Které ovoce je nejzdravější ?
539
Otázka je jednodušší než odpověď. Co člověk to názor. Na internetu naleznete velké množství zaručených rad jaké ovoce je to nej. V našem článku se budeme věnovat ovoci, které je běžně dostupné v obchodech. Dnes je již známé průměrné množství vitamínů, minerálních látek a stopových a ostatních prvků v jednotlivých druzích ovoce. Jejich jednotlivé množství samozřejmě záleží na více okolnostech, například na místě kde je ovoce pěstováno, jakým způsobem apod. Nyní již k suchým faktům.
1. Citrón Citrón je většinou naší první volbou při nachlazení. Čaj se medem (ideálně šípkový čaj) pomáhal od nachlazení odjakživa. Pro mnohé je to vždy první volba při těchto obtížích. Citróny obsahují silný antioxidant vitamín C. Citróny obsahují také další antioxidanty, které jsou pro zdraví klíčové. Zejména proto, že očišťují tělo od tzv. volných radikálů. Tyto volné radikály mohou poškozovat naše buňky a mohou být jednou z příčin vzniku rakovinových onemocnění. Antioxidanty jsou tedy pro naše zdraví nezbytné. A pokud je dostáváme do těla ve formě ovoce, je to velmi chutný způsob jejich získávání. Třeba surový rybí tuk již tolik chutný není... Vědci zabývající se vlivem antioxidantů na lidské zdraví věří, že citrony a citrusy obecně mají antibakteriální, antirakovinové a antidiabetické vlastnosti. Citrony a ostatní citrusy obsahují aktivní složky, tzv. fytochemikálie, které příznivě ovlivňují lidské zdraví. Jsou to zejména: Vitamín C Kyselina listová Draslík Pektin Šťáva z jednoho citronu zhruba (na velikosti záleží) obsahuje: 11 kalorií 3.31 g sacharidů 49 mg draslíku 18.6 mg vitaminu C 3 mg vápníku 0.1 g vlákniny Citróny také obsahují thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B-6 a vitamín A. Celkově mají citróny úžasný vliv na naše zdraví, přestože jsou trochu kyselé. 2. Jahody Jahody netřeba představovat, jsou chutné, sladké a co je v dnešní době pro mnoho lidí důležité, obsahují minimum kalorií. Po jahodách tedy zcela jistě neztloustnete. Jahody jsou z velké části tvořeny vodou a jejich semínka jsou zdrojem vlákniny. Jahody jsou velmi prospěšné našemu srdci. Obsahují totiž látky zvané antokyany, což jsou látky ze skupiny flavonoidů, které podporují zdraví našeho srdce. Tomu také napomáhají vláknina a draslík obsažené v jahodách. Jahody a ovoce jako borůvky, ostružiny a podobné, také obsahují flavonoid nazývaný quercetin, což je látka, jež má protizánětlivé účinky. Přibližně 3 průměrně velké jahody obsahují: 17 kalorií 4.15 g sacharidů 1.1 g vlákniny 9 mg vápníku 7 mg hořčíku 83 mg draslíku 31.8 mg vitaminu C Jahody jsou fajn, nejsou kyselé, nejsou kalorické, pouze jsou někdy trochu drahé. 3. Pomeranče Pomeranče jsou chutné, sladké a jsou doslova nabité vitamíny a minerálními látkami. Jeden středně velký pomeranč obsahuje 117 % toho co je běžně uznáváno jako denní doporučená dávka vitamínu C. Vitamín C je silným přírodním antioxidantem, je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému. Lidské tělo samo není schopno produkovat vitamín C, je proto nutné dodávat ho tělu stravou. Ovoce je ideální a chutnou variantou jak vitamín C do těla dostat. Pomeranče mají také vysoký obsah pektinu, což je látka, která napomáhá udržovat zdraví tračník (součást tlustého střeva). Pektin na sebe navazuje nezdravé chemikálie, které mohou být příčinou onemocnění jako je rakovina a napomáhá k jejich odstranění z těla. Jeden středně velký pomeranč obsahuje: 65 kalorií 16.27 g sacharidů 3.4 g vlákniny 61 mg vápníku 14 mg hořčíku 238 mg draslíku 63.5 mg vitaminu C Pomeranče také obsahují: Vitamín A - je důležitý pro zdravou pleť a zrak Vitamíny skupiny B - včetně thiaminu a folátu. Toto složení napomáhá udržovat zdravý nervový systém a napomáhá vytvářet červené krvinky. Pomeranče toho nabízejí našemu zdraví opravdu hodně. Byla by škoda toho nevyužít. 