Vliv životního stylu na Alzheimerovu chorobu
78
Alzheimerova choroba je progresivní neurodegenerativní porucha charakterizovaná postupným poklesem paměti a problémů s chováním.Je to nejběžnější forma demence, tj. onemocnění charakterizované ztrátou paměti a potížemi s myšlením, řešením problémů a jazykem. V České republice trpí touto chorobou odhadem 150 tisíc lidí a předpokládá se, že do roku 2050 se toto číslo téměř zdvojnásobí.
U lidí s Alzheimerovou chorobou se v mozku vytváří tzv. beta-amyloidní plak, tj. shluky proteinů, které brání komunikaci mezi nervovými buňkami a spleti, které zastavují přísun živin mezi nervovými buňkami. Mezi počáteční příznaky patří deprese, podrážděnost, zmatenost a zapomnětlivost. Jak Alzheimerova choroba postupuje, problémy se ztrátou paměti, komunikace, uvažování a orientace se stávají závažnějšími. Strava a Alzheimerova choroba Riziko Alzheimerovy choroby je vyšší u lidí, kteří konzumují stravu s vysokým obsahem cholesterolu a nasycených tuků a nízkým obsahem vlákniny, zeleniny a ovoce. To má za následek tvorbu beta-amyloidních plaků. Strava zdravá pro mozek v kombinaci s fyzickou a duševní aktivitou, správným zvládáním stresu a sociální interakcí, snižuje progresi Alzheimerovy choroby. Podle studie zveřejněné v Journal of Alzheimer's Disease jsou vitamin C, vitamin E, beta-karoten a flavonoidy silnými antioxidanty, které bojují proti volným radikálům odpovědným za degeneraci mozku spojenou s Alzheimerovou chorobou. Citrusy obsahují významné množství vitamínu C, zatímco ořechy, olejná semena a obiloviny zvyšují příjem vitamínu E. Konzumace žlutého, červeného a oranžového ovoce a zeleniny pomáhá uspokojit příjem beta-karotenu. Cibule, borůvky, jahody, pomeranče, jablka a sladké brambory jsou dietními zdroji flavonoidů. Studie publikovaná v časopise Neurology odhalila, že lidé konzumující potraviny bohaté na folát a vitamín B12 mají snížené riziko Alzheimerovy choroby. Homocystein je neurotoxin, který poškozuje spánkový lalok. Listová zelenina, pomeranče, ořechy a luštěniny jsou zdrojem kyseliny listové, zatímco kuřecí maso, ryby a mléčné výrobky přispívají k příjmu vitamínu B 12. Dostatek vitamínu D je nezbytný pro správné fungování imunitního systému a pro boj se záněty souvisejícími s Alzheimerovou chorobou. Vystavení se rannímu slunci je nejlepším zdrojem vitamínu D. Vejce, ryby a mléčné výrobky jsou potravinové zdroje vitamínu D. Příjem Omega-3 tuků zabraňuje poškození buněk způsobenému Alzheimerovou chorobou. Omega-3 tuky řídí tok vápníku do mozku a ven z něj. Nadměrné hromadění vápníku v mozkových buňkách přispívá k produkci beta-amyloidního proteinu, což má za následek propuknutí Alzheimerovy choroby. Vlašské ořechy, lněná semínka, mastné ryby jako losos nebo makrela jsou dobrými zdroji Omega-3 tuků. Kurkumin, sloučenina obsažená v kurkumě, působí proti příznakům Alzheimerovy choroby. Váže amyloidní proteiny a zabraňuje jejich seskupování za vzniku plaku. Kromě toho kurkuma snižuje zánět nervové tkáně. Lidem trpícím Alzheimerovou chorobou se doporučuje jíst stravu obsahující vlákninu a menší množství nasycených tuků. Dobrým zdrojem vlákniny jsou celozrnné cereálie, luštěniny, ovoce a zelenina. Studie v časopise JAMA Neurology prokázala, že lidé, kteří jedli stravu s vysokým obsahem nasycených tuků a potraviny s vysokým glykemickým indexem, jako jsou průmyslově zpracované potraviny (např. mražená pizza, chipsy, ztužené tuky a potraviny, které je obsahují a mnohé další), mají zvýšené hladiny beta -amyloidního proteinu v jejich mozkomíšním moku. Změny životního stylu Podle studie provedené na Stanfordské univerzitě stres nezanedbatelně přispívá k progresi Alzheimerovy choroby. Při stresu tělo produkuje hormon kortizol, který poškozuje mozkové buňky a narušuje fungování neurotransmiterů. Proto je důležité snažit se žít život bez stresu, což je v dnešní době skutečná výzva. Další opatření, která mohou pomoci v prevenci Alzheimerovy choroby, jsou pravidelné fyzické cvičení, 8 hodin spánku každý den a zapojení do nějaké formy duševní činnosti, jako je luštění křížovek, čtení novin, knih, časopisů nebo učení se novému jazyku a novým věcem. Tohle vše může výrazně snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Fotka od Mohamed Hassan z Pixabay Fotka od Peter Middleton z Pixabay
138
Světem sociálních síti často hýbou šílenosti, které by většinu lidí nejspíše ani nenapadla. Jednou z nich je nynější dietní cottage - hořčičná vlna na TikToku.
Hořčice a cottage sýr možná nezní jako nejchutnější kombinace, ale tento gastronomický výstřelek vzal TikTok útokem. Šílenství odstartovala influencerka Tiffany Magee. Zázrak spočívá v namáčení klobás a syrové zeleniny...
138
Pravidelný sport má výrazný pozitivní dopad na duševní zdraví. Nedávno provedená studie se zaměřila na běh a dospěla k závěru, že pravidelné běhání má na jedince trpící úzkostmi a depresemi podobně příznivý vliv jako antidepresiva, ovšem bez jejich vedlejších účinků.
Studie byla prezentovaná na kongresu European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) v Barceloně v říjnu...
86
Hněv je přirozenou emocí, ale pokud je ponechána bez kontroly, může vést k destruktivním následkům, a to jak psychicky, tak fyzicky. Naučit se efektivně zvládat hněv může pomoci zlepšit vztahy, snížit stres a zlepšit celkovou pohodu. Zkrátka, s úsměvem jde všechno líp. A často usnadňuje cestu k druhým lidem.
Neplatí to však pokaždé, bohužel. Některé lidi úsměv provokuje, vytáčí a...
73
Objevte tajemství udržitelného hubnutí s naším komplexním průvodcem. Naučte se efektivní strategie, jak zrychlit metabolismus a zajistit si dlouhodobý úspěch. I když je k dispozici mnoho tipů a triků, je důležité soustředit se na strategie, které mohou výrazně zrychlit váš metabolismus a zajistit trvalý úspěch. A jak říká lidové přísloví - vytrvalost vede k cíli.
Už vás nebaví váš...