hlavni_strana

registrace

  • Vejce a jejich vliv na zdraví

    208

    Vejce jsou považovány za nejvýživnější a nejlevnější dostupnou potravinu. Jsou doslova nabité živinami. Obsahují bílkoviny, nezbytné vitamíny a minerály. Jedno vejce přidá pouze 80 kalorií k vaší denní potřebě kalorií a jen asi pět gramů tuku. Vejce obsahují bílkoviny nejvyšší kvality ze všech potravin a jsou lehce stravitelné. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro zdravé tělesné funkce.

    vejce

    Bohaté na živiny jsou bílek i žloutek. Vaječný žloutek navíc obsahuje cholesterol, vitamíny rozpustné v tucích a esenciální mastné kyseliny. Máte-li vysokou hladinu cholesterolu, můžete žloutky vynechat a využívat nutriční hodnotu bílku, který je také plný živin. Vaječný bílek obsahuje značný podíl vaječných bílkovin. Má nízký obsah kalorií a neobsahuje tuk. Kromě bílkovin obsahuje také sodík, folát, selen, vápník, hořčík, fosfor a draslík. Vaječný žloutek obsahuje cholesterol, což je nasycená tuková část vejce. Obsahuje také vitamíny rozpustné v tucích, esenciální mastné kyseliny a další živiny. Jedno vařené vejce obsahuje: vitamín A, vitamín B5, vitamín B12, vitamin B2, vitamín D, vitamín E, vitamín K, vitamín B6, fosfor, selen, vápník a zinek. Na jedno vajíčko slušný výkon. Vliv vajec na zdraví: Chrání zrak Vejce obsahují lutein a zeaxanthin, dvě důležité fytochemikálie, které mají antioxidační vlastnosti. Tyto dva antioxidanty chrání oči před poškozením spojeným s vystavením se UV záření. Vývoj mozku Vaječné žloutky obsahují cholin, důležitou složku, která pomáhá při vývoji mozku. Je také nezbytný pro další metabolické procesy. Je důležitý pro správnou funkci jater a srdce. Cholin hraje klíčovou roli v normálním fungování všech buněk v těle a zajišťuje strukturální vývoj a signalizační funkce buněčných membrán. Rozvoj funkce paměti u novorozenců Při konzumaci během těhotenství pomáhá cholin následně zlepšit paměť u novorozenců. Hubnutí Vejce jsou výživná a obsahují bílkoviny nejvyšší kvality. Jedno vejce obsahuje více než 6 g bílkovin, což odpovídá 13 % doporučené denní dávky. Protein přítomný ve vejcích pomáhá budovat svaly a udržuje pocit sytosti po delší dobu. Vaječný protein je prospěšný pro budování svalové síly u dětí a dospělých, zatímco u starších zabraňuje ztrátě svalové hmoty související s věkem. Studie prokázaly, že konzumace vajec ke snídani snižuje hlad a potřebu kalorií během dne. Vaječná bílkovina nezvyšuje hladinu krevního cukru nebo inzulínu. Pokožka Biotin a selen obsažené ve vejcích poskytují pokožce komplexní ochranu. Stav kůže se zlepšuje díky vitaminu A. Selen chrání pokožku před oxidačním poškozením. Antioxidanty Vejce obsahují různé antioxidanty včetně vitamínu A, luteinu a zeaxantinu. Antioxidanty neutralizují volné radikály, které vznikají v důsledku buněčného metabolismu a jsou zodpovědné za rakovinu a srdeční choroby. Cholesterol Cholesterol přítomný ve vejcích příliš neovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Hladinu cholesterolu v těle ovlivňují především nasycené a trans-tuky, které konzumujeme v různých šmakuládách. Nejzdravější variantou konzumace vajec, jsou vejce vařená. Přibližné nutriční hodnoty na 100 gramů vajec: Protein - 10,9 g Tuk - 0,4 g Sacharidy - 0,7 g Vápník 7 mg - 0,7 % denní hodnoty Měď 0,02 mg - 1,15 % denní hodnoty Železo 0,08 mg - 0,44 % denní hodnoty Hořčík 11 mg - 2,75 % denní hodnoty Mangan 0,01 mg - 0,55 % denní hodnoty Fosfor 15 mg - 1,5 % denní hodnoty Draslík 163 mg - 4,66 % denní hodnoty Fotka od Moira Nazzari z Pixabay


    Další články z kategorie

    223

    vp87_losol benefity

    Losos je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů bílkovin, důležitých aminokyselin a omega 3 mastných kyselin. Obsahuje také relativně menší množství omega 6 mastných kyselin. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace lososího masa, má příznivé účinky na celkový kardiovaskulární systém, oči a mozek.


    Losos je také bohatý na důležité vitamíny a minerály. Jsou to zejména vitamín B12,...

    212

    vp89_pomeranče

    Pomeranče jsou nejrozšířenější ze všech citrusových plodů zejména díky jejich úžasné chuti. Sladký pomeranč je skutečná pochoutka. Pomeranče mají široké možnosti využití a to nejen v kuchyni, kdy jsou nejčastěji konzumovány čerstvé, ale nacházejí své uplatnění i v kosmetice. Pleťové masky, obsahující pomerančové aroma voní téměř chutně. S takovou maskou bude i vaše tchýně k ...

    185

    vp96_rajčata

    Rajče neboli rajské jablko je oblíbená zelenina s vysokým obsahem antioxidantu lykopenu. Rajčata jsou sladká šťavnatá a zdravá. Nebo lépe řečeno, měla by být...V kuchyni mají všestranné využití. Konzumovat je lze buďto samotná nebo jako součást různých druhů jídel.Vhodná jsou do omáček, polévek či salátů. Pro mnohé je rajská polévka nebo omáčka vrcholnou gastronomickou pochoutkou....

    184

    přidané látky potraviny

    Průmyslově zpracované potraviny se v dnešní době staly standardem. Mnohé z nich jsou doslova nabité nebezpečnými potravinářskými přísadami, které způsobují zdravotní problémy a komplikace. V tomto článku se dozvíte, jak mohou tyto nebezpečné látky a sloučeniny ovlivnit vaše zdraví. Pokud se jim budete co nejvíce vyhýbat, můžete tak významně snížit riziko vzniku problémů oběhové...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz