Jablka a zdraví
432
Jsou sladká, zdravá a chutná. Na světě dnes existuje přibližně 30 000 druhů jablek různých barev a tvarů. Obsahují vše důležité. Vitamíny, minerály a vlákninu. Jejich pěstováni je nenáročné a úroda téměř vždy jistá.
Jablka by zcela jistě neměla chybět ve vašem jídelníčku. Nejzdravější jsou samozřejmě čerstvá a to i se slupkou. Doporučuje se alespoň jedno jablko denně jako prevence proti mnoha nemocem a civilizačním chorobám. Jablka mají vysoký obsah antioxidantů a flavanoidů jako je quercetin, které mohou pomoci snížit riziko mnoha chronických srdečních problémů, například infarktu. Podle výzkumů obsah quercetinů v jablkách příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém a zmírňuje záněty dýchacího ústrojí. Antioxidanty a protizánětlivé účinky jablek mohou pomoci předcházet různým typům rakoviny, jako je rakovina plic, rakovina tlustého střeva a rakovina prsu. Četné studie také ukázaly, že jablko je jedním z výjimečných druhů ovoce, které je úzce spojeno se snížením rizika rakoviny, zejména rakoviny plic. Jablka obsahují také rozpustnou vlákninu, která pomáhá zpomalit trávení potravy a snižuje vstřebávání glukózy do krevního oběhu, což je dobré pro diabetiky. Z tohoto důvodu jsou jablka vhodným potravinovým doplňkem pro pacienty s cukrovkou. Vědci také zjistili, že fytonutrienty, látky obsažené v jablkách, mohou pomoci snížit riziko mrtvice. To platí zejména při jejich pravidelné denní konzumaci. Obsah rozpustné vlákniny přítomný v jablkách je spojen se snížením hladiny LDL neboli špatného cholesterolu . Studie prokázaly, že každodenní konzumace jablek může snížit hladinu špatného cholesterolu a zlepšit hladinu dobrého cholesterolu, aniž by došlo k nárůstu hmotnosti. A právě špatný cholesterol usazený v cévních stěnách bývá jedním z hlavních viníků mozkové mrtvice. Jednoho dne se uvolní a cévu ucpe. Následuje mrtvice. Studie dále ukázaly, že kyselina ursulová, přirozená látka nacházející se v jablečné slupce, může pomoci zvýšit množství svalové hmoty a také stimulovat produkci hnědého tuku, což je typ tukové tkáně, která je spojena s redukcí tělesné hmotnosti. Tady je nutné poznamenat, že bez cvičení a pohybu to nepůjde. Denní konzumace jablek pomáhá udržovat zdravou pokožku. Jablka jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, a pokud jde o zdraví pokožky, dělají doslova zázraky, pomáhají nezralé pleti vyvinout se ve zralou a funkční kožní tkáň. Jablka také chrání před UV zářením, nicméně užívat jablka namísto krému na opalování se nedoporučuje. Bylo vědecky prokázáno, že kyselina jablečná v jablkách bělí zuby. Kyselina jablečná se běžně používá v mnoha komerčních produktech na bělení zubů, protože bezpečně rozpouští skvrny na zubním povrchu. Pomáhá také snižovat riziko zubního kazu a onemocnění dásní tím, že snižuje hladinu škodlivých bakterií v ústech. Pro zdravé zuby a dásně, jezte každý den jablka. Studie ukázaly, že konzumace potravin bohatých na antioxidanty, jako jsou jablka, může pomoci snížit problémy spojené se ztrátou paměti a podpořit zdraví mozku a snižuje se tak riziko Alzheimerovy choroby. Proto jezte alespoň jablko denně nebo si dejte denně sklenici jablečného džusu či moštu. Aby Váš mozek „skvěle šel”. Zdravotní přínos jablek je neoddiskutovatelný a prokázaný. Problém je kvalita prodávaných jablek v našich obchodech. Jablka jsou často bez chuti, kyselá, moučná, zkrátka často to není k jídlu. Někdy bývají tak nekvalitní, že nejsou vhodná ani na pečení. I přes částečné zlepšení u některých prodejců, mě stále ta hrozná nekvalita prodávaných jablek nepřestává udivovat. I přes jejich mnohdy vysokou cenu, některá jablka letí rovnou do koše. Vyzývám tímto producenty a prodejce aby se nad situací zamysleli a tu hrůzu v obchodech nechali našim růžovým přátelům, které si dáváme v trojobalu k nedělnímu obědu. Zajímavé recepty s jablky jsou například: Slavný americký koláč https://www.vareni-peceni.cz/recept/moucniky/dezerty/540/Americky-jablecny-kolac-Apple-Pie-I.html Jablkové řezy https://www.vareni-peceni.cz/recept/moucniky/kynute/1080/Kynute-jablkove-rezy-s-maslovou-drobenkou.html Jablečné palačinky https://www.vareni-peceni.cz/recept/moucniky/smazene/401/Jablecne-palacinky.html Jablečné máslové řezy https://www.vareni-peceni.cz/recept/moucniky/dezerty/208/Maslove-jablkove-rezy.html a mnohé další naleznete na našem webu. Tabulka přibližného obsahu živin na 100 g syrových jablek se slupkou. Vápník, Ca 6 mg Měď, Cu 0,03 mg Železo, Fe 0,12 mg Hořčík, Mg 5 mg Mangan, Mn 0,04 mg Fosfor, P 11 mg Draslík, K 107 mg Selen, Se 0 mcg Sodík, Na 1 mg Zinek, Zn 0,04 mg Vitamín A 54 IU Vitamín C 4,6 mg Vitamín B6 0,04 mg vitamín E 0,18 mg Vitamín K 2,2 mcg Riboflavin 0,03 mg Thiamin 0,02 mg Folát, DFE 3 mcg niacin 0,09 mg Cukry 10,39 g Vláknina 2,4 g
80
Že je pravidelná konzumace rybího masa požehnáním pro zdraví, není v dnešní době žádné tajemství. Je vědecky podložené a dokázané, že pravidelná konzumace rybího masa pomáhá předcházet mnoha závažným nemocem.
Ryby mají nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a jsou vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin. Jedna nebo dvě porce týdně – může snížit riziko onemocnění od...
185
Rajče neboli rajské jablko je oblíbená zelenina s vysokým obsahem antioxidantu lykopenu. Rajčata jsou sladká šťavnatá a zdravá. Nebo lépe řečeno, měla by být...V kuchyni mají všestranné využití. Konzumovat je lze buďto samotná nebo jako součást různých druhů jídel.Vhodná jsou do omáček, polévek či salátů. Pro mnohé je rajská polévka nebo omáčka vrcholnou gastronomickou pochoutkou....
212
Pomeranče jsou nejrozšířenější ze všech citrusových plodů zejména díky jejich úžasné chuti. Sladký pomeranč je skutečná pochoutka. Pomeranče mají široké možnosti využití a to nejen v kuchyni, kdy jsou nejčastěji konzumovány čerstvé, ale nacházejí své uplatnění i v kosmetice. Pleťové masky, obsahující pomerančové aroma voní téměř chutně. S takovou maskou bude i vaše tchýně k ...
222
Losos je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů bílkovin, důležitých aminokyselin a omega 3 mastných kyselin. Obsahuje také relativně menší množství omega 6 mastných kyselin. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace lososího masa, má příznivé účinky na celkový kardiovaskulární systém, oči a mozek.
Losos je také bohatý na důležité vitamíny a minerály. Jsou to zejména vitamín B12,...