Pomeranče a zdraví
211
Pomeranče jsou nejrozšířenější ze všech citrusových plodů zejména díky jejich úžasné chuti. Sladký pomeranč je skutečná pochoutka. Pomeranče mají široké možnosti využití a to nejen v kuchyni, kdy jsou nejčastěji konzumovány čerstvé, ale nacházejí své uplatnění i v kosmetice. Pleťové masky, obsahující pomerančové aroma voní téměř chutně. S takovou maskou bude i vaše tchýně k nakousnutí. A mají nezanedbatelný pozitivní vliv na zdraví.
Existuje nepřeberné množství druhů pomerančů. V současnosti je to asi 400 různých druhů. Mohou být hořké i sladké, ale je to sladká odrůda, která vítězí v popularitě. Pomeranče jsou skvělou svačinkou a jsou zdravým doplňkem stravy, protože mají nízký obsah kalorií a vysokou nutriční hodnotu. Nabízejí celou řadu zdravotních výhod od posílení vaší imunity až po podporu zdravé pokožky a zlepšení trávicího procesu. Většina z nás má tendenci konzumovat pouze dužinu pomeranče, zatímco kůru vyhazujeme, ale kůra je ve skutečnosti také plná živin. Nebojte se experimentovat a používejte při vaření nebo pečení také kůru, získáte tak z pomeranče více živin. Mnoho odborníků na výživu považuje pomeranč za superpotravinu kvůli množství zdravotních výhod, které nabízí. Pomeranč obsahuje značné množství fytochemikálií a flavonoidů, o kterých se věří, že pomáhají zlepšit vaše celkové zdraví a pohodu. Zdravotní přínosy pomeranče Trávení Pomeranče jsou mimořádně prospěšné pro celkové zdraví vašeho trávicího systému kvůli vysokému obsahu vlákniny a typu vlákniny, kterou obsahují. Většina obsahu vlákniny v pomeranči se nachází ve slupce a právě na povrchu dužiny. Tato vláknina se nazývá pektin. Abyste z této živiny získali maximum, snažte se nezbavovat příliš mnoho bílé slupky, která je na povrchu dužiny a těsně pod kůrou. Každému, kdo trpí zácpou či střevními obtížemi, se doporučuje zařadit do svého jídelníčku pomeranče, protože pektin funguje jako objemové projímadlo. Má se také za to, že pomáhá zlepšovat zdraví tlustého střeva a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva tím, že chrání sliznici před toxiny. Cholesterol Je prokázáno, že rozpustná vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, protože váže nebo zachycuje nadbytečné sloučeniny cholesterolu, při průchodu střevním traktem. Poté je vyloučen z těla spolu s fekálním odpadem. Tento účinek na snížení cholesterolu také snižuje riziko srdečních onemocnění. Polovina obsahu vlákniny v pomeranči je tvořena rozpustnou vlákninou. Imunita Stejně jako ostatní citrusové plody, i pomeranče jsou známé svým prospěšným vlivem na imunitu. Prospěšnost pomerančů na posílení imunity spočívá v jejich vysokém obsahu vitaminu C. Pouhých 100 gramů pomeranče vám poskytne téměř 90 procent denního požadovaného příjmu vitaminu C, který je nezbytný pro optimální fungování imunitního systému. Pomeranče jsou také nabité fytochemikáliemi a flavonoidy, jako je hesperetin, naringin a naringenin. Tyto antioxidanty díky svému ochrannému účinku proti volným radikálům pomáhají snižovat riziko a oddalovat nástup degenerativních onemocnění. Bylo také zjištěno, že naringenin vykazuje protizánětlivý účinek. Pomeranče jsou také skvělým zdrojem vitamínů a dalších antioxidačních flavonoidů, jako je beta karoten, beta-kryptoxantin a lutein. Vitamin A je nesmírně důležitý nejen pro udržení zdravého zraku, ale také pro zdraví pokožky a sliznic. Srdce Pomeranče jsou dobrým zdrojem draslíku, který je nezbytný pro zdravou činnost srdce. Draslík spolu s dalšími nezbytnými minerály, jako je vápník, hořčík a sodík, udržují optimální hladiny tekutin v okolí buněk. Nízké hladiny draslíku mohou ovlivnit srdeční funkci a způsobit nepravidelný srdeční rytmus známý jako arytmie. Hubnutí Pomeranče jsou skvělým doplňkem jakékoli diety zaměřené na hubnutí, protože jsou bohaté na živiny a mají nízký obsah kalorií. To může být užitečné zejména pro jedince, kteří mají tendenci se přejídat a potřebují svačinu mezi jídly. Pomeranč může sloužit jako účinná náhrada svačinek mezi jídly, protože vám nedodá žádné kalorie, které byste získali z nezdravého jídla, ale jeho vysoký obsah vlákniny zajistí, že zůstanete na dlouhou dobu sytí. Zatímco mnohé z nutričních výhod lze získat z čerstvé pomerančové šťávy a v menší míře z pomerančových potravinářských výrobků, celé pomeranče zůstávají nejlepším zdrojem všech těchto živin, protože mnoho živin se ztrácí při odšťavňování a zpracování. Kůra pomeranče, která se obvykle vyhazuje, obsahuje ještě vyšší koncentraci živin, ale konzumace pomerančové kůry v syrovém stavu se nedoporučuje z prostého důvodu, že by pro většinu lidí byla ne zcela chutná. Můžete ji však využít při vaření. Nebojte se experimentovat. Často se do koláčů nebo vánoček používá citronová kůra. Klidně přidejte do pečiva nebo náplní také kůru pomerančovou. Už jste někdy ochutnali Sicilský pomerančový koláč? Recept na tuto úžasnou pochoutku najdete na našem webu: Sicilský pomerančový koláč Fotka od LoggaWiggler z Pixabay
99
V posledních letech celosvětově roste potřeba nutričně zdravých a udržitelných rostlinných potravin. Dýně a zejména dýňová semínka jsou přesně takovou potravinou. Dýňová semínka jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, nenasycených mastných kyselin, minerálů a vitamínů. Jejich zdravotní přínosy jsou vědecky podložené. Mají antioxidační, protizánětlivé, antidiabetické,...
88
Med je prvotřídní přírodní produkt z květového nektaru, za který můžeme a musíme děkovat včelám. Lidé sbírali med z plástů již zhruba před 8000 lety a jako lék je med známý nejméně 4000 let. Jeho zdravotní přínosy jsou nepopiratelné a prokázané.
Med je doslova nabitý silnými antioxidanty s antiseptickými a antibakteriálními vlastnostmi. Kromě své nutriční hodnoty je med široce...
84
Ibišek je bylina s dlouhou tradicí v lidovém léčitelství, která sahá až do starověkého Egypta, kde byl ibišek známý jako zdroj vitality a krásy. Tradovalo se, že ibišek působí povzbudivě na ženské libido, a proto Egypťané pití ibiškového čaje svým ženám často zakazovali...
Ibišek je nabitý vitamíny, je lahodný, snadno dostupný a bývá běžnou přísadou většiny ovocných čajů. V...
106
Mandlové mléko je nápoj běžně používaný místo klasického kravského mléka. Vyrábí se opékáním a mletím mandlí a jejich následným smícháním s pitnou vodou. Mandlové mléko bývá obohaceno o některé vitamíny a minerály, které se v nápoji přirozeně nevyskytují.
Bylo zjištěno, že mandlové mléko je prospěšnější než mléko mléčné, protože se mnohem méně zpracovává a obsahuje...