Pomeranče a zdraví
209
Pomeranče jsou nejrozšířenější ze všech citrusových plodů zejména díky jejich úžasné chuti. Sladký pomeranč je skutečná pochoutka. Pomeranče mají široké možnosti využití a to nejen v kuchyni, kdy jsou nejčastěji konzumovány čerstvé, ale nacházejí své uplatnění i v kosmetice. Pleťové masky, obsahující pomerančové aroma voní téměř chutně. S takovou maskou bude i vaše tchýně k nakousnutí. A mají nezanedbatelný pozitivní vliv na zdraví.
Existuje nepřeberné množství druhů pomerančů. V současnosti je to asi 400 různých druhů. Mohou být hořké i sladké, ale je to sladká odrůda, která vítězí v popularitě. Pomeranče jsou skvělou svačinkou a jsou zdravým doplňkem stravy, protože mají nízký obsah kalorií a vysokou nutriční hodnotu. Nabízejí celou řadu zdravotních výhod od posílení vaší imunity až po podporu zdravé pokožky a zlepšení trávicího procesu. Většina z nás má tendenci konzumovat pouze dužinu pomeranče, zatímco kůru vyhazujeme, ale kůra je ve skutečnosti také plná živin. Nebojte se experimentovat a používejte při vaření nebo pečení také kůru, získáte tak z pomeranče více živin. Mnoho odborníků na výživu považuje pomeranč za superpotravinu kvůli množství zdravotních výhod, které nabízí. Pomeranč obsahuje značné množství fytochemikálií a flavonoidů, o kterých se věří, že pomáhají zlepšit vaše celkové zdraví a pohodu. Zdravotní přínosy pomeranče Trávení Pomeranče jsou mimořádně prospěšné pro celkové zdraví vašeho trávicího systému kvůli vysokému obsahu vlákniny a typu vlákniny, kterou obsahují. Většina obsahu vlákniny v pomeranči se nachází ve slupce a právě na povrchu dužiny. Tato vláknina se nazývá pektin. Abyste z této živiny získali maximum, snažte se nezbavovat příliš mnoho bílé slupky, která je na povrchu dužiny a těsně pod kůrou. Každému, kdo trpí zácpou či střevními obtížemi, se doporučuje zařadit do svého jídelníčku pomeranče, protože pektin funguje jako objemové projímadlo. Má se také za to, že pomáhá zlepšovat zdraví tlustého střeva a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva tím, že chrání sliznici před toxiny. Cholesterol Je prokázáno, že rozpustná vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, protože váže nebo zachycuje nadbytečné sloučeniny cholesterolu, při průchodu střevním traktem. Poté je vyloučen z těla spolu s fekálním odpadem. Tento účinek na snížení cholesterolu také snižuje riziko srdečních onemocnění. Polovina obsahu vlákniny v pomeranči je tvořena rozpustnou vlákninou. Imunita Stejně jako ostatní citrusové plody, i pomeranče jsou známé svým prospěšným vlivem na imunitu. Prospěšnost pomerančů na posílení imunity spočívá v jejich vysokém obsahu vitaminu C. Pouhých 100 gramů pomeranče vám poskytne téměř 90 procent denního požadovaného příjmu vitaminu C, který je nezbytný pro optimální fungování imunitního systému. Pomeranče jsou také nabité fytochemikáliemi a flavonoidy, jako je hesperetin, naringin a naringenin. Tyto antioxidanty díky svému ochrannému účinku proti volným radikálům pomáhají snižovat riziko a oddalovat nástup degenerativních onemocnění. Bylo také zjištěno, že naringenin vykazuje protizánětlivý účinek. Pomeranče jsou také skvělým zdrojem vitamínů a dalších antioxidačních flavonoidů, jako je beta karoten, beta-kryptoxantin a lutein. Vitamin A je nesmírně důležitý nejen pro udržení zdravého zraku, ale také pro zdraví pokožky a sliznic. Srdce Pomeranče jsou dobrým zdrojem draslíku, který je nezbytný pro zdravou činnost srdce. Draslík spolu s dalšími nezbytnými minerály, jako je vápník, hořčík a sodík, udržují optimální hladiny tekutin v okolí buněk. Nízké hladiny draslíku mohou ovlivnit srdeční funkci a způsobit nepravidelný srdeční rytmus známý jako arytmie. Hubnutí Pomeranče jsou skvělým doplňkem jakékoli diety zaměřené na hubnutí, protože jsou bohaté na živiny a mají nízký obsah kalorií. To může být užitečné zejména pro jedince, kteří mají tendenci se přejídat a potřebují svačinu mezi jídly. Pomeranč může sloužit jako účinná náhrada svačinek mezi jídly, protože vám nedodá žádné kalorie, které byste získali z nezdravého jídla, ale jeho vysoký obsah vlákniny zajistí, že zůstanete na dlouhou dobu sytí. Zatímco mnohé z nutričních výhod lze získat z čerstvé pomerančové šťávy a v menší míře z pomerančových potravinářských výrobků, celé pomeranče zůstávají nejlepším zdrojem všech těchto živin, protože mnoho živin se ztrácí při odšťavňování a zpracování. Kůra pomeranče, která se obvykle vyhazuje, obsahuje ještě vyšší koncentraci živin, ale konzumace pomerančové kůry v syrovém stavu se nedoporučuje z prostého důvodu, že by pro většinu lidí byla ne zcela chutná. Můžete ji však využít při vaření. Nebojte se experimentovat. Často se do koláčů nebo vánoček používá citronová kůra. Klidně přidejte do pečiva nebo náplní také kůru pomerančovou. Už jste někdy ochutnali Sicilský pomerančový koláč? Recept na tuto úžasnou pochoutku najdete na našem webu: Sicilský pomerančový koláč Fotka od LoggaWiggler z Pixabay
220
Losos je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů bílkovin, důležitých aminokyselin a omega 3 mastných kyselin. Obsahuje také relativně menší množství omega 6 mastných kyselin. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace lososího masa, má příznivé účinky na celkový kardiovaskulární systém, oči a mozek.
Losos je také bohatý na důležité vitamíny a minerály. Jsou to zejména vitamín B12,...
182
Rajče neboli rajské jablko je oblíbená zelenina s vysokým obsahem antioxidantu lykopenu. Rajčata jsou sladká šťavnatá a zdravá. Nebo lépe řečeno, měla by být...V kuchyni mají všestranné využití. Konzumovat je lze buďto samotná nebo jako součást různých druhů jídel.Vhodná jsou do omáček, polévek či salátů. Pro mnohé je rajská polévka nebo omáčka vrcholnou gastronomickou pochoutkou....
268
Vodní melouny, toto zcela běžné ovoce, které lze zakoupit téměř v každém obchodě s potravinami, se právem řadí mezi nejzdravější potraviny. Vodní meloun je obvykle dost velký, stejně jako jeho zdravotní benefity.
Melouny obsahují až 92% vody, obsahují také velké množství draslíku, vitamínů A, C a B6 a lykopenu, což z melounu dělá nízkokalorické a výživné jídlo. Je zajímavé, že meloun...
428
Jsou sladká, zdravá a chutná. Na světě dnes existuje přibližně 30 000 druhů jablek různých barev a tvarů. Obsahují vše důležité. Vitamíny, minerály a vlákninu. Jejich pěstováni je nenáročné a úroda téměř vždy jistá.
Jablka by zcela jistě neměla chybět ve vašem jídelníčku. Nejzdravější jsou samozřejmě čerstvá a to i se slupkou. Doporučuje se alespoň jedno jablko denně jako...