hlavni_strana

registrace

  • Vitamín B1 a jeho vliv na zdraví

    328

    Vitamin B1 známý též jako thiamin je základní živinou, kterou lidské tělo potřebuje pro správné fungování důležitých orgánových systémů. Vitamín B1 byl první objeveným vitamínem ze skupiny vitamínů B. Odtud jeho číselné pojmenování B1.

    vitamin b1

    Vitamin B1 má nezastupitelnou úlohu. Působí jako koenzym a katalyzuje přeměnu sacharidů na cukr. Je důležitý pro posilování imunitního systému a správného fungování nervového systému. Udržuje také dobrý zrak. A je to právě jeho nezastupitelná role při ochraně imunitního systému, proč se thiamin používá jako preventivní léčba některých očních onemocnění. Předepisuje se také pacientům s AIDS, aby částečně kompenzoval ztrátu imunity způsobenou nemocí. Nedostatek B1 má za následek ztrátu hmotnosti, emoční poruchy, zhoršené smyslové vnímání a svalovou slabost. Vitamín B1 může také snížit pravděpodobnost poruch paměti a onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Thiamin také podporuje zdravé fungování ledvin a zpomaluje nástup a rozvoj onemocnění ledvin u pacientů s cukrovkou. Většina lidí získává thiamin z běžné stravy. Mezi hlavní potraviny obsahující vitamín B1 patří masné výrobky (vepřové, hovězí, drůbež), luštěniny, celozrnné výrobky (obiloviny a neleštěná rýže), ořechy, sója, tmavý chléb, droždí a hrách. Některé stravovací návyky mohou narušovat vstřebávání thiaminu. Jedná se zejména o nadměrné pití nápojů s kofeinem, jako je káva a čaj. Tělo také ztrácí schopnost vstřebávat a ukládat thiamin při vysoké spotřebě alkoholu.


    Další články z kategorie

    43

    vp123_hlavni

    Představte si, že změníte své vlasy, kůži a nehty pouhou změnou jídelníčku. Zatímco kosmetické produkty nabízejí rychlá řešení, strava bohatá na živiny poskytuje dlouhodobé výhody. Začleněním správných potravin můžete vyživit své tělo zevnitř, což povede ke zdravějším a zářivějším vlasům, pleti a nehtům.


    Kromě těchto osmi důležitých potravin pro vaše vlasy, pleť a nehty,...

    68

    vp113_porce_uv

    Jak už to tak někdy bývá, sedíte u stolu, užíváte si lahodné jídlo, a než se nadějete, snědli jste více než jednu porci. Dopřát si čas od času trochu více není velký problém. Pravidelné přejídání však vede k tolik nechtěnému přibírání na váze a dlouhodobým zdravotním problémům. Jídlo si však můžete si můžete vychutnávat i bez výčitek. Stačí se držet osvědčených...

    63

    vp112_3,5 milionu čechů srdce a cevy

    V tiskové zprávě ke Světovému dni srdce o tom informovala Česká kardiologická společnost. Každý rok podlehne na nemoci srdce a cév téměř 50.000 lidí, jsou tak nejčastější příčinou smrti s asi 40 procentním podílem na všech úmrtích v České republice. Až 80 procentům cévních či srdečních příhod lze ale podle odborníků zabránit, základem jsou návštěvy u praktického lékaře.


    To...

    74

    vp108_tl_st_uv

    Rakovina tlustého střeva se řadí v našich zeměpisných šířkách k těm nejčastějším. Gulášek se sedmi, spláchnutý pivečkem nebo dvěma, je národní tradicí. A (nejen) tato tradice stojí za smutnou statistikou onemocnění rakovinou tlustého střeva u nás.


    Rakovině tlustého střeva lze předcházet a lze ji léčit, pokud je odhalena včas. Obecně platí, že muži jsou náchylnější k rozvoji...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz