Čokoláda a trvale udržitelný rozvoj
429
Výzkumy ukazují, že evropští zákazníci jsou stále více hladoví po čokoládě a jsou ochotni platit za produkty, které jsou získávány zodpovědně ve vztahu ke zdrojům.
Když přijde na čokoládu, kakao a výrobky z nich, trvalá udržitelnost jejich zdrojů získává na důležitosti. Stále více ovlivňuje zákazníkovo rozhodnutí při nákupu a také vnímání značky, kterou kupují. Nový výzkum společnosti Cargill zjistil, že zákazníci stále více vyhledávají produkty z trvale udržitelných důvěryhodných zdrojů a jsou ochotni platit více za značky, které investují do těchto zdrojů, ale také do ekologických a společenských iniciativ, jež odráží to čemu sami věří. Výzkumu se zúčastnilo více než 7 000 zákazníků z 10 evropských zemí. Byl prováděn za účelem získání většího pochopení toho, jak zákazník vnímá trvale udržitelný rozvoj a zda ho vůbec zajímá. A také zákazníkových záměrů a deklarovaného chování při nákupu. Na základě provedeného výzkumu bylo zjištěno, že pro 70% zákazníků, je faktor trvalé udržitelnosti zdrojů důležitý při nákupu potravin. Téměř tři čtvrtiny všech dotazovaných udávali, že pokud se týká nákupu čokolády, preferují pokud pochází z trvale udržitelných zdrojů (Fair-Trade apod.) „Očekávání zákazníků jsou vyšší než kdy předtím," řekl Niels Boetje, Cargill manažer. „Výzkum ukazuje, že zákazníci vyhledávají značky chovající se odpovědně ke zdrojům, které jsou podložené konkrétními a přesvědčivými příběhy a mají hmatatelný dosah v kritických otázkách jako jsou ochrana dětí a eliminace odlesňování." V čokoládovém vesmíru, je zřejmá zákaznická náklonnost k produktům jež jsou v souladu s trvale udržitelným rozvojem. Zatímco chuť a cena zůstávají stále nejdůležitější při rozhodování o nákupu, respondenti v průzkumu dali na stejnou úroveň důležitosti ekologický a společensky trvale udržitelný rozvoj s nutričnímy hodnotami, značkou a předchozí zkušeností s produktem. Zákazníci dále uvedli, že při nákupu jsou limitování nabídkou těchto produktů a jejich označení. Výzkum také ukázal, že zákazníci jsou ochotni platit více za takto označené produkty. A to je dobře. Je vidět, že alespoň někde se svět točí správným směrem. Obchody v ČR již také nabízejí takto označenou čokoládu (Fair-Trade apod.) a cenový rozdíl, dle mého názoru není velký. Ale je na každém z nás, jaký přístup si zvolí.
272
Pokud ženy zařadí avokádo do svého každodenního jídelníčku, mají dobrou šanci zbavit se nechtěného břišního tuku. Pravidelná konzumace avokáda u žen také snižuje riziko diabetu 2. typu. To tvrdí studie na University of Illinois Urbana-Champaign, publikovaná v Journal of Nutrition. U mužů tyto výhody, bohužel, prokázány nebyly.
Avokádo je plné zdravých tuků a vlákniny což znamená, že...
269
Vodní melouny, toto zcela běžné ovoce, které lze zakoupit téměř v každém obchodě s potravinami, se právem řadí mezi nejzdravější potraviny. Vodní meloun je obvykle dost velký, stejně jako jeho zdravotní benefity.
Melouny obsahují až 92% vody, obsahují také velké množství draslíku, vitamínů A, C a B6 a lykopenu, což z melounu dělá nízkokalorické a výživné jídlo. Je zajímavé, že meloun...
263
Zázvor je koření hojně vyžívané zejména v asijských kuchyních. Zázvor však není jen pouhé koření. Má některé jedinečné vlastnosti, jeho zdravotní přínos je značný a v asijském lidovém léčitelství má nezastupitelnou roli. Je běžně a snadno dostupný, čerstvý zázvor lze koupit téměř v každém obchodě s potravinami.
Díky jeho snadné dostupnosti může jeho blahodárného vlivu...
222
Losos je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů bílkovin, důležitých aminokyselin a omega 3 mastných kyselin. Obsahuje také relativně menší množství omega 6 mastných kyselin. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace lososího masa, má příznivé účinky na celkový kardiovaskulární systém, oči a mozek.
Losos je také bohatý na důležité vitamíny a minerály. Jsou to zejména vitamín B12,...