Zdravotní benefity konzumace lososa
222
Losos je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů bílkovin, důležitých aminokyselin a omega 3 mastných kyselin. Obsahuje také relativně menší množství omega 6 mastných kyselin. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace lososího masa, má příznivé účinky na celkový kardiovaskulární systém, oči a mozek.
Losos je také bohatý na důležité vitamíny a minerály. Jsou to zejména vitamín B12, vitamín D, vitamín B6 a niacin. Losos také obsahuje minerály, jako je selen, draslík, vápník a fosfor. Obsahuje také kyselinu pantotenovou, cholin a biotin. Obsah mastných kyselin a bílkovin v lososu se u různých druhů liší. Obsah omega 3 mastných kyselin se pohybuje od asi 700 do 1800 mg na přibližně 100 g hmotnosti, přičemž na prvním místě seznamu je losos chovaný na lososových farmách, u nás by jsme tyto farmy pojmenovali jako sádky. Zdravotní přínosy lososa Zdravé srdce Bohaté koncentrace omega 3 mastných kyselin v lososu velmi prospívají celkovému kardiovaskulárnímu zdraví, zejména srdci. Bylo prokázáno, že konzumace těchto kyselin je spojena se sníženým rizikem mnoha srdečních onemocnění, včetně mrtvice, srdečního infarktu , vysokého krevního tlaku a zvýšené koncentrace triglyceridů v krvi. Jejich příjem také pomáhá regulovat nepravidelný srdeční tep a posiluje srdeční svaly. Omega 3 mastné kyseliny pomáhají snižovat zánět a tím snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění . Přítomnost esenciálních aminokyselin v lososu napomáhá regeneraci poškozených tepen a srdečních stěn. Pomáhají také při snižování hladiny cholesterolu a regulují krevní tlak. Zdravé oči Zařazení lososa do pravidelné stravy pomáhá zlepšit zdraví očí, což je další zdravotní přínos omega 3 mastných kyselin a aminokyselin, které jsou v něm obsaženy. Jejich konzumace pomáhá snižovat riziko makulární degenerace a chronického suchého oka. Bylo prokázáno, že 2 - 4 porce lososa týdně mají výrazné pozitivní účinky proti těmto očním onemocněním. Lidé, kteří zařazují lososa do své stravy pravidelně, mají lepší zrak. Snížení rizika rakoviny Omega 3 mastné kyseliny jsou také spojovány se sníženým rizikem různých typů rakoviny. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace lososího masa, které je bohaté na mastné kyseliny výrazně snižuje riziko rakoviny, jako je rakovina tlustého střeva, rakovina prsu, rakovina prostaty a rakovina související s krví včetně leukémie. Doporučuje se zařadit do jídelníčku jednu porci lososa týdně pro lepší prevenci před těmito rakovinami. Zlepšení paměti a zdraví mozku Losos je často označován jako „ potrava pro mozek “. Zlepšuje kognitivní schopnosti, navozuje dobrý spánek, zlepšuje paměť a snižuje riziko Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby v pozdějších fázích života. Aminokyseliny, vitamíny A, D a selen obsažené v lososu pomáhají snižovat zánět, zpomalují stárnutí nervových buněk a zabraňují poškození nervů, uvolňují mozkové nervy a působí jako antidepresiva. Neuroprotektin D1 je speciální sloučenina, která se připisuje snížení zánětu v mozkové tkáni a zlepšuje kognitivní funkce. Studie naznačují, že lidé konzumující lososa jsou inteligentnější než ti, kteří lososa nekonzumují. Posílení kostí, kloubů a svalů Omega 3 mastné kyseliny výrazně snižují záněty kloubů. Další bioaktivní sloučeninou přítomnou v lososu je kalcitonin, který podporuje strukturu chrupavky a vyrovnává množství kolagenu a minerálů v kostech. Tyto bioaktivní peptidy pracují v rezonanci s omega 3 mastnými kyselinami a poskytují protizánětlivé účinky pro kosti a svaly. Regulace hladiny inzulínu Losos je bohatý na omega 3 mastné kyseliny, vitamín D a selen. Tato neobvyklá kombinace základních živin plní důležitou funkci regulace hladiny inzulínu v krvi. Pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi tím, že napomáhá procesu vstřebávání cukru v krvi, čímž snižuje riziko cukrovky. Pravidelný příjem lososa ve stravě zlepšuje tělesný metabolismus a zvyšuje vstřebávání živin v těle. Další zdravotní přínosy: Rybí olej z lososa zlepšuje kvalitu vlasů, díky nimž jsou lesklé a husté. Zlepšuje celkový stav pokožky (i nehtů) a očí. Losos je velmi bohatý na bílkoviny a jeho konzumace napomáhá hubnutí. Lososa lze také zvolit jako skvělou dětskou výživu poskytující všechny životně důležité živiny potřebné pro růst batolat. Volně žijící losos se doporučuje konzumovat bez kůže. Kontaminanty, jako je rtuť, jsou přítomny v kůži. Při výběru lososa pamatujte že, čím je ryba větší, tím je zdravější. Fotka od Yuna Kim z Pixabay
78
Že je pravidelná konzumace rybího masa požehnáním pro zdraví, není v dnešní době žádné tajemství. Je vědecky podložené a dokázané, že pravidelná konzumace rybího masa pomáhá předcházet mnoha závažným nemocem.
Ryby mají nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a jsou vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin. Jedna nebo dvě porce týdně – může snížit riziko onemocnění od...
184
Rajče neboli rajské jablko je oblíbená zelenina s vysokým obsahem antioxidantu lykopenu. Rajčata jsou sladká šťavnatá a zdravá. Nebo lépe řečeno, měla by být...V kuchyni mají všestranné využití. Konzumovat je lze buďto samotná nebo jako součást různých druhů jídel.Vhodná jsou do omáček, polévek či salátů. Pro mnohé je rajská polévka nebo omáčka vrcholnou gastronomickou pochoutkou....
211
Pomeranče jsou nejrozšířenější ze všech citrusových plodů zejména díky jejich úžasné chuti. Sladký pomeranč je skutečná pochoutka. Pomeranče mají široké možnosti využití a to nejen v kuchyni, kdy jsou nejčastěji konzumovány čerstvé, ale nacházejí své uplatnění i v kosmetice. Pleťové masky, obsahující pomerančové aroma voní téměř chutně. S takovou maskou bude i vaše tchýně k ...
207
Vejce jsou považovány za nejvýživnější a nejlevnější dostupnou potravinu. Jsou doslova nabité živinami. Obsahují bílkoviny, nezbytné vitamíny a minerály. Jedno vejce přidá pouze 80 kalorií k vaší denní potřebě kalorií a jen asi pět gramů tuku. Vejce obsahují bílkoviny nejvyšší kvality ze všech potravin a jsou lehce stravitelné. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro...