Co je Matcha čaj?
517
Matcha tea, po našem „mača čaj” (ne mačo...), je velmi populární. Získal velkou oblibu po celém světě zejména mezi vyznavači zdravého životního stylu. Co se skrývá za jeho názvem? Jak se vyrábí, co obsahuje a jaké konkrétní pozitivní účinky na lidské zdraví má tento čaj?
Svůj původ má v Japonsku. Vyrábí se mletím mladých čajových listů na prášek, díky tomu tento čaj obsahuje živiny z celého listu, nedochází ke ztrátě živin ani jiných výživných sloučenin a ve srovnání s jinými zelenými čaji je matcha bohatší na některé nutriční prvky. Matcha čaj má sice svůj původ v Japonsku, nicméně tento způsob úpravy se využívá všude, kde se zelený čaj pěstuje a zpracovává. Čaj má zářivou a krásnou zelenou barvu. Díky vysokému obsahu chlorofylu připomíná svou chutí čerstvou zeleninu. Aminokyseliny v něm obsažené jsou zodpovědné za jeho sladkou chuť. Jaké jsou zdravotní přínosy čaje Matcha? 1. Vysoký obsah antioxidantů Antioxidační složení matchy je větší než u jiných druhů zelených čajů. Epigallocatechin Gallate (EGCG), přírodní antioxidant dostupný v matcha, je 137 krát větší než EGCG dostupný z pití klasického zeleného čaje, uvádí studie na toto zaměřené. Začleněním čaje matcha do vaší stravy se tak zvýší příjem antioxidantů, které chrání zdravé buňky těla před útokem volných radikálů a poškozením. 2. Poskytuje relaxaci Přírodní polyfenoly, jako EGCG obsažené v čaji matcha, mají sedativní vlastnosti. Pomáhají mysli relaxovat a zklidňovat a také zlepšují kvalitu spánku. Koncentrace L-theaninu, aminokyseliny, je v matcha pětkrát vyšší než v jiných odrůdách čaje. Tato aminokyselina způsobuje tvorbu alfa vln v mozku, což pomáhá mysli relaxovat, aniž by způsobovala ospalost. 3. Předchází rakovině Polyfenoly přítomné v zeleném čaji matcha chrání před rakovinou tím, že omezují růst a množení rakovinných buněk. EGCG má schopnost potlačit růst nádoru blokováním průtoku krve směrem k nádoru, což jinak napomáhá růstu nádoru. Oxidační stres je spojen se vznikem a progresí rakoviny. Matcha čaj, který je bohatým zdrojem antioxidantů, bojuje proti oxidativnímu stresu a chrání tak před vznikem rakoviny. 4. Pomáhá při hubnutí Dlouhodobá konzumace čaje matcha může být prospěšná proti obezitě způsobené dietou s vysokým obsahem tuku. Některé studie uvádí, že každodenní pití čaje matcha pomáhá snižovat obvod pasu. EGCG, nejúčinnější složka čaje matcha, zvyšuje spalování tuků a výdej energie, což může pomoci při hubnutí. Zabraňuje ukládání tuků v těle a využívá je k výrobě energie a zrychluje metabolismus. 5. Zlepšuje kognitivní schopnosti Matcha čaj má schopnost zlepšit kognitivní schopnosti neboli posílit sílu mysli. Fytochemikálie přítomné v čaji matcha posilují funkci lidského mozku a zlepšují náladu a zároveň zlepšují schopnosti učení, porozumění, vnímání a paměť. Tyto sloučeniny snižují úzkost, prospívají paměti a pozornosti a aktivují mozkové buňky. Kofein a theanin obsažené v čaji matcha potlačují rozptýlení a zlepšují koncentraci a pozornost. 6. Kontroluje diabetes 2. typu Studie uvádějí, že EGCG přítomný v čaji matcha má potenciál snižovat vysokou hladinu glukózy v krvi. Pravidelné pití čaje matcha reguluje pankreatické beta buňky, které zlepšují sekreci inzulínu. Pokles tělesné hmotnosti a procenta tělesného tuku pomáhá při léčbě diabetu 2. typu. Tím, že čaj matcha pomáhá při hubnutí, zvyšuje se účinek inzulínu a podpora vstupu glukózy do svalů. Čaj matcha tedy snižuje přítomnost přebytečné glukózy v krevním řečišti. 7. Posiluje imunitu Fytochemikálie přítomné v čaji matcha posilují činnost imunitních buněk a snižují riziko vzniku autoimunitních onemocnění. Zvyšuje počet „regulačních T buněk“, které hrají důležitou roli v imunitní funkci. Chrání tělo před útokem cizích vetřelců a brání zdravým buňkám před poškozením a smrtí. 8. Kontroluje hypertenzi a zlepšuje zdraví srdce Dlouhodobý příjem čaje matcha může snížit vysoký systolický a diastolický krevní tlak a také snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice spojené s hypertenzí. Studie uvádějí pozitivní korelaci mezi pravidelnou konzumací čaje matcha a zlepšením zdraví srdce. Katechiny, zejména EGCG v čaji matcha, zabraňují ucpávání a kornatění tepen a také tvorbě sraženin v tepnách. Katechin z čaje Matcha podporuje vazodilataci, která zajišťuje hladké prokrvení celého těla. Pomáhá uvolnit vnitřní stěny tepen a cév a brzdí jejich kontrakci. To pomáhá krvi snadno proudit bez poškození tepen a krevních cév. 9. Zlepšuje trávení Matcha čaj je nabitý aktivními a zdraví prospěšnými sloučeninami. Antioxidanty obsažené v tomto čaji regulují funkci střev a zlepšují proces trávení.Tyto antioxidanty vyplavují odpadní látky a toxiny ze střeva, což zase zlepšuje vstřebávání živin z potravy. Polyfenoly v tomto původně japonském čaji posilují střeva a chrání je před napadením bakteriemi. 10. Detoxikuje tělo a předchází poškození ledvin Matcha čaj je zdravý nápoj, který při umírněné konzumaci chrání ledviny. Jedna ze studií zjistila, že EGCG v čaji matcha kontroluje progresi poškození ledvin u jedinců s diabetes 2. typu. Zabraňuje hromadění toxinů a jiných škodlivých látek v ledvinách, které by jinak mohly změnit jejich funkci. 11. Bojuje s bakteriálními, virovými a plísňovými infekcemi Polyfenolické složky v čaji matcha mohou inhibovat růst široké škály bakterií. Tyto zdravé sloučeniny jsou užitečné při kontrole orálních infekcí, jako je zubní kaz. EGCG potlačuje růst a množení bakterií a virů. Složky čaje matcha modulují strukturu bakterií a virů a činí je méně škodlivými. 12. Chrání před HIV Matcha čaj může být užitečný pro jedince s HIV. Zpomaluje degradaci imunitních buněk způsobenou infekcí HIV. EGCG inhibuje připojení HIV k molekulám CD4 na T buňkách. Dále inhibuje replikaci viru a udržuje virus latentní. 13. Chrání před očními chorobami Přítomnost zdraví prospěšných sloučenin, jako je EGCG v čaji matcha, je schopna chránit zrak. Oční struktury absorbují katechiny při pravidelné konzumaci čaje matcha. Katechin čaje matcha snižuje škodlivý oxidační stres a chrání oční struktury před napadením nebezpečnými nestabilními molekulami. To pomáhá udržovat zdravý zrak a může zabránit očním onemocněním. 14. Zvyšuje energii Matcha čaj zrychluje metabolismus, napomáhá hubnutí a zlepšuje energetickou hladinu organismu. Nastartuje metabolismus, zlepšuje trávení potravy a vstřebávání živin, díky čemuž cítíte více energie. Antioxidanty obsažené v tomto čaji pomáhají zbavit se toxinů a jiných odpadních látek, které by jinak mohly způsobit, že se budete cítit pomalí a méně aktivní. Jaké jsou vedlejší účinky čaje Matcha? Matcha čaj při konzumaci v mírném množství je často bezpečný a prospěšný. Někteří lidé však mohou jít „za hranu”, