hlavni_strana

registrace

  • Rajčata a zdraví

    184

    Rajče neboli rajské jablko je oblíbená zelenina s vysokým obsahem antioxidantu lykopenu. Rajčata jsou sladká šťavnatá a zdravá. Nebo lépe řečeno, měla by být...V kuchyni mají všestranné využití. Konzumovat je lze buďto samotná nebo jako součást různých druhů jídel.Vhodná jsou do omáček, polévek či salátů. Pro mnohé je rajská polévka nebo omáčka vrcholnou gastronomickou pochoutkou. U nás v redakci to platí stoprocentně.

    vp96_rajčata

    Rajčata neobsahují škroby, jsou nízkokalorická a jejich pravidelná konzumace má nezanedbatelné zdravotní výhody. Rajčata obsahují velké množství lykopenu - významného antioxidantu. Studie ukázaly, že častá a dostatečná konzumace rajčat může snížit riziko rakovinu prostaty. Toto riziko se dále snižuje pokud jsou rajčata podávána spolu s brokolicí. Naznačila to studie zveřejněná v Journal of the National Cancer Institute. Tento přínos, dle studie, souvisí s antioxidačními vlastnostmi lykopenu. Další studie publikovaná v Journal of Clinical Nutrition zjistila, že rajčata vařená s olivovým olejem a se slupkou, zvyšují významně vstřebávání karotenoidních fytochemikálií včetně lykopenu. Rajčata jsou bohatým zdrojem draslíku. Šálek rajčatové šťávy obsahuje 534 mg draslíku. Fyziologicky hraje draslík důležitou roli při přenosu nervových signálů, rovnováze tekutin v těle a mnoha dalších důležitých chemických reakcích. Draslík se používá k léčbě vysokého krevního tlaku, inzulínové rezistence, chronického únavového syndromu, svalové slabosti a dokonce i nadýmání a střevních poruch. Jiné studie prokázaly, že žlutý gel obklopující semena rajčat pomáhá snížit riziko krevních sraženin. To znamená, že rajčata jsou skvělou prevencí proti mrtvicím a infarktům. Rajčata dále obsahují například niacin a folát, což jsou látky ,které do značné míry snižují srdeční problémy. Další další zdravotní výhody rajčat jsou: - působí proti impotenci a pomáhají zvyšovat počet spermií. - jsou silnými čističi krve a uvolňují infekce močových cest. - jsou bohatým zdrojem vitamínu C a A, a proto mají značné antioxidační vlastnosti. Vitamin A chrání zejména proti makulární degeneraci (degenerativní onemocnění sítnice) a zlepšuje zrak. - denní příjem 240 ml rajčatové šťávy s nízkým obsahem sodíku, může zabránit zánětlivým onemocněním, osteoporóze a Alzheimerově chorobě. - mají blahodárný vliv na pokožku a jsou široce využívány při výrobě produktů péče o pleť. S rajčaty zkrátka nikdy chybu neuděláte. Pokud máte zahrádku nebo balkon, rajčata si můžete vypěstovat. To je ideální varianta. Varianta číslo dvě je nákup rajčat v obchodech a jejich tragická kvalita. Často jsou kyselá, v lepším případě jen bez chuti. Mnohdy rozdíl v chuti mezi rajčetem a citronem téměř nepoznáte... Fotka od Hans z Pixabay


    Další články z kategorie

    99

    vp122_dynova semoinka (3)

    V posledních letech celosvětově roste potřeba nutričně zdravých a udržitelných rostlinných potravin. Dýně a zejména dýňová semínka jsou přesně takovou potravinou. Dýňová semínka jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, nenasycených mastných kyselin, minerálů a vitamínů. Jejich zdravotní přínosy jsou vědecky podložené. Mají antioxidační, protizánětlivé, antidiabetické,...

    88

    vp118_med zdarvi z prorody (3)

    Med je prvotřídní přírodní produkt z květového nektaru, za který můžeme a musíme děkovat včelám. Lidé sbírali med z plástů již zhruba před 8000 lety a jako lék je med známý nejméně 4000 let. Jeho zdravotní přínosy jsou nepopiratelné a prokázané.


    Med je doslova nabitý silnými antioxidanty s antiseptickými a antibakteriálními vlastnostmi. Kromě své nutriční hodnoty je med široce...

    84

    vp114_ibišekzdravi

    Ibišek je bylina s dlouhou tradicí v lidovém léčitelství, která sahá až do starověkého Egypta, kde byl ibišek známý jako zdroj vitality a krásy. Tradovalo se, že ibišek působí povzbudivě na ženské libido, a proto Egypťané pití ibiškového čaje svým ženám často zakazovali...


    Ibišek je nabitý vitamíny, je lahodný, snadno dostupný a bývá běžnou přísadou většiny ovocných čajů. V...

    106

    vp101_uvod_mand

    Mandlové mléko je nápoj běžně používaný místo klasického kravského mléka. Vyrábí se opékáním a mletím mandlí a jejich následným smícháním s pitnou vodou. Mandlové mléko bývá obohaceno o některé vitamíny a minerály, které se v nápoji přirozeně nevyskytují.


    Bylo zjištěno, že mandlové mléko je prospěšnější než mléko mléčné, protože se mnohem méně zpracovává a obsahuje...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz