hlavni_strana

registrace

  • Španělsko - nejzdravější země na světě

    229

    Podle Bloomberg Global Health Index je Španělsko jednou z nejzdravějších zemí na světě, přesto je španělská kuchyně, pokud přijde na debatu o středomořské kuchyni, často přehlížena.

    vp84_španelsko zdrava zeme

    Studie v The New England Journal of Medicine, financovaná španělským ministerstvem zdravotnictví ukázala, že výskyt závažných kardiovaskulárních příhod byl u Španělů díky jejich národní kuchyni bohaté na extra panenský olivový olej a ořechy o 30 procent nižší než u Evropanů, v jejichž stravě olivový olej a ořechy, v dostatečném množství, chybí. Středomořská strava je právem považována za jednu z nejzdravějších. Tato strava je výrazně zaměřená na plnohodnotné potraviny bohaté na živiny. Samotní Španělé však často zdůrazňují, že jejich středomořská dieta není pouze o jídle samotném, ale je to také kombinace fyzické aktivity a sociálního prostředí. Jak se Španělsku přiblížit? Více ovoce a zeleniny Ovoce a zelenina bohaté na vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty mají ve španělské středomořské dietě nezastupitelnou roli. Ovoce a zelenina pomáhají k pocitu sytosti a zároveň poskytují základní živiny, proto jsou zdravou alternativou k průmyslově zpracovaným potravinám. Bohužel, Česká republika se díky supermarketům stala potravinovou popelnicí Evropy. Asi nejvíce je to vidět na ovoci. Ta nekvalita je až zarážející. Ovoce má být sladké a chutné, obvykle plné vitamínů, minerálních a dalších látek. Ovoce na pultech supermarketů je však téměř vždy bez chuti, nemá ani běžné vlastnosti, které by dané ovoce mělo mít a výživový obsah takovéto potraviny je samozřejmě někde jinde než by měl být. Jak z toho ven? Já radím co nejvíce využívat zahrad a zahrádek. Pokud takovou možnost nemáte, využijte co nejvíce svůj balkon a v zimě parapety za oknem. Protože co je doma, to se počítá. I balkon Vám může dát velice slušnou úrodu ovoce a zeleniny. Dnes je dokonce možné na balkoně pěstovat zakrslé odrůdy ovocných stromů jakou jsou jabloně, hrušky či třešně. Používejte olivový olej Olivový olej je hlavním, zdravým zdrojem tuku ve španělské verzi středomořské diety. Olivový olej je často považován za zdravější olej než mnoho jiných díky jeho složení mononenasycených tuků, zejména kyseliny olejové. Tyto tuky jsou považovány za zdravé pro srdce a jsou spojovány se sníženým rizikem srdečních onemocnění. Olivový olej je také bohatý na antioxidanty, jako jsou polyfenoly, které mohou pomoci v boji proti zánětům a oxidačnímu stresu v těle. Nejlepší jsou obyčejné ořechy Svačina obsahující ořechy je ve středomořské stravě běžná. Ořechy jsou dobrým zdrojem zdravých tuků, vlákniny a bílkovin, mohou také pomoci uspokojit hlad a poskytnout dostatek energie. Nemusíte kupovat průmyslově zpracované ořechy, často máčené v různých šmakuládách. Kupujte ořechy nezpracované, bez soli a příchutí. Doma si je potom upravte dle vlastní chuti. Můžete k tomu využít právě olivový olej a klidně i sůl. Ideálně mořskou a ve zdravém množství. A to průmyslově ochucené ořechy rozhodně neobsahují. Společné setkávání se u jídla Socializování se přes jídlo, je ve španělské společnosti běžné. Kdo někdy Španělsko navštívil, nejspíše tento fenomén zaznamenal. Díky společnému nebo spíše společenskému způsobu stravování, se zlepšují mezilidské vztahy, ubývá stresu a v souhrnu tato kultura podporuje celkovou psychickou pohodu. Když lidé jedí společně, mají tendenci jíst pomaleji, jídlo si vychutnávají a věnují větší pozornost velikosti porcí, což může pomoci k regulaci hmotnosti. Středomořská strava tedy není jen o jídle, ale také o požitku z jídla a sociálních kontaktech, které tak výrazně podporuje. Jak vzdálené jsou tyto zvyky od našeho „u jídla se nemluví” a všeobecně rozšířené pivní kultuře, která bývá často pojímaná jako způsob společenské socializace... Obměňujte zdroje bílkovin Španělé, stejně jako mnoho středomořských kultur, mají tendenci měnit zdroje bílkovin ve své stravě. Tato praxe je důležitá, protože umožňuje vyváženější a rozmanitější příjem základních živin. Různé zdroje bílkovin také přispívají různými typy tuků a mikroživin do stravy, podporují celkové zdraví a snižují potenciální negativní účinky spojené s nadměrnou konzumací jednoho zdroje bílkovin. Staňte se šéfkuchařem/šéfkuchařkou Základem každé zdravé stravy je, co nejvíce se vyhnout průmyslově zpracovaným potravinám. Staňte se doma šéfkuchařem/šéfkuchařkou. Díky tomu, že si vaříte doma, tak máte přehled o tom, co do jídla dáváte. Při vaření se snažte používat co nejvíce základních surovin, vyhnete se tak mnoha potravinám obsahující konzervanty, chemické přídatné látky, nadměrné množství cukru a soli a nezdravé tuky. Díky domácímu vaření budete také používat více čerstvé zeleniny a ovoce. Fotka od Silvia z Pixabay


    Další články z kategorie

    159

    lochnesska

    Poslední srpnový víkend patřil ve Skotsku všem lovcům senzací z celého světa. Nešlo o nic menšího než o největší lov (hon) na Lochnessku v historii. Události se zúčastnili stovky dobrovolníků a zvědavců. Výbavu měli opravdu skvostnou. Nechyběly například termální drony. K detekci akustických signálů pod vodou byl použit hydrofon.


    Jezero Lochness křižovaly lodě, na březích pobíhali...

    244

    sit_hot1

    S novým rokem jsou zpět Vaše síťové hotovky. Jako vždy se věnujeme lásce, zabrousíme do oblasti vybrané gastronomie a nechybí okénko do magazínů pro chlapáky. Jdeme na to!

    350

    sit_hot1

    Když něco nevíš tak se zeptej. Alespoň tak nás to učili ve škole. Někdy však platí „mlčeti zlato”. Internetové poradny jsou plné zvláštních dotazů lidí, kteří, vedeni silným pudem poznání a zvídavosti, pokládají své zvědavé dotazy. Síťové hotovky nabízejí odpovědi na některé z nich.

    277

    sit_hot1

    Síťové hotovky své čtenáře neopouští ani v dnešní složité době. Našim čtenářům přinášíme odborné informace o stlaní postelí, nechybí něco málo o lásce a motoristické okénko je dnes opravdu speciální. Dobrou chuť.

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz