hlavni_strana

registrace

  • Vliv ořechů na zdraví

    202

    Ořechy jsou přírodním darem. Nikdy by ve správné a vyvážené stravě neměly chybět. Ořechy mají četné zdravotní přínosy, od prevence demence a deprese až po zlepšení zdraví srdce. U nás v Čechách zná jistě každý vlašské ořechy. Výborné a zdravé jsou však i mnohé další, které nejsou „domácí”. Mandle, pekanové ořechy, kešu oříšky, brazilské para ořechy, lískové oříšky, pistácie a mnohé další. Mezi ořechy se často zařazují také arašídy, navzdory faktu, že jsou to luštěniny.

    vp90_uvod

    Zastavte přibírání na váze pomocí ořechů a arašídů: Četné studie prokázaly, že ořechy a arašídy konzumované střídmě nejsou spojeny s vyšším rizikem přibírání na váze. Výzkumy spíše ukazují, že 30 až 50 gramů těchto ořechů denně může skutečně uvolňovat hormony sytosti kvůli jejich vysokému obsahu vlákniny a pomáhají tak kontrolovat chuť k jídlu. Nahrazení sacharidů ořechy při léčbě diabetu: Nahrazení sacharidů zdravými tuky (mononenasycenými a polynenasycenými mastnými kyselinami) pro zachování HDL cholesterolu je jednou z terapeutických strategií léčby diabetu. Ořechy (kromě kaštanů) obsahují velké množství tuku (49 až 74 procent celkového tuku), ale většinou mononenasycené (MUFA) nebo polynenasycené (PUFA) tuky. Studie publikovaná v časopise Diabetes Care doporučuje konzumovat 56 g různých druhů ořechů denně jako náhradu za sacharidové potraviny ke zlepšení kontroly glykémie a sérových lipidů u diabetu 2. typu. Jezte ořechy pro zlepšení zdraví srdce: vp90_vlašské ořechy Ořechy jsou velmi bohatým zdrojem živin pro zdravé srdce. Například 100 g mandlí obsahuje (DD - denní dávka ) 131 procent DD vitamínu E a přibližně 2500 mg aminokyseliny L-argininu. Vitamin E omezuje tvorbu plaku v tepnách. Plak vede k bolesti na hrudi, onemocnění koronárních tepen nebo srdečnímu infarktu. Podobně L-arginin zlepšuje stěny tepen, čímž je činí méně náchylnými ke vzniku krevních sraženin a snižuje aterosklerózu. Vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v těle. Nízké hladiny sodíku a vysoké hladiny draslíku v ořechách pomáhají udržovat zdravý krevní tlak. Snižte riziko žlučových kamenů pomocí ořechů: Ořechy jsou bohatým zdrojem nenasycených tuků a vlákniny a tyto živiny mají ochranné účinky proti vzniku žlučových kamenů. Například údaje z Nurses' Health Study odhalují, že ženy, které konzumují ořechy pětkrát nebo vícekrát týdně, mají o 25 procent nižší riziko, že budou potřebovat operaci žlučníku. Další studie publikovaná v American Journal of Epidemiology ukázala, že muži, kteří často jedli ořechy, měli o 30 procent nižší riziko vzniku onemocnění žlučových kamenů ve srovnání s těmi, kteří ořechy nejedli vůbec. Předcházejte určitým druhům rakoviny konzumací ořechů: vp90_vlašské ořechy Vzhledem k tomu, že jsou ořechy bohaté na antioxidanty jako jsou tokoferoly (viz vitamin E), kyselina listová, selen, hořčík a fytochemikálie, jsou ořechy považovány za „ochránce” proti rakovině, zejména u žen. Studie prokázaly významnou souvislost mezi vyšším příjmem ořechů a nižší pravděpodobností rakoviny tlustého střeva a konečníku u žen. Podobně středomořská studie u řeckých žen podpořila roli stravy bohaté na ořechy při snižování rizika rakoviny endometria. Většina vědců si však myslí, že studie přínosů pro rakovinu jsou nedostatečné a je zapotřebí více studií k objasnění účinků ořechů na různé typy rakoviny. Chraňte své oči konzumací ořechů: Věkem podmíněná makulární degenerace (AMD) je stav, při kterém se makula (součást sítnice) zhoršuje, což vede ke ztrátě zraku a slepotě. Harvardská studie zjistila, že ořechy snižují riziko progrese časných a středních stádií AMD k pokročilé AMD po dosažení věku 60 let. Vitamin E (tokoferol) v ořechách skutečně hraje důležitou roli v prevenci makulární degenerace a katarakty. Odborníci na výživu doporučují užívat až 400 IU vitaminu E každý den spolu s dalšími antioxidanty, zejména selenem. Je to proto, že selen pomáhá buňkám absorbovat vitamín E. Konzumujte ořechy k oddálení stárnutí mozku: Studie zaznamenaly korelaci mezi příjmem vitaminu E v potravě (který se tak hojně vyskytuje v ořechách) a sníženým výskytem onemocnění mozkových funkcí, což naznačuje, že plnohodnotné zdroje vitaminu E a dalších antioxidantů mohou prospívat zdraví mozku a oddálit jejich stárnutí. Omega-3 (DHA nebo kyselina dokosahexaenová) je vynikající potravina pro mozek, která pomáhá před ztrátou paměti a demencí. Tato mastná kyselina je hojná ve vlašských ořechách s 94,5 procenty DD. Ořechy podporují dobrou náladu: Nedostatek serotoninu se projevuje tím, že způsobuje špatnou náladu, depresi, nedostatek vůle a špatnou kontrolu chuti k jídlu. Ořechy jsou bohaté na prekurzory serotoninu, tedy folát, tryptofan a vitamín B6. Tryptofan se přeměňuje na 5-HTP, který se pak snadno přeměňuje na serotonin. Takže svačinka vlašských ořechů nebo mandlí může být perfektní zdravý způsob, jak si zlepšit náladu. Ořechy snižují riziko zvětšení štítné žlázy: Selen, minerál, který tělo potřebuje v nepatrném množství, se kombinuje s bílkovinami za vzniku selenoproteinů, což jsou důležité antioxidační enzymy, které pomáhají regulovat funkci štítné žlázy a hrají roli v imunitním systému. Německá studie na evropských ženách zjistila, že nízký stav selenu je spojen s rizikem zvětšení štítné žlázy. Podle databáze složení potravin Ministerstva zemědělství USA je obsah selenu v sušených neblanšírovaných para ořechech 544 mcg, což představuje 777 procent DD. Nicméně radí jíst para ořechy „jen příležitostně kvůli jejich velmi vysokému obsahu selenu“. Pochutnávejte si na ořechách ke svačině, jezte je syrové nebo okořeněné (okořente si je doma, dle vlastní chuti. Pokud si koupíte kořeněné v obchodě dostanete s ořechy také slušnou dávku prapodivných šmakulád) nebo si je přidejte do pomazánky. Vychutnejte si je na salátu s čerstvým ovocem či sýrem. Možnosti jsou nekonečné. Ořechy ze stravy nikdy nevynechávejte. Vaše zdraví Vám za to poděkuje. Fotka od Fly Menzel z Pixabay Fotka od Th G z Pixabay


