Čokoláda prospívá srdci
457
Čokoláda. Většina z nás ji miluje. A děláme dobře, protože čokoláda alespoň jednou týdně snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí a tím přispívá k naší lepší zdravotní kondici.
To potvrzuje studie zveřejněná v European Journal of Preventive Cardiology. „ Naše studie naznačuje, že čokoláda pomáhá udržovat naše cévy zdravé." řekl autor studie Dr. Chayakrit Krittanawong of Baylor College of Medicine, Houston, Texas. „ Doposud prováděné klinické studie prokázaly, že konzumace čokolády je prospěšná pro naše cévy a krevní tlak," řekl dále autor studie. „ Chtěl jsem zjistit, zda konzumace čokolády ovlivňuje také srdeční cévní systém. A pokud ano, jsou její účinky pozitivní nebo negativní?" V rámci studie byla provedena kombinovaná analýza studií z pěti minulých dekád zaměřená na spojení mezi spotřebou čokolády a nemocí srdečního cévního systému. Analýza zahrnula celkem šest studií s celkovým počtem 336 289 účastníků, kteří poskytli přehled o jejich spotřeby čokolády. Během téměř devíti let se u 14 043 účastníků vyvinuly nemoci spojené se srdečním cévním systémem a 4 667 účastníků prodělalo srdeční infarkt. Při porovnání spotřeby čokolády, na tom byli lépe ti, kteří konzumovali čokoládu více než jednou týdně. Jejich riziko onemocnění se snížilo o 8%, oproti těm jejichž konzumace byla méně než 1 x týdně. Dr. Krittanawong dále řekl: „Čokoláda obsahuje srdci prospěšné látky jako jsou flavonoidy, methylxanthiny, polyfenoly a kyselinu stearovou, tedy látky které mohou redukovat záněty a zvýšit hladinu hodného cholesterolu (HDL cholesterol)." Dr. Krittanawong také poznamenal, že studie se nezaměřovala na to, zda je některý typ čokolády vhodnější než ostatní a jaká je ideální porce. „Čokoláda se zdá být slibná v prevenci srdečních onemocnění, nicméně je třeba provést další studie zaměřené právě na množství a typ čokolády vhodné k doporučení." Zatím tedy není jasné jaké množství a typ čokolády je optimální, a proto Dr. Krittanawong varuje před přejídáním. Řekl: „Zdá se, že umírněná spotřeba chrání srdeční cévní systém, ale je pravděpodobné, že při větším množství tomu tak být nemusí. Běžně dostupné produkty obsahují kromě jiného cukr, mléko a tuky. Takové produkty jsou nevhodné pro diabetiky a obézní." Takové produkty ve větším množství nejsou vhodné pro nikoho.
132
Květiny nejsou pouze krásné, jsou také léčivé. Už pouhý pohled na hezkou květinu udělá člověku radost. V tomto článku jsme pro Vás vybrali pět květin, které jsou krásné i léčivé zároveň.
Některé květiny jsou také symbolem zemí, ve kterých se pěstují ve velkém. Například růže, je národní květinou Bulharska. Velmi známé je tzv. Bulharské Růžové údolí a bulharská kuchyně zná...
168
Odhaduje se, že až 31 % celosvětové populace má metabolický syndrom způsobený třemi nebo více nezdravými vlastnostmi. Výzkumy naznačují, že miliony dospělých ve středním věku, kteří mají nadváhu a mají i mírně zvýšený krevní tlak, hladinu cholesterolu nebo glukózy, mají o třetinu vyšší pravděpodobnost, že zemřou dříve.
Také čelí o 35 % vyššímu riziku infarktu nebo mrtvice a...
293
Vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku v některých druzích ovoce, může pomoci snížit krevní tlak a snížit riziko srdečních onemocnění. Výběr správného ovoce dokáže udržet váš krevní tlak pod kontrolou. Samozřejmostí je také zdravý životní styl a dostatek pohybu. Pokud tedy nechcete skončit ve frontě na prášky v lékárně, je dobré osvojit si několik běžných, ale často...
244
Máta peprná je bylina, která je uznávaná pro své léčivé účinky po celém světě. Pouhým vdechováním vůně čerstvě uvařeného mátového čaje uvolníte ucpané nosní cesty a nachlazení hlavy. Je velmi nenáročná na pěstování. Vyroste doslova na každém balkónu. Můžete ji užívat čerstvou či nasušenou.
Čerstvý mátový list má vysoký obsah mentolu, který zůstává zachován i při...