4. Grapefruity neboli grepy Další z řady citrusů, která nám poskytují významné zdravotní benefity. Grapefruity vynikají zejména vysokým obsahem, draslíku a hořčíku, je tedy cenným zdrojem minerálních látek. Flavonoidy obsažené v grepech mohou pomáhat proti zánětům, obezitě a některým druhům rakoviny. Jedna polovina průměrně velkého grepu obsahuje: 52 kalorií 13.11 g sacharidů 2.0 g vlákniny 27 g vápníku 11 g hořčíku 166 g draslíku 38.4 g vitaminu C Grepy jsou známy pro svou lehce hořkou chuť, nicméně můžeme je směle nazvat ovocnou minerálkou. 5. Ostružiny Ostružiny obsahují flavonoid anthocyanin, který má silný antioxidační účinek, pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém a je protizánětlivý, má pozitivní vliv na střeva a při prevenci rakoviny. Tento flavonoid také napomáhá při regeneraci po sportu a fyzické námaze. Kromě ostružin ho najdeme např. také v borůvkách. Přibližně 1/2 šálku ostružin obsahuje: 31 kalorií 6.92 g sacharidů 3.8 g vlákniny 21 mg vápníku 14 mg hořčíku 117 mg draslíku 15.1 mg vitaminu C Pokud máte na své zahrádce ostružiny máte „vyhráno“. 6. Jablka Jablka zcela jistě nezapomeňte zařadit do Vašeho jídelníčku. Mají vysoký obsah vlákniny a tím blahodárně prospívají našim střevům. Studie prokázaly, že pokud jíme jablka pravidelně, snižuje se tím riziko kardiovaskulárních onemocnění, diabetu a některých druhů rakoviny. Jablka mají vysoký obsah flavonoidu quercetinu, který může mít anti - rakovinové účinky. Dle některých studií lidé kteří jedí jablka pravidelně, mají až o 30% menší riziko obezity a ve svém důsledku tím předcházejí riziku kardiovaskulárních onemocnění a diabetu. Jedno středně velké jablko obsahuje: 95 kalorií 25.13 g sacharidů 4.4 g vlákniny 195 mg draslíku 11 mg vápníku 8.4 mg vitaminu C 7. Granátové jablko U nás je granátové jablko trochu opomíjené. Je oproti běžným jablkům trochu dražší, což je příčina číslo jedna v našich zeměpisných šířkách. Příčina číslo dvě je to, v jaké stavu jsou v obchodech nabízeny. Často jsou nezralé, tvrdé a bez chuti. Kdo měl tu možnost a ochutnal granátové jablko v jižních zemích a poté zakoupil jeden kousek v českém supermarketu, musel mít pocit jakoby kousl do syrové brambory křížené s citrónem. Nicméně granátové jablko je považováno za tzv. super-potravinu. Obsahuje vysoký obsah antioxidantů, z nichž jsou v současnosti nejvíce ve středu pozornosti polyfenoly. Díky těmto látkám mají granátová jablka protizánětlivé účinky a mohou napomáhat při předcházení nemocem mozku například Alzheimerově a Parkinsonově nemoci. Jedno průměrně velké granátové jablko obsahuje 46.2 mikrogramů vitamínu K, což je přibližně polovina z doporučené denní dávky. Vitamín K je zcela nezbytný pro zdravé kosti a zdraví stav našich buněk. Jedno průměrně velké granátové jablko obsahuje: 234 kalorií 52.73 g sacharidů 11.3 g vlákniny 666 mg draslíku 28 mg vápníku 28.8 mg vitaminu C 8. Ananas Ananas prospívá zdravému růstu a vývoji našich tkání. Obsahuje aktivní látku