Léčivé květiny v kuchyni
131
Květiny nejsou pouze krásné, jsou také léčivé. Už pouhý pohled na hezkou květinu udělá člověku radost. V tomto článku jsme pro Vás vybrali pět květin, které jsou krásné i léčivé zároveň.
Některé květiny jsou také symbolem zemí, ve kterých se pěstují ve velkém. Například růže, je národní květinou Bulharska. Velmi známé je tzv. Bulharské Růžové údolí a bulharská kuchyně zná mnoho receptů, kde se květy růží využívají. Pampeliška roste po celém světě, je krásná a zároveň léčivá. Bývá však často neprávem opomíjena. Lotos má svůj původ v Indii a je pro tuto zemi symbolický. Brutnák je hojně rozšířený i u nás. Květy i listy se přidávají například do salátů. Šafrán se často používá v arabské nebo indické kuchyni jako koření. A je velmi, velmi drahý. Lotos Lotos je uctíván po celém světě, je znamením blahobytu, čistoty a míru. Lze konzumovat všechny části lotosu, včetně jeho okvětních lístků, květů, tyčinek, semen a stonků. Tato květina pomáhá při zvládání horečky, úpalu, nespavosti, močových potíží, průjmu, úplavice, kašle a nachlazení. Je účinný při snižování krevního cukru a krevního tlaku a měl by být používán s opatrností u pacientů, kteří na totéž užívají léky. Lotos je také známý jako antioxidant (snižuje škodlivé volné radikály v těle) a výzkumy prokázaly, že extrakty z lotosového oddenku mají nejvyšší antioxidační vlastnosti. Je také kardiotonický (má pozitivní vliv na srdce), hepatoprotektivní (chrání játra), snižuje cholesterol a působí adstringentně (pleťové vody s obsahem lotosu regulují tvorbu kožního mazu). Pampeliška Pampeliška je tradičně používána Evropany k léčbě horeček, očních chorob, průjmu, vředů, jaterních potíží, kyselosti a kožních chorob. Indové a Číňané kromě zánětů slepého střeva, žlučovodů a žlučových kamenů využívali léčebnou sílu této květiny při léčbě jaterních a zažívacích potíží. Pampeliška se používá při léčbě zadržování tekutin, protože je diuretikem (pomáhá zvýšit tvorbu moči ledvinami) a jako prostředek na podporu trávení, protože galvanizuje slinné a žaludeční šťávy. Pampeliška je bohatá na vitamíny, jako jsou vitamíny A, B komplex, C a D a minerály, jako je draslík, vápník, zinek a železo. Z květů se vyrábí pampeliškové víno, medové sirupy a džemy, zatímco její listy a kořeny slouží jako diuretikum (zvyšuje tvorbu a vylučování moči) a čistí krev. Brutnák lékařský Brutnák lékařský je také označován jako bylina radosti. Je to květina spojená s pohodou a klidem. Je bohatým zdrojem kyseliny gama-linolenové (GLA) kromě toho, že je bohatý na mastné kyseliny, jako je kyselina palmitová, kyselina olejová, kyselina stearová, kyselina linolová, kyselina eruková a kyselina nervonová. Tato květina je jednou z nejvzácnějších pravých modře zbarvených jedlých květin. Brutnák lékařský nachází využití při léčbě řady zánětlivých stavů včetně artritidy, atopické dermatitidy (zánětu kůže), horečky, průjmu, srdečních onemocnění a plic a dýchacích cest. Kromě regulace toku mléka u kojících matek také reguluje hormonální a metabolický systém. Květ se používá při léčbě deprese. Růže Růže je jednou z nejoblíbenějších, nádherných a nejmilovanějších květin na světě. V rámci čeledi Rosacea existuje více než 100 druhů, které se nacházejí v různých barvách a odstínech, z nichž každý má své vlastní charakteristické léčivé a biochemické vlastnosti. Šípky jsou oteklé základy květu, který se vyvíjí v semenný lusk. Obsahují vitamín C, kyselinu jablečnou a citronovou, antioxidanty, fytochemikálie a bioflavonoid (látky napomáhající zdraví). Šípek se terapeuticky používá při léčbě artritidy (zánětu kloubů), zácpy a zažívacích potíží, močových potíží, horeček, nachlazení a chřipky, rakoviny, močových kamenů a kapavky (pohlavně přenosné infekční choroby). Okvětní lístky růže jsou také bohatým zdrojem vitamínu A, B3, C, D, E, těkavých olejů, kyseliny tříslové, kyseliny jablečné, pektinu, bioflavonoidů a antioxidantů. Čaj z okvětních lístků růže je ceněný pro odstranění stresu a bolestí hlavy, léčbu deprese, nespavosti a dalších nervových poruch. Používá se také jako čistič krve, projímadlo, diuretikum, kardiotonikum, jako proti infekční prostředek pro trávicí soustavu a dýchací soustavu. Je také známo, že je regulačním pomocníkem při neplodnosti a menstruačních problémech. Ajurvédské tonikum Gulkand se připravuje z okvětních plátků růže a používá se k léčbě poruch od únavy přes střevní červy až po překyselení organismu. Šafrán Šafrán, odvozený ze samičí reprodukční části květu Crocus sativus, je stejně ceněný jako zlato, protože pěstováním 75 000 květů se získá pouhá libra šafránu. Šafrán má mnoho antioxidačních a léčivých vlastností, kromě toho, že dodává barvu a chuť mnoha exotickým pokrmům. Obsahuje karotenoidy, jako je krocin, zeaxanthin, lykopen, β- a β-karoteny, biochemikálie jako pikrokrocin a safranal kromě těkavých olejů. Je bohatý na minerály jako draslík, vápník, železo, selen, měď, mangan, zinek a hořčík, dále na vitamín A, riboflavin, niacin, kyselinu listovou a vitamín C. Tradičně se používá jako antioxidant, antiseptikum , antidepresivum, trávicí, karminativní, antikonvulzivní a antikarcinogenní činidlo. Těhotné ženy by se jeho konzumaci měly vyhýbat, protože je to stimulant dělohy a může způsobit potrat! Bezpečnost u malých dětí, kojících žen a u lidí s onemocněním jater a ledvin nebyla stanovena. Fotka od Ralph z Pixabay Fotka od Dr Carl Russell z Pixabay Fotka od NoName_13 z Pixabay Fotka od Lena Lindell z Pixabay Fotka od Alicja z Pixabay
43
Představte si, že změníte své vlasy, kůži a nehty pouhou změnou jídelníčku. Zatímco kosmetické produkty nabízejí rychlá řešení, strava bohatá na živiny poskytuje dlouhodobé výhody. Začleněním správných potravin můžete vyživit své tělo zevnitř, což povede ke zdravějším a zářivějším vlasům, pleti a nehtům.
Kromě těchto osmi důležitých potravin pro vaše vlasy, pleť a nehty,...
67
Jak už to tak někdy bývá, sedíte u stolu, užíváte si lahodné jídlo, a než se nadějete, snědli jste více než jednu porci. Dopřát si čas od času trochu více není velký problém. Pravidelné přejídání však vede k tolik nechtěnému přibírání na váze a dlouhodobým zdravotním problémům. Jídlo si však můžete si můžete vychutnávat i bez výčitek. Stačí se držet osvědčených...
62
V tiskové zprávě ke Světovému dni srdce o tom informovala Česká kardiologická společnost. Každý rok podlehne na nemoci srdce a cév téměř 50.000 lidí, jsou tak nejčastější příčinou smrti s asi 40 procentním podílem na všech úmrtích v České republice. Až 80 procentům cévních či srdečních příhod lze ale podle odborníků zabránit, základem jsou návštěvy u praktického lékaře.
To...
74
Rakovina tlustého střeva se řadí v našich zeměpisných šířkách k těm nejčastějším. Gulášek se sedmi, spláchnutý pivečkem nebo dvěma, je národní tradicí. A (nejen) tato tradice stojí za smutnou statistikou onemocnění rakovinou tlustého střeva u nás.
Rakovině tlustého střeva lze předcházet a lze ji léčit, pokud je odhalena včas. Obecně platí, že muži jsou náchylnější k rozvoji...