Avokádo zbavuje ženy břišního tuku
271
Pokud ženy zařadí avokádo do svého každodenního jídelníčku, mají dobrou šanci zbavit se nechtěného břišního tuku. Pravidelná konzumace avokáda u žen také snižuje riziko diabetu 2. typu. To tvrdí studie na University of Illinois Urbana-Champaign, publikovaná v Journal of Nutrition. U mužů tyto výhody, bohužel, prokázány nebyly.
Avokádo je plné zdravých tuků a vlákniny což znamená, že pocit sytosti zůstává déle. Pomáhá také při vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, jako jsou A, D, E a K. Tyto vitamíny jsou pro člověka zásadní, obsahují je kromě jiných, mléčné výrobky. Odtučněné samozřejmě ne. Některé vitamíny, například vitamín E, nemusí být tělem dobře absorbovány, pokud jsou užívány jako doplňky. Proto je ideální konzumovat tyto vitamíny přímo ze stravy. Když do svého menu zařadíte avokádo, pomůže to také lepší absorpci živin rozpustných v tucích, jako jsou právě vitamíny A, D, E a K. "V oblasti břicha jsou dva druhy tuku: tuk, který se hromadí přímo pod kůží, zvaný podkožní tuk, a tuk, který se hromadí hlouběji v břiše, známý jako viscerální tuk, který obklopuje vnitřní orgány. Jedinci s vyšším podílem hlubšího viscerálního tuku mají výrazně vyšší riziko rozvoje diabetu. Takže nás zajímalo, zda se poměr podkožního a viscerálního tuku změnil s konzumací avokáda, "říká Naiman Khan, profesor kineziologie a komunitního zdraví z Illinois, který studii vedl. Cílem studie bylo pochopit účinky avokáda na způsob, jakým tělo ukládá tělesný tuk. Údaje získané ze studie ukazují na výhody konzumace avokáda při snižování těžko zacílitelného tuku – viscerálního břišního tuku. Kontrolní studie byla provedena u 105 dospělých s nadváhou a obezitou. Účastníci dostávali jedno jídlo denně po dobu 12 týdnů a byli rozděleni do dvou skupin. Jedna skupina dostávala čerstvé avokádo ve své každodenní stravě, zatímco strava druhé skupiny avokádo neobsahovala. Břišní tuk a tolerance glukózy (měřítko metabolismu a marker diabetu) účastníků byly měřeny na začátku a na konci studie. Bylo zjištěno, že u žen, které konzumovaly avokádo jako součást každodenního jídla, došlo ke snížení hlubšího viscerálního břišního tuku. Bylo také zjištěno, že avokádo obsahuje další živiny, které tělo vyžaduje, kromě toho, že je plné zdravých tuků a vlákniny. Nebyly však pozorovány žádné změny se zlepšením glukózové tolerance. Studie zjistila, že avokádo nemělo žádný vliv na distribuci tuku u mužů a výhody byly primárně u žen. "Náš výzkum ukazuje na výhody každodenní konzumace avokáda na různé typy distribuce tuku mezi pohlavími, ale poskytuje nám také základ pro další práci, abychom pochopili plný dopad avokáda na tělesný tuk a zdraví," říká spoluautor studie Richard Mackenzie, profesor lidského metabolismu na University of Roehampton v Londýně. Avokádo má protizánětlivé účinky, které mohou pomoci při určitých zdravotních stavech spojených s chronickým zánětem. Avokádo rovněž napomáhá zpomalit demenci u starších lidí. Zlepšuje pozornost a oddaluje kognitivní pokles. Je bohatým zdrojem antioxidantů. Avokádo je bohatým zdrojem živin. K nejdůležitějším patří: Vláknina Zdravé tuky Vitamín C Vitamín E Riboflavin (vitamín B2) Niacin (vitamín B3) Kyselina pantotenová (vitamín B5) Pyridoxin (vitamín B6) Vitamín K Folát Hořčík Draslík
517
Ryby a mořské plody patří celosvětově k nejvíce obchodovaným komoditám. V mnoha případech je proto velmi složité určit jejich původ, zejména místo výlovu. Ve světě a zejména v USA se během posledních dekád znatelně zvýšil nešvar špatného označování místa původu. Studií na toto téma bylo provedeno více, ale pouze několik z nich se věnuje tomu, jaký dopad mají tyto nekalé praktiky...
259
Zázvor je koření hojně vyžívané zejména v asijských kuchyních. Zázvor však není jen pouhé koření. Má některé jedinečné vlastnosti, jeho zdravotní přínos je značný a v asijském lidovém léčitelství má nezastupitelnou roli. Je běžně a snadno dostupný, čerstvý zázvor lze koupit téměř v každém obchodě s potravinami.
Díky jeho snadné dostupnosti může jeho blahodárného vlivu...
181
Průmyslově zpracované potraviny se v dnešní době staly standardem. Mnohé z nich jsou doslova nabité nebezpečnými potravinářskými přísadami, které způsobují zdravotní problémy a komplikace. V tomto článku se dozvíte, jak mohou tyto nebezpečné látky a sloučeniny ovlivnit vaše zdraví. Pokud se jim budete co nejvíce vyhýbat, můžete tak významně snížit riziko vzniku problémů oběhové...
268
Vodní melouny, toto zcela běžné ovoce, které lze zakoupit téměř v každém obchodě s potravinami, se právem řadí mezi nejzdravější potraviny. Vodní meloun je obvykle dost velký, stejně jako jeho zdravotní benefity.
Melouny obsahují až 92% vody, obsahují také velké množství draslíku, vitamínů A, C a B6 a lykopenu, což z melounu dělá nízkokalorické a výživné jídlo. Je zajímavé, že meloun...