bromelain, která aktivně podporuje trávení a zlepšuje využití živin získaných ve stravě. Má blahodárný účinek na střeva. V současnosti jsou prováděny studie vlivu bromelainu na nemoci jako je artróza a některé typy rakoviny. Ananas obsahuje také hořčík. Průměrně velký plátek ananasu obsahuje: 42 kalorií 11.02 g sacharidů 1.2 g vlákniny 92 mg draslíku 40.2 mg vitaminu C 11 mg vápníku 9. Banány Banány jsou známy svým vysokým obsahem draslíku. Jeden průměrně velký banán obsahuje 422 mg z 450 mg doporučené denní dávky draslíku. Draslík ovlivňuje srdeční rytmus a krevní tlak. Banány jsou také dobrým zdrojem energie. Jeden banán obsahuje 105 kalorií a 26.95 g sacharidů. Vláknina obsažená v banánech napomáhá pohybu ve střevech a tím napomáhá proti střevním vředům a zánětům. Středně velký banán obsahuje: 105 kalorií 26.95 g sacharidů 422 mg draslíku 1.29 g bílkovin 6 mg vápníku 32 mg hořčíku 10.3 mg vitaminu C 10. Avokádo Avokádo bývá někdy také nazývané jako super-potravina pro jeho neoddiskutovatelné zdravotní benefity. Obsahuje zdraví prospěšné mastné kyseliny tzv. mono-nenasycené kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Dle tvrzení The American Heart Association, udržování zdravé hladiny cholesterolu za pomoci zdravých tuků může snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvic. Avokádo stejně jako banány má vysoký obsah draslíku. Avokádo obsahuje také antioxidant lutein, který je důležitý pro zdravý stav očí a pokožky. Jedna polovina průměrně velkého avokáda obsahuje: 161 kalorií 2.01 g bílkovin 8.57 g sacharidů 6.7 g vlákniny 12 mg vápníku 29 mg hořčíku 487 mg draslíku 10.1 mg vitaminu C Avokádo dále obsahuje vitamín A, beta-karoten a foláty. Ovoce nám dodává mnohé důležité látky pro naše zdraví. Pokud již tak neděláte, zařaďte pravidelnou konzumaci ovoce do svého jídelníčku. Je to chutný způsob jak si udržovat své zdraví v dobré kondici.
43
Představte si, že změníte své vlasy, kůži a nehty pouhou změnou jídelníčku. Zatímco kosmetické produkty nabízejí rychlá řešení, strava bohatá na živiny poskytuje dlouhodobé výhody. Začleněním správných potravin můžete vyživit své tělo zevnitř, což povede ke zdravějším a zářivějším vlasům, pleti a nehtům.
Kromě těchto osmi důležitých potravin pro vaše vlasy, pleť a nehty,...
67
Jak už to tak někdy bývá, sedíte u stolu, užíváte si lahodné jídlo, a než se nadějete, snědli jste více než jednu porci. Dopřát si čas od času trochu více není velký problém. Pravidelné přejídání však vede k tolik nechtěnému přibírání na váze a dlouhodobým zdravotním problémům. Jídlo si však můžete si můžete vychutnávat i bez výčitek. Stačí se držet osvědčených...
62
V tiskové zprávě ke Světovému dni srdce o tom informovala Česká kardiologická společnost. Každý rok podlehne na nemoci srdce a cév téměř 50.000 lidí, jsou tak nejčastější příčinou smrti s asi 40 procentním podílem na všech úmrtích v České republice. Až 80 procentům cévních či srdečních příhod lze ale podle odborníků zabránit, základem jsou návštěvy u praktického lékaře.
To...
73
Rakovina tlustého střeva se řadí v našich zeměpisných šířkách k těm nejčastějším. Gulášek se sedmi, spláchnutý pivečkem nebo dvěma, je národní tradicí. A (nejen) tato tradice stojí za smutnou statistikou onemocnění rakovinou tlustého střeva u nás.
Rakovině tlustého střeva lze předcházet a lze ji léčit, pokud je odhalena včas. Obecně platí, že muži jsou náchylnější k rozvoji...