Vejce a jejich vliv na zdraví
205
Vejce jsou považovány za nejvýživnější a nejlevnější dostupnou potravinu. Jsou doslova nabité živinami. Obsahují bílkoviny, nezbytné vitamíny a minerály. Jedno vejce přidá pouze 80 kalorií k vaší denní potřebě kalorií a jen asi pět gramů tuku. Vejce obsahují bílkoviny nejvyšší kvality ze všech potravin a jsou lehce stravitelné. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro zdravé tělesné funkce.
Bohaté na živiny jsou bílek i žloutek. Vaječný žloutek navíc obsahuje cholesterol, vitamíny rozpustné v tucích a esenciální mastné kyseliny. Máte-li vysokou hladinu cholesterolu, můžete žloutky vynechat a využívat nutriční hodnotu bílku, který je také plný živin. Vaječný bílek obsahuje značný podíl vaječných bílkovin. Má nízký obsah kalorií a neobsahuje tuk. Kromě bílkovin obsahuje také sodík, folát, selen, vápník, hořčík, fosfor a draslík. Vaječný žloutek obsahuje cholesterol, což je nasycená tuková část vejce. Obsahuje také vitamíny rozpustné v tucích, esenciální mastné kyseliny a další živiny. Jedno vařené vejce obsahuje: vitamín A, vitamín B5, vitamín B12, vitamin B2, vitamín D, vitamín E, vitamín K, vitamín B6, fosfor, selen, vápník a zinek. Na jedno vajíčko slušný výkon. Vliv vajec na zdraví: Chrání zrak Vejce obsahují lutein a zeaxanthin, dvě důležité fytochemikálie, které mají antioxidační vlastnosti. Tyto dva antioxidanty chrání oči před poškozením spojeným s vystavením se UV záření. Vývoj mozku Vaječné žloutky obsahují cholin, důležitou složku, která pomáhá při vývoji mozku. Je také nezbytný pro další metabolické procesy. Je důležitý pro správnou funkci jater a srdce. Cholin hraje klíčovou roli v normálním fungování všech buněk v těle a zajišťuje strukturální vývoj a signalizační funkce buněčných membrán. Rozvoj funkce paměti u novorozenců Při konzumaci během těhotenství pomáhá cholin následně zlepšit paměť u novorozenců. Hubnutí Vejce jsou výživná a obsahují bílkoviny nejvyšší kvality. Jedno vejce obsahuje více než 6 g bílkovin, což odpovídá 13 % doporučené denní dávky. Protein přítomný ve vejcích pomáhá budovat svaly a udržuje pocit sytosti po delší dobu. Vaječný protein je prospěšný pro budování svalové síly u dětí a dospělých, zatímco u starších zabraňuje ztrátě svalové hmoty související s věkem. Studie prokázaly, že konzumace vajec ke snídani snižuje hlad a potřebu kalorií během dne. Vaječná bílkovina nezvyšuje hladinu krevního cukru nebo inzulínu. Pokožka Biotin a selen obsažené ve vejcích poskytují pokožce komplexní ochranu. Stav kůže se zlepšuje díky vitaminu A. Selen chrání pokožku před oxidačním poškozením. Antioxidanty Vejce obsahují různé antioxidanty včetně vitamínu A, luteinu a zeaxantinu. Antioxidanty neutralizují volné radikály, které vznikají v důsledku buněčného metabolismu a jsou zodpovědné za rakovinu a srdeční choroby. Cholesterol Cholesterol přítomný ve vejcích příliš neovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Hladinu cholesterolu v těle ovlivňují především nasycené a trans-tuky, které konzumujeme v různých šmakuládách. Nejzdravější variantou konzumace vajec, jsou vejce vařená. Přibližné nutriční hodnoty na 100 gramů vajec: Protein - 10,9 g Tuk - 0,4 g Sacharidy - 0,7 g Vápník 7 mg - 0,7 % denní hodnoty Měď 0,02 mg - 1,15 % denní hodnoty Železo 0,08 mg - 0,44 % denní hodnoty Hořčík 11 mg - 2,75 % denní hodnoty Mangan 0,01 mg - 0,55 % denní hodnoty Fosfor 15 mg - 1,5 % denní hodnoty Draslík 163 mg - 4,66 % denní hodnoty Fotka od Moira Nazzari z Pixabay
105
Mandlové mléko je nápoj běžně používaný místo klasického kravského mléka. Vyrábí se opékáním a mletím mandlí a jejich následným smícháním s pitnou vodou. Mandlové mléko bývá obohaceno o některé vitamíny a minerály, které se v nápoji přirozeně nevyskytují.
Bylo zjištěno, že mandlové mléko je prospěšnější než mléko mléčné, protože se mnohem méně zpracovává a obsahuje...
271
Pokud ženy zařadí avokádo do svého každodenního jídelníčku, mají dobrou šanci zbavit se nechtěného břišního tuku. Pravidelná konzumace avokáda u žen také snižuje riziko diabetu 2. typu. To tvrdí studie na University of Illinois Urbana-Champaign, publikovaná v Journal of Nutrition. U mužů tyto výhody, bohužel, prokázány nebyly.
Avokádo je plné zdravých tuků a vlákniny což znamená, že...
88
Med je prvotřídní přírodní produkt z květového nektaru, za který můžeme a musíme děkovat včelám. Lidé sbírali med z plástů již zhruba před 8000 lety a jako lék je med známý nejméně 4000 let. Jeho zdravotní přínosy jsou nepopiratelné a prokázané.
Med je doslova nabitý silnými antioxidanty s antiseptickými a antibakteriálními vlastnostmi. Kromě své nutriční hodnoty je med široce...
210
Pomeranče jsou nejrozšířenější ze všech citrusových plodů zejména díky jejich úžasné chuti. Sladký pomeranč je skutečná pochoutka. Pomeranče mají široké možnosti využití a to nejen v kuchyni, kdy jsou nejčastěji konzumovány čerstvé, ale nacházejí své uplatnění i v kosmetice. Pleťové masky, obsahující pomerančové aroma voní téměř chutně. S takovou maskou bude i vaše tchýně k ...