen jedním kouskem skládačky. Na plodnost mají významný vliv také faktory, jako je věk, celkový zdravotní stav, životní styl a základní zdravotní stav. Proto je pro optimalizaci výsledků plodnosti nezbytný komplexní přístup, který se zabývá jak nutričními, tak nenutričními faktory. Fotka od Alexa z Pixabay
266
Pití červeného vína významně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mnoho pravidelných konzumentů vína se po přečtení této úvodní věty jistě zaraduje. Bohužel, neoprávněně. Červené víno opravdu zmírňuje riziko onemocnění srdce a cév. To nealkoholické.
Studie publikovaná v časopise American Heart Association Journal Circulation Research tvrdí, že nealkoholické červené víno je...
260
Nová studie objevila souvislost mezi depresí rodičů a metabolickým syndromem u dospívajících. Metabolický syndrom mládeže je stav, který předvídá výrazně zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Studii provedli vědci z University of Georgia.
Výsledky odhalily souvislost mezi depresí rodičů a metabolickým syndromem mládeže – stavem, který předpovídá podstatně zvýšené...
358
Vědci z Oxfordské univerzity provedli rozsáhlý výzkum vlivu užívání vitamínu B, ve spojistosti se zabráněním vzniku Alzheimerovy choroby. Užívání vitamínů B nezpomaluje duševní úpadek, jak stárneme, ani pravděpodobně nezabrání nástupu Alzheimerovy choroby, uzavírají vědci z Oxfordské univerzity.
Aby výzkumníci nabídli konečnou odpověď na tuto debatu, shromáždili všechna nejlepší...
332
Pití dvou až tří šálků kávy každý den nejen snižuje riziko srdečních onemocnění, ale prodlužuje život, odhaluje nová studie, jejíž výsledky byly prezentovány na 71. výročním vědeckém zasedání American College of Cardiology. Tyto trendy platí pro lidi s kardiovaskulárním onemocněním i bez něj.
Výzkumníci uvedli, že tyto analýzy – největší zkoumající potenciální roli kávy při...