Top potraviny proti stárnutí
342
Anti-aging. Moderní a často používané slovo, které není třeba překládat. Zdomácnělo v mnoha jazycích. Kdo by také chtěl stárnout rychleji než je nutné. A přestože tento proces je neodvratný, existují způsoby jak jej zpomalit. Kouzelný lektvar nespočívá ani tak v užívání „zázračných pilulek” nebo botoxů, ale v jídle, které denně konzumujeme.Pojďme se podívat na některé potraviny, které zpomalují stárnutí! P.S.: Hamburger to není.
Úvodní fotografie zobrazuje typ potraviny, po které určitě neomládnete. Zejména při její pravidelné konzumaci. Výzkumy a studie prokazují, že pravidlná strava založená na rychlém občerstvení, spolehlivě ničí střevní mikroflóru. Dobrou chuť. 1- Voda I když voda není potravinou v pravém slova smyslu, je to jedna z nejdůležitějších živin nezbytně důležitých pro naše tělo. Voda udržuje naši pokožku hydratovanou a vyplavuje toxiny, které vytvářejí vrásky. Pití dostatečného množství vody tak zajišťuje pružnou pokožku a zářící pleť. A také zdravé ledviny. 2 - Bobule Bobule jsou bohatým zdrojem vitamínu C a látek účinných proti stárnutí. Vitamin C je nezbytný pro tvorbu kolagenu, složky nezbytné pro pružnost pokožky. Zařaďte do svého jídelníčku borůvky, angrešt, brusinky, jahody a maliny. Obsahují antioxidanty, které zpomalují stárnutí. Pomáhají také zlepšovat krevní oběh, poskytují základní minerály a soli a dokonce bojují proti rakovině. 3 - Brukvovitá zelenina Brukvovitá zelenina, jako je brokolice, květák, zelí a růžičková kapusta, obsahuje řadu vitamínů, minerálů a fytonutrientů, které mohou zvýšit schopnost jater detoxikovat škodlivé, karcinogenní sloučeniny. Tato zelenina pomáhá udržovat vaši krev proudící a pleť zářící a zároveň pomáhá v boji proti poškození zraku souvisejícímu s věkem a slepotě. Vitamín C v této zelenině pomáhá tělu vytvářet kolagen, což je důležitý protein, který je nezbytný pro udržení pružnosti pokožky. Spolu s vitamínem E a dalšími fytonutrienty blokuje některé škody způsobené volnými radikály. (Tyto volné radikály se časem hromadí a přispívají k procesu stárnutí.) 4 - Ořechy Ořechy jsou nabité „dobrými tuky“, které prospívají srdci a pokožce. Obsahují antioxidanty, jako je vitamín E a selen, které dělají s pokožkou zázraky. Pravidelná konzumace hrsti ořechů, jako jsou vlašské ořechy a mandle, snižuje hladinu cholesterolu, čistí systém a udržuje pokožku mladistvou. 5 - Avokádo Avokádo je ovoce bohaté na kalorie a má spoustu živin, jako je vitamín E, který stojí za lesklými vlasy a zářící pokožku. Obsahuje také „dobré tuky“, které pomáhají snižovat cholesterol. Zahrnutí avokáda do našeho jídelníčku pomůže kontrolovat stárnutí a podporovat dobré zdraví. 6 - Zázvor Starověké kultury vždy zahrnovaly zázvor do své kuchyně a propagovaly jej jako „superpotravinu“. Ostrá sloučenina allicin v zázvoru má výrazné vlastnosti proti stárnutí. Trochu zázvorového oleje přidaného do běžného hydratačního krému dokáže s pokožkou zázraky. 7 - Ryby Je všeobecně známo, že konzumací ryb může vaše pokožka zářit. Ryby jsou skvělým zdrojem chudých bílkovin. Přírodní olej obsažený v rybách, jako je treska, makrela a sardinky, může udržet mladistvý vzhled pokožky. Ryby mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které pomáhají minimalizovat onemocnění, jako je mrtvice a rakovina prostaty. 8 - Červené víno - nealkoholické Červené víno obsahuje látku resveratrol, která výrazně zpomaluje stárnutí. Výzkum ukázal, že pití červeného vína má pozitivní vliv v boji proti stárnutí. Ovšem jedná se víno nealkoholické. Výzkumy prokázaly, že alkohol obsažený ve víně naopak příznivé účinky vína blokuje. 9 - Čokoláda Čokolády jsou super-stresové odbourávače, ale kolik z nás ví, že hořká hořká čokoláda dokáže odstranit jemné vrásky z našeho obličeje? Čokolády jsou „super potraviny“ obsahující flavonoidy a další antioxidanty, které mají vlastnosti proti stárnutí. Přidání hořké čokolády do našeho jídelníčku nám může pomoci udržet si mladistvý vzhled.
79
Že je pravidelná konzumace rybího masa požehnáním pro zdraví, není v dnešní době žádné tajemství. Je vědecky podložené a dokázané, že pravidelná konzumace rybího masa pomáhá předcházet mnoha závažným nemocem.
Ryby mají nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a jsou vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin. Jedna nebo dvě porce týdně – může snížit riziko onemocnění od...
185
Rajče neboli rajské jablko je oblíbená zelenina s vysokým obsahem antioxidantu lykopenu. Rajčata jsou sladká šťavnatá a zdravá. Nebo lépe řečeno, měla by být...V kuchyni mají všestranné využití. Konzumovat je lze buďto samotná nebo jako součást různých druhů jídel.Vhodná jsou do omáček, polévek či salátů. Pro mnohé je rajská polévka nebo omáčka vrcholnou gastronomickou pochoutkou....
211
Pomeranče jsou nejrozšířenější ze všech citrusových plodů zejména díky jejich úžasné chuti. Sladký pomeranč je skutečná pochoutka. Pomeranče mají široké možnosti využití a to nejen v kuchyni, kdy jsou nejčastěji konzumovány čerstvé, ale nacházejí své uplatnění i v kosmetice. Pleťové masky, obsahující pomerančové aroma voní téměř chutně. S takovou maskou bude i vaše tchýně k ...
222
Losos je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů bílkovin, důležitých aminokyselin a omega 3 mastných kyselin. Obsahuje také relativně menší množství omega 6 mastných kyselin. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace lososího masa, má příznivé účinky na celkový kardiovaskulární systém, oči a mozek.
Losos je také bohatý na důležité vitamíny a minerály. Jsou to zejména vitamín B12,...