Top potraviny proti stárnutí
339
Anti-aging. Moderní a často používané slovo, které není třeba překládat. Zdomácnělo v mnoha jazycích. Kdo by také chtěl stárnout rychleji než je nutné. A přestože tento proces je neodvratný, existují způsoby jak jej zpomalit. Kouzelný lektvar nespočívá ani tak v užívání „zázračných pilulek” nebo botoxů, ale v jídle, které denně konzumujeme.Pojďme se podívat na některé potraviny, které zpomalují stárnutí! P.S.: Hamburger to není.
Úvodní fotografie zobrazuje typ potraviny, po které určitě neomládnete. Zejména při její pravidelné konzumaci. Výzkumy a studie prokazují, že pravidlná strava založená na rychlém občerstvení, spolehlivě ničí střevní mikroflóru. Dobrou chuť. 1- Voda I když voda není potravinou v pravém slova smyslu, je to jedna z nejdůležitějších živin nezbytně důležitých pro naše tělo. Voda udržuje naši pokožku hydratovanou a vyplavuje toxiny, které vytvářejí vrásky. Pití dostatečného množství vody tak zajišťuje pružnou pokožku a zářící pleť. A také zdravé ledviny. 2 - Bobule Bobule jsou bohatým zdrojem vitamínu C a látek účinných proti stárnutí. Vitamin C je nezbytný pro tvorbu kolagenu, složky nezbytné pro pružnost pokožky. Zařaďte do svého jídelníčku borůvky, angrešt, brusinky, jahody a maliny. Obsahují antioxidanty, které zpomalují stárnutí. Pomáhají také zlepšovat krevní oběh, poskytují základní minerály a soli a dokonce bojují proti rakovině. 3 - Brukvovitá zelenina Brukvovitá zelenina, jako je brokolice, květák, zelí a růžičková kapusta, obsahuje řadu vitamínů, minerálů a fytonutrientů, které mohou zvýšit schopnost jater detoxikovat škodlivé, karcinogenní sloučeniny. Tato zelenina pomáhá udržovat vaši krev proudící a pleť zářící a zároveň pomáhá v boji proti poškození zraku souvisejícímu s věkem a slepotě. Vitamín C v této zelenině pomáhá tělu vytvářet kolagen, což je důležitý protein, který je nezbytný pro udržení pružnosti pokožky. Spolu s vitamínem E a dalšími fytonutrienty blokuje některé škody způsobené volnými radikály. (Tyto volné radikály se časem hromadí a přispívají k procesu stárnutí.) 4 - Ořechy Ořechy jsou nabité „dobrými tuky“, které prospívají srdci a pokožce. Obsahují antioxidanty, jako je vitamín E a selen, které dělají s pokožkou zázraky. Pravidelná konzumace hrsti ořechů, jako jsou vlašské ořechy a mandle, snižuje hladinu cholesterolu, čistí systém a udržuje pokožku mladistvou. 5 - Avokádo Avokádo je ovoce bohaté na kalorie a má spoustu živin, jako je vitamín E, který stojí za lesklými vlasy a zářící pokožku. Obsahuje také „dobré tuky“, které pomáhají snižovat cholesterol. Zahrnutí avokáda do našeho jídelníčku pomůže kontrolovat stárnutí a podporovat dobré zdraví. 6 - Zázvor Starověké kultury vždy zahrnovaly zázvor do své kuchyně a propagovaly jej jako „superpotravinu“. Ostrá sloučenina allicin v zázvoru má výrazné vlastnosti proti stárnutí. Trochu zázvorového oleje přidaného do běžného hydratačního krému dokáže s pokožkou zázraky. 7 - Ryby Je všeobecně známo, že konzumací ryb může vaše pokožka zářit. Ryby jsou skvělým zdrojem chudých bílkovin. Přírodní olej obsažený v rybách, jako je treska, makrela a sardinky, může udržet mladistvý vzhled pokožky. Ryby mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které pomáhají minimalizovat onemocnění, jako je mrtvice a rakovina prostaty. 8 - Červené víno - nealkoholické Červené víno obsahuje látku resveratrol, která výrazně zpomaluje stárnutí. Výzkum ukázal, že pití červeného vína má pozitivní vliv v boji proti stárnutí. Ovšem jedná se víno nealkoholické. Výzkumy prokázaly, že alkohol obsažený ve víně naopak příznivé účinky vína blokuje. 9 - Čokoláda Čokolády jsou super-stresové odbourávače, ale kolik z nás ví, že hořká hořká čokoláda dokáže odstranit jemné vrásky z našeho obličeje? Čokolády jsou „super potraviny“ obsahující flavonoidy a další antioxidanty, které mají vlastnosti proti stárnutí. Přidání hořké čokolády do našeho jídelníčku nám může pomoci udržet si mladistvý vzhled.
99
V posledních letech celosvětově roste potřeba nutričně zdravých a udržitelných rostlinných potravin. Dýně a zejména dýňová semínka jsou přesně takovou potravinou. Dýňová semínka jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, nenasycených mastných kyselin, minerálů a vitamínů. Jejich zdravotní přínosy jsou vědecky podložené. Mají antioxidační, protizánětlivé, antidiabetické,...
88
Med je prvotřídní přírodní produkt z květového nektaru, za který můžeme a musíme děkovat včelám. Lidé sbírali med z plástů již zhruba před 8000 lety a jako lék je med známý nejméně 4000 let. Jeho zdravotní přínosy jsou nepopiratelné a prokázané.
Med je doslova nabitý silnými antioxidanty s antiseptickými a antibakteriálními vlastnostmi. Kromě své nutriční hodnoty je med široce...
84
Ibišek je bylina s dlouhou tradicí v lidovém léčitelství, která sahá až do starověkého Egypta, kde byl ibišek známý jako zdroj vitality a krásy. Tradovalo se, že ibišek působí povzbudivě na ženské libido, a proto Egypťané pití ibiškového čaje svým ženám často zakazovali...
Ibišek je nabitý vitamíny, je lahodný, snadno dostupný a bývá běžnou přísadou většiny ovocných čajů. V...
105
Mandlové mléko je nápoj běžně používaný místo klasického kravského mléka. Vyrábí se opékáním a mletím mandlí a jejich následným smícháním s pitnou vodou. Mandlové mléko bývá obohaceno o některé vitamíny a minerály, které se v nápoji přirozeně nevyskytují.
Bylo zjištěno, že mandlové mléko je prospěšnější než mléko mléčné, protože se mnohem méně zpracovává a obsahuje...