Hořká čokoláda vs. mléčná čokoláda vs. bílá čokoláda
170
Život je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co tě čeká. A to, co najdete, by vás mohlo skutečně překvapit – sladké, delikátní a oh tak uspokojující!!! Stejně jako fáze života jsou některé čokolády sladké i hořké, světlé či tmavé. Všechny však mají jedno společné. Jsou vynikající.
Pokud peníze „mluví“, pak čokoláda „zpívá“. Štěstí si přeci nekoupíte, ale můžete si koupit něco, co vám vykouzlí úsměv na tváři – ČOKOLÁDU! Ať už se cítíte v depresi, osamělí nebo je venku špatné počasí, někdy jediným receptem, který potřebujete, je více čokolády. Aby potěšila vaši mysl a smysly. Většina z nás dbá na své zdraví a cítí se provinile, když si dopřává jakýkoli chutný čokoládový požitek, ale co možná víte nebo ne, je, že kakaové boby, z nichž se čokoláda vyrábí, mají ve skutečnosti určité zdravotní přínosy. Klíčem je samozřejmě umírněnost. Nezřízené pojídání čokolády může vést k nárůstu hmotnosti. Různé druhy čokolády mají různé nutriční hodnoty. A podobně jako nealkoholické červené víno je i čokoláda bohatým zdrojem bioflavonoidů. Je známo, že antioxidanty a flavonoidy v čokoládě snižují riziko rakoviny a pomáhají regulovat hladinu cholesterolu. Jak se vyrábí čokoláda? Čokoláda se primárně vyrábí z kakaových bobů, které rostou na kakaovníku ve Střední a Jižní Americe a také v některých částech Karibiku a Afriky. Kakaový bob ve své neupravené formě je extrémně hořký, proto musí být zpracován, aby byl chutný. Kakaové boby se nejprve praží při vysokých teplotách, aby se rozvinula čokoládová chuť, poté se vyloupou a zkapalní do husté kapaliny zvané čokoládový likér. Ten obsahuje pouze čokoládovou sušinu a bohaté, krémové kakaové máslo. Způsob zpracování kakaových bobů také ovlivňuje jejich nutriční hodnotu. Hořká čokoláda Ze všech druhů čokolády má hořká čokoláda nejvyšší procento kakaové sušiny a kakaového másla spolu s dalšími přísadami, jako je cukr a prášek z kakaových bobů. Studie prokázaly, že přispívá k lepšímu proudění krve do mozku a je nejzdravější ze všech tří druhů čokolády. Ve srovnání s jinými čokoládami má mírně nižší obsah nasycených tuků a cholesterolu. Skutečná hořká čokoláda obsahuje minimálně 70 % kakaa ve srovnání s maximálně 35 % v mléčné čokoládě. Různé formy hořké čokolády jsou sladké, polosladké, hořkosladké nebo neslazené. Hořká sladká čokoláda Je to hořká slazená čokoláda, která obvykle obsahuje 60 % až 85 % kakaové sušiny v závislosti na značce. Obecně platí, že pokud je obsah kakaové sušiny vysoký, obsah cukru je nízký, což vede k bohaté, intenzivní chuti hořké čokolády. Často se používá při pečení či vaření a neměla by být nahrazována mléčnou sladkou čokoládou. Mléčná čokoláda Mléčná čokoláda, byla poprvé vyrobena švýcarským výrobcem cukrovinek Danielem Peterem v roce 1876. On byl ten, kdo vymyslel proces přidávání kondenzovaného mléka do čokolády. Mléčná čokoláda byla nejprve dostupná pouze ve formě horkého nápoje, svoji pevnou konzistenci získala až později. V dnešní době mléčná čokoláda obvykle obsahuje sušené mléko, cukr a malé množství kakaové sušiny a kakaového másla. Typická bohatá, krémová chuť mléčné čokolády pochází ze sušeného mléka a menšího množství kakaa. Díky vyššímu obsahu mléka je v mléčné čokoládě o něco více vápníku a bílkovin ve srovnání s hořkou. Najdeme v ní více mléčného tuku a kalorií ve srovnání s klasickou hořkou čokoládou. Bílá čokoláda Název „bílá čokoláda“ je zavádějící, protože ve skutečnosti většinou neobsahuje žádnou čokoládovou nebo kakaovou sušinu. Obsahuje pouze cukr, mléko a malé množství kakaového másla, které mu dodává krémový a čokoládový vzhled. Výhody čokolády se proto na bílou čokoládu nevztahují. Má jemnou a příjemnou chuť a lze ji použít k výrobě dezertů, jako je čokoládová pěna, panna cotta atd. Výhody hořké, mléčné a bílé čokolády Dosud provedené studie prokázaly, že konzumace hořké čokolády je zdraví prospěšná. Obsahuje vysoké množství antioxidantů, které pomáhají odstraňovat toxiny, o kterých je známo, že způsobují různá onemocnění. Hořká čokoláda je bohatá na látky, jako je epikatechin a kyseliny gallové, které chrání srdce před infarktem. Hořká čokoláda je také stimulátorem mozku, zabraňuje kašli a má kromě protirakovinných vlastností i protiprůjmové účinky. Bílá čokoláda je špatnou volbou, pokud se snažíte zhubnout. Je kaloricky poměrně bohatá. Obsahuje menší množství vápníku. Ze všech tří druhů čokolády nejméně výživná, protože neobsahuje kakaovou sušinu. Ve srovnání s bílou čokoládou je nutriční profil mléčné čokolády trochu vyšší kvůli malému obsahu kakaa v ní, ale stále není příliš vysoký, aby bylo možné ji připsat plusové body za pozitivní vliv na zdraví. Pozitivní vliv na zdraví má zejména hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa. Studie prokázaly, že „hořká” zlepšuje krevní oběh, má příznivý vliv na srdce a cévy a výrazně snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu. Proto ta dobrá nálada po čokoládě. Někteří výrobci čokolád nahrazují kakaové máslo palmovým a jinými tuky, které jsou pro zdraví devastující!!! Vždy si přečtěte složení na obalu aby jste se takové „fuj čokoládě” vyhnuli. Fotka od Taken z Pixabay Fotka od jacqueline macou z Pixabay Fotka od meineresterampe z Pixabay Fotka od Carina z Pixabay
86
Ibišek je bylina s dlouhou tradicí v lidovém léčitelství, která sahá až do starověkého Egypta, kde byl ibišek známý jako zdroj vitality a krásy. Tradovalo se, že ibišek působí povzbudivě na ženské libido, a proto Egypťané pití ibiškového čaje svým ženám často zakazovali...
Ibišek je nabitý vitamíny, je lahodný, snadno dostupný a bývá běžnou přísadou většiny ovocných čajů. V...
429
Výzkumy ukazují, že evropští zákazníci jsou stále více hladoví po čokoládě a jsou ochotni platit za produkty, které jsou získávány zodpovědně ve vztahu ke zdrojům.
Když přijde na čokoládu, kakao a výrobky z nich, trvalá udržitelnost jejich zdrojů získává na důležitosti. Stále více ovlivňuje zákazníkovo rozhodnutí při nákupu a také vnímání značky, kterou kupují. Nový výzkum...
271
Vodní melouny, toto zcela běžné ovoce, které lze zakoupit téměř v každém obchodě s potravinami, se právem řadí mezi nejzdravější potraviny. Vodní meloun je obvykle dost velký, stejně jako jeho zdravotní benefity.
Melouny obsahují až 92% vody, obsahují také velké množství draslíku, vitamínů A, C a B6 a lykopenu, což z melounu dělá nízkokalorické a výživné jídlo. Je zajímavé, že meloun...
223
Losos je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů bílkovin, důležitých aminokyselin a omega 3 mastných kyselin. Obsahuje také relativně menší množství omega 6 mastných kyselin. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace lososího masa, má příznivé účinky na celkový kardiovaskulární systém, oči a mozek.
Losos je také bohatý na důležité vitamíny a minerály. Jsou to zejména vitamín B12,...