5 způsobů prevence rakoviny
218
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je rakovina celosvětově nejčastější příčinou úmrtí, přičemž počet lidí postižených tímto onemocněním se každým rokem zvyšuje. I když lékařský pokrok výrazně zvýšil možnosti úspěšné léčby, zůstává rakovina stále velkým strašákem. Úpravou životního stylu lze mnoha typům rakoviny předcházet. Rakovina se projevuje často u lidí se slabým imunitním systémem. A dobrý imunitní systém vyžaduje zdravý životní styl.
Studie s názvem Cancer is a Preventable Disease that Requires major Lifestyle Changes v National Library of Medicine uvádí, že pouze 5 až 10 procent všech případů rakoviny je způsobeno genetickými defekty, zatímco většina rakovin má příčinu v životním prostředí a životním stylu. Ve studii se uvádí, že úmrtí související s rakovinou, téměř 25 – 30 procent je způsobena tabákem, celých 30 – 35 procent souvisí se stravováním, asi 15 – 20 procent je způsobeno infekcemi a zbývající procento je způsobeno jinými faktory, jako jsou stres, znečišťující látky v životním prostředí a další. Studie zmiňuje 5 způsobů jak snížit riziko rakoviny: 1 - Fyzická aktivita Riziko rakoviny lze snížit pravidelnou fyzickou aktivitou. Cvičení prokazatelně snižuje riziko mnoha typů rakoviny, například rakovina tlustého střeva a prsu, obě jsou u nás rozšířené. Cvičení také produkuje hormony dobré nálady - endorfiny. Ty mohou pomoci s rozvojem zdravého imunitního systému a zlepšují celkovou psychickou i fyzickou pohodu. Doporučuje se alespoň 40 minut mírného cvičení denně, ideální je svižná jízda na kole, svižná chůze, plavání nebo jóga. Zejména aerobní aktivity (běh, plavání, jízda na kole) by měli být prováděny pokud možno venku na čertvém vzduchu, tělo si tak přirozeně vytváří vitamín D. 2 - Zdravá strava Zdravá strava je nezbytná pro snížení rizika rakoviny. Strava bohatá na vitamíny a minerály, obsahující antioxidanty může pomoci chránit před rakovinou, zatímco červené maso a zpracované potraviny by se měly konzumovat méně - tvrdí studie. Brukvovitá zelenina hraje důležitou roli. Květák, růžičková kapusta nebo brokolice obsahují důležité látky, které pomáhají v boji proti rakovině. Doporučuje se jíst pět druhů ovoce a čtyři druhy různé zeleniny každý den. Zkrátka pestrá strava ve které nechybí dostatek ovoce a zeleniny. Jedno jablko denně je fajn, lepší nežli nic, ale nestačí. A pokud jste jablko nebo jiné ovoce zakoupili v supermárketu, nejspíš ho vyplivnete, protože se to často prostě nedá... 3 - Kouření = rakovina Podle studie Národní lékařské knihovny je užívání tabáku odpovědné za jednu třetinu všech úmrtí na rakovinu. Konkrétně kouření cigaret způsobuje 85 procent všech rakovin plic, přičemž další příčinou je pasivní kouření u nekuřáků. Přestat kouřit je nejlepší způsob, jak snížit riziko rakoviny, zejména rakoviny ústní dutiny, plic, močového měchýře, slinivky a krku. Kouření není hrozbou pouze pro kuřáky, ale také pro pasivní kuřáky, kteří například v zaměstnání sdílí s čadícími komíny jednu kancelář. 4 - Snížení spotřebu alkoholu Nadměrná spotřeba alkoholu může zvýšit riziko různých typů rakoviny, například rakovinu tlustého střeva, jater nebo prsu. V našich zeměpisných šířkách je rakovina tlustého sřeva téměř národní nemocí. Mnoho lidí si ji přivodí častým a nadměrným pitím alkoholu a naprosto tragickou stravou s minimálním množstvím ovoce a zeleniny a s převahou nezdravých tuků. 5 - Ochrana před sluncem Pro prevenci rakoviny kůže je důležité chránit se před přímým sluncem. Doporučuje se používat opalovací krém s minimálně SPF 30, nevystavovat se slunci uprostřed dne, kdy jsou sluneční paprsky nejsilnější a chránit pokožku oděvem, pokud je to možné. Je také nezbytné všímat si jakýchkoli změn na kůži, zejména změny tvaru mateřských znamének. Důležité jsou pravidelné prevence u dermatologa. Fotka od Silvia z Pixabay
272
Síťové hotovky rozvíjí a rozšiřují obzory svým čtenářům. Jako vždy přinášíme mnohé cenné rady a poznání z oblasti lásky, nezapomínáme na motoristy a něco malého přinášíme ze světa drsňáků. Dobrou chuť.
255
Stravování po celém světě dnes není o mnoho zdravější než před 30 lety, uvádí nová studie. Na stupnici od 0 do 100, v hodnocení toho jak dobře lidé dodržují doporučené stravování, přičemž 0 je špatná strava (předpokládejme velkou konzumaci cukru a zpracovaného masa) a 100 představuje doporučenou rovnováhu ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a celých zrn. Většina zemí by získala...
247
S novým rokem jsou zpět Vaše síťové hotovky. Jako vždy se věnujeme lásce, zabrousíme do oblasti vybrané gastronomie a nechybí okénko do magazínů pro chlapáky. Jdeme na to!
242
Všichni stárneme. Ten proces je nevyhnutelný a potká každého. Mezi jednotlivými lidmi stejného věku jsou však propastné rozdíly ve vtahu k jejich vlastní fyzické a duševní výkonnosti. Vzdělání v tomto nehraje roli, důležitý je způsob života neboli životní styl.
Rozhodně ne každý člověk si uvědomuje, že počet svíček na narozeninovém dortu nedefinuje, jak jste staří. Jeden člověk může...