Potraviny bohaté na selen
160
Selen je důležitý stopový minerální prvek, který je pro člověka nepostradatelný. Jeho nedostatek může vést k zastavení růstu, vypadávání vlasů, únavě, snížení funkce štítné žlázy, obtížím s trávením a zažíváním nebo problémům s játry.
Je přítomen v půdě a odtud se dostává do potravin při pěstování rostlin v půdě bohaté na selen. Lidské tělo dostává svou denní potřebu selenu z přirozených zdrojů potravy. Denní dávka selenu by neměla překročit 400 miligramů. Předávkování selenem je velmi škodlivé a vede ke zdravotním problémům souvisejícím s neplodností, játry, srdcem a ledvinami. Potraviny bohaté na selen: Para ořechy Jsou jedním z nejbohatších zdrojů selenu, 100 g para ořechů obsahuje 1917 mikrogramů selenu. Para ořechy jsou také dobrým zdrojem antioxidantů a vitamínu E. Selen obsahují rovněž kešu oříšky a makadamové ořechy. Slunečnicová semínka Obsahují 79,3 mikrogramu selenu na 100 g. Konzumace slunečnicových semínek pomáhá, mimo jiné, předcházet rakovině , protože selen v nich obsažený přispívá k ochraně buněk před jejich poškozením. Dalšími semínky bohatými na selen jsou lněná, dýňová a sezamová semínka. Pšeničné otruby Pšeničné otruby ve své nejhrubší formě poskytují téměř 72 mikrogramů selenu. Pšeničné otruby a obecně potraviny vyrobené z celozrnné pšenice si udržují vysoký obsah selenu i navzdory jejich průmyslovému způsobu zpracování. Vepřové maso I když se obecně nepovažuje za příliš zdravé ve srovnání s jinými zdroji živočišných bílkovin, je dobrým zdrojem selenu. 100 g libové vepřové panenky poskytuje 51,6 miligramů selenu. Jedná se o nejvyšší množství selenu, které lze nalézt v mase. Hovězí maso Co se obsahu selenu týká, blíží se hovězí maso libovému vepřovému masu. 100 g libového hovězího masa může poskytnout 44,8 mikrogramů selenu. Mořské plody Jsou zdravým a bohatým zdrojem selenu. 100 g vařených ústřic znamená 154 mikrogramů selenu. Ústřice jsou v našich zeměpisných šířkách v podstatě nedostupné. Ostatně jako mnoho dalších potravin, které jsou v jiných zemích běžně k dostání. O jejich ceně se ani nezmiňuji... Dalšími zdroji selenu z mořských plodů jsou škeble, krevety, humři a chobotnice. Tuňák V porci tuňáka je až 108,2 mikrogramů selenu. Jedná se o velmi zdravý zdroj, který lze bezpečně konzumovat pro získání denní potřeby selenu. Tuňák se u nás již sehnat dá. Většinou v konzervě. V jiných formách také, ale cenově to není úplně příznivá záležitost. Dalšími druhy ryb bohatými na selen jsou sardinky, makrely a mečouni. Houby Jsou dobrým vegetariánským zdrojem selenu. 100 g syrové houby může poskytnout až 26 mikrogramů selenu. Houby nejsou v národu houbařů problém, sbírá je snad každý. Fotka od Pictavio z Pixabay
427
Nedávné oznámení rodiny Bruce Willise, že herci byla diagnostikována afázie, upozornilo na poruchu řeči, který je poměrně častá, ale není příliš známá široké veřejnosti. American Speech-Language-Hearing Association (ASHA) vyzývá média, aby hledala informace o tomto stavu založené na důkazech – a zdůrazňuje, že léčba je dostupná u logopedů. Přinášíme některé informace vztahující ...
373
Problém obezity a nadváhy začíná návyky již v dětském věku. Je proto velmi důležité vést děti od malička k lásce k pohybu a v rámci možností jim být příkladem v celkovém zdravém životním stylu. Malé děti jsou jako houba, nasávají do sebe vše co vidí okolo sebe. Bohužel, i to špatné.
Problém dětské obezity je celosvětový fenomén. Jen v USA je to 13% dětí ve věku 2 až 5 let. Toto...
457
Čokoláda. Většina z nás ji miluje. A děláme dobře, protože čokoláda alespoň jednou týdně snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí a tím přispívá k naší lepší zdravotní kondici.
To potvrzuje studie zveřejněná v European Journal of Preventive Cardiology. „ Naše studie naznačuje, že čokoláda pomáhá udržovat naše cévy zdravé." řekl autor studie Dr. Chayakrit Krittanawong of Baylor...
541
Otázka je jednodušší než odpověď. Co člověk to názor. Na internetu naleznete velké množství zaručených rad jaké ovoce je to nej. V našem článku se budeme věnovat ovoci, které je běžně dostupné v obchodech. Dnes je již známé průměrné množství vitamínů, minerálních látek a stopových a ostatních prvků v jednotlivých druzích ovoce. Jejich jednotlivé množství samozřejmě záleží...