hlavni_strana

registrace

  • Avokádo zbavuje ženy břišního tuku

    272

    Pokud ženy zařadí avokádo do svého každodenního jídelníčku, mají dobrou šanci zbavit se nechtěného břišního tuku. Pravidelná konzumace avokáda u žen také snižuje riziko diabetu 2. typu. To tvrdí studie na University of Illinois Urbana-Champaign, publikovaná v Journal of Nutrition. U mužů tyto výhody, bohužel, prokázány nebyly.

    avokado_zeny (3)

    Avokádo je plné zdravých tuků a vlákniny což znamená, že pocit sytosti zůstává déle. Pomáhá také při vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, jako jsou A, D, E a K. Tyto vitamíny jsou pro člověka zásadní, obsahují je kromě jiných, mléčné výrobky. Odtučněné samozřejmě ne. Některé vitamíny, například vitamín E, nemusí být tělem dobře absorbovány, pokud jsou užívány jako doplňky. Proto je ideální konzumovat tyto vitamíny přímo ze stravy. Když do svého menu zařadíte avokádo, pomůže to také lepší absorpci živin rozpustných v tucích, jako jsou právě vitamíny A, D, E a K. "V oblasti břicha jsou dva druhy tuku: tuk, který se hromadí přímo pod kůží, zvaný podkožní tuk, a tuk, který se hromadí hlouběji v břiše, známý jako viscerální tuk, který obklopuje vnitřní orgány. Jedinci s vyšším podílem hlubšího viscerálního tuku mají výrazně vyšší riziko rozvoje diabetu. Takže nás zajímalo, zda se poměr podkožního a viscerálního tuku změnil s konzumací avokáda, "říká Naiman Khan, profesor kineziologie a komunitního zdraví z Illinois, který studii vedl. avokado_zeny (1) Cílem studie bylo pochopit účinky avokáda na způsob, jakým tělo ukládá tělesný tuk. Údaje získané ze studie ukazují na výhody konzumace avokáda při snižování těžko zacílitelného tuku – viscerálního břišního tuku. Kontrolní studie byla provedena u 105 dospělých s nadváhou a obezitou. Účastníci dostávali jedno jídlo denně po dobu 12 týdnů a byli rozděleni do dvou skupin. Jedna skupina dostávala čerstvé avokádo ve své každodenní stravě, zatímco strava druhé skupiny avokádo neobsahovala. Břišní tuk a tolerance glukózy (měřítko metabolismu a marker diabetu) účastníků byly měřeny na začátku a na konci studie. Bylo zjištěno, že u žen, které konzumovaly avokádo jako součást každodenního jídla, došlo ke snížení hlubšího viscerálního břišního tuku. Bylo také zjištěno, že avokádo obsahuje další živiny, které tělo vyžaduje, kromě toho, že je plné zdravých tuků a vlákniny. Nebyly však pozorovány žádné změny se zlepšením glukózové tolerance. Studie zjistila, že avokádo nemělo žádný vliv na distribuci tuku u mužů a výhody byly primárně u žen. avokado_zeny (1) "Náš výzkum ukazuje na výhody každodenní konzumace avokáda na různé typy distribuce tuku mezi pohlavími, ale poskytuje nám také základ pro další práci, abychom pochopili plný dopad avokáda na tělesný tuk a zdraví," říká spoluautor studie Richard Mackenzie, profesor lidského metabolismu na University of Roehampton v Londýně. Avokádo má protizánětlivé účinky, které mohou pomoci při určitých zdravotních stavech spojených s chronickým zánětem. Avokádo rovněž napomáhá zpomalit demenci u starších lidí. Zlepšuje pozornost a oddaluje kognitivní pokles. Je bohatým zdrojem antioxidantů. Avokádo je bohatým zdrojem živin. K nejdůležitějším patří: Vláknina Zdravé tuky Vitamín C Vitamín E Riboflavin (vitamín B2) Niacin (vitamín B3) Kyselina pantotenová (vitamín B5) Pyridoxin (vitamín B6) Vitamín K Folát Hořčík Draslík


    Další články z kategorie

    99

    vp122_dynova semoinka (3)

    V posledních letech celosvětově roste potřeba nutričně zdravých a udržitelných rostlinných potravin. Dýně a zejména dýňová semínka jsou přesně takovou potravinou. Dýňová semínka jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, nenasycených mastných kyselin, minerálů a vitamínů. Jejich zdravotní přínosy jsou vědecky podložené. Mají antioxidační, protizánětlivé, antidiabetické,...

    88

    vp118_med zdarvi z prorody (3)

    Med je prvotřídní přírodní produkt z květového nektaru, za který můžeme a musíme děkovat včelám. Lidé sbírali med z plástů již zhruba před 8000 lety a jako lék je med známý nejméně 4000 let. Jeho zdravotní přínosy jsou nepopiratelné a prokázané.


    Med je doslova nabitý silnými antioxidanty s antiseptickými a antibakteriálními vlastnostmi. Kromě své nutriční hodnoty je med široce...

    84

    vp114_ibišekzdravi

    Ibišek je bylina s dlouhou tradicí v lidovém léčitelství, která sahá až do starověkého Egypta, kde byl ibišek známý jako zdroj vitality a krásy. Tradovalo se, že ibišek působí povzbudivě na ženské libido, a proto Egypťané pití ibiškového čaje svým ženám často zakazovali...


    Ibišek je nabitý vitamíny, je lahodný, snadno dostupný a bývá běžnou přísadou většiny ovocných čajů. V...

    105

    vp101_uvod_mand

    Mandlové mléko je nápoj běžně používaný místo klasického kravského mléka. Vyrábí se opékáním a mletím mandlí a jejich následným smícháním s pitnou vodou. Mandlové mléko bývá obohaceno o některé vitamíny a minerály, které se v nápoji přirozeně nevyskytují.


    Bylo zjištěno, že mandlové mléko je prospěšnější než mléko mléčné, protože se mnohem méně zpracovává a obsahuje...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz