Stravování předků zdravější než současné?
255
Stravování po celém světě dnes není o moc zdravější než před 30 lety, uvádí nová studie. Na stupnici od 0 do 100, v hodnocení toho jak dobře lidé dodržují doporučené stravování, přičemž 0 je špatná strava (předpokládejme velkou konzumaci cukru a zpracovaného masa) a 100 představuje doporučenou rovnováhu ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a celých zrn. Většina zemí by získala skóre kolem 40,3. Globálně to představuje malý, ale smysluplný, 1,5bodový zisk mezi lety 1990 a 2018, informují vědci z Friedman School of Nutrition Science and Policy na Tufts University v časopise Nature Food.
Tato studie je jednou z nejkomplexnějších studií, zaměřenou na celosvětovou kvalitu stravy a první, která zahrnuje děti i dospělé a také zdůrazňuje celosvětovou výzvu k podpoře zdravého stravování. Ačkoli globální zisky byly skromné, existovaly značné rozdíly v jednotlivých zemích, přičemž zásady zdravější výživy se staly populárnější ve Spojených státech, Vietnamu, Číně a Íránu a méně v Tanzanii, Nigérii a Japonsku. "Příjem luštěnin, ořechů a neškrobové zeleniny se postupem času zvýšil, ale celkové zlepšení kvality stravy bylo kompenzováno zvýšeným příjmem nezdravých složek, jako je červené zpracované maso, cukrem slazené nápoje a sodík," říká hlavní autorka Victoria Miller, hostující vědkyně z McMaster University v Kanadě, která zahájila tuto studii jako post-doktorand s Dariushem Mozaffarianem, děkanem pro politiku a Jeanem Mayerem, profesorem výživy na Friedmanově škole a hlavním autorem tohoto článku. Špatná strava je hlavní příčinou mnoha nemocí a je zodpovědná za 26 % úmrtí, kterým lze předcházet. Zatímco intervence a politiky na podporu zdravého stravování jsou naléhavě potřebné, o rozdílech v kvalitě stravy podle demografie, jako je věk, pohlaví, vzdělání nebo blízkost městských oblastí, se ví jen málo. Miller a kolegové tento rozdíl vyřešili měřením globálních, regionálních a národních stravovacích návyků mezi dospělými a dětmi ve 185 zemích na základě údajů z více než 1 100 průzkumů z Global Dietary Database, což je rozsáhlá databáze údajů o spotřebě potravin po celém světě. Pro vyhodnocení byla použita stupnice od 0 do 100. Regionálně se průměry pohybovaly od pouhých 30,3 v Latinské Americe a Karibiku až po 45,7 v jižní Asii. Průměrné skóre všech 185 zemí zahrnutých do studie bylo 40,3. Pouze 10 zemí, které představují méně než 1 procento světové populace, mělo skóre vyšší než 50. Země s nejvyšším skóre na světě byly Vietnam, Írán, Indonésie a Indie a nejnižší skóre měly Brazílie, Mexiko, Spojené státy a Egypt. Celkově ženy jedly častěji doporučenou stravu než muži a starší dospělí častěji než mladší dospělí. "Zdravé stravování bylo také ovlivněno socio-ekonomickými faktory, včetně úrovně vzdělání,"říká Miller. "Celosvětově a ve většině regionů měli vzdělanější dospělí a děti se vzdělanějšími rodiči obecně vyšší celkovou kvalitu stravy." "V průměru na celém světě byla kvalita stravy také vyšší u mladších dětí, ale pak se zhoršovala se stoupajícím věkem," dodává." To naznačuje, že rané dětství je důležitým obdobím pro intervenční strategie, které podpoří rozvoj zdravých potravinových preferencí. Vědci tvrdí, že rozsah a podrobnosti studie Nature Food umožňují výzkumníkům v oblasti výživy, zdravotnickým agenturám a tvůrcům politik lépe porozumět trendům ve stravování, které lze použít ke stanovení cílů a investicím do akcí, které podporují zdravé stravování. „Zjistili jsme, že jak příliš málo zdravých potravin, tak příliš mnoho nezdravých potravin přispívá ke globálním výzvám při dosahování doporučené kvality stravy,“ říká Mozaffarian. "To naznačuje, že různé programy jako je například zdravotní péče zaměřená na zdravou výživu, wellness programy zaměstnavatelů, vládní programy výživy a zemědělské politiky, mohou mít podstatný dopad na zlepšení výživy na celém světě." Co dodat závěrem? Snad jen to, že obecné zásady zdravé výživy a zdravého životního stylu jsou známy po desetiletí. Ovoce a zelenina v hojném množství, nepřejídat se, k tomu dostatek pohybu. Není to až tak složité. Bohužel, mnoho lidí se stále stravuje ve fast-foodech, kde pojídají nezdravé potraviny v množství větším než malé, celé to zapíjejí limonádami s obsahem cukru jako na čtyři bábovky a to vše často z pohodlí svého vozu, ze kterého ani nevylezou. To se pak naducaným tvářičkám a michelinským celoročním pneumatikám nikdo nemůže divit. Tečka.
87
Hněv je přirozenou emocí, ale pokud je ponechána bez kontroly, může vést k destruktivním následkům, a to jak psychicky, tak fyzicky. Naučit se efektivně zvládat hněv může pomoci zlepšit vztahy, snížit stres a zlepšit celkovou pohodu. Zkrátka, s úsměvem jde všechno líp. A často usnadňuje cestu k druhým lidem.
Neplatí to však pokaždé, bohužel. Některé lidi úsměv provokuje, vytáčí a...
423
Společenské hry v digitální době zůstávají trochu opomenuty. Zejména pro mladší generaci je to slovo vhodné na „gůůglování“. Je to vůči nim nefér.
Mnozí z nás si jistě vzpomenou na tu zvláštní atmosféru hry s ostatními lidmi, řečeno dnešním moderním jazykem face to face. Hry lidi vždy sbližovaly, učily prohrávat a zároveň poskytovaly neopakovatelnou atmosféru napětí, zábavy a...
278
Síťové hotovky své čtenáře neopouští ani v dnešní složité době. Našim čtenářům přinášíme odborné informace o stlaní postelí, nechybí něco málo o lásce a motoristické okénko je dnes opravdu speciální. Dobrou chuť.
138
Světem sociálních síti často hýbou šílenosti, které by většinu lidí nejspíše ani nenapadla. Jednou z nich je nynější dietní cottage - hořčičná vlna na TikToku.
Hořčice a cottage sýr možná nezní jako nejchutnější kombinace, ale tento gastronomický výstřelek vzal TikTok útokem. Šílenství odstartovala influencerka Tiffany Magee. Zázrak spočívá v namáčení klobás a syrové zeleniny...