    Další články z kategorie

    43

    vp123_hlavni

    Představte si, že změníte své vlasy, kůži a nehty pouhou změnou jídelníčku. Zatímco kosmetické produkty nabízejí rychlá řešení, strava bohatá na živiny poskytuje dlouhodobé výhody. Začleněním správných potravin můžete vyživit své tělo zevnitř, což povede ke zdravějším a zářivějším vlasům, pleti a nehtům.


    Kromě těchto osmi důležitých potravin pro vaše vlasy, pleť a nehty,...

    67

    vp113_porce_uv

    Jak už to tak někdy bývá, sedíte u stolu, užíváte si lahodné jídlo, a než se nadějete, snědli jste více než jednu porci. Dopřát si čas od času trochu více není velký problém. Pravidelné přejídání však vede k tolik nechtěnému přibírání na váze a dlouhodobým zdravotním problémům. Jídlo si však můžete si můžete vychutnávat i bez výčitek. Stačí se držet osvědčených...

    63

    vp112_3,5 milionu čechů srdce a cevy

    V tiskové zprávě ke Světovému dni srdce o tom informovala Česká kardiologická společnost. Každý rok podlehne na nemoci srdce a cév téměř 50.000 lidí, jsou tak nejčastější příčinou smrti s asi 40 procentním podílem na všech úmrtích v České republice. Až 80 procentům cévních či srdečních příhod lze ale podle odborníků zabránit, základem jsou návštěvy u praktického lékaře.


    To...

    74

    vp108_tl_st_uv

    Rakovina tlustého střeva se řadí v našich zeměpisných šířkách k těm nejčastějším. Gulášek se sedmi, spláchnutý pivečkem nebo dvěma, je národní tradicí. A (nejen) tato tradice stojí za smutnou statistikou onemocnění rakovinou tlustého střeva u nás.


    Rakovině tlustého střeva lze předcházet a lze ji léčit, pokud je odhalena včas. Obecně platí, že muži jsou náchylnější k rozvoji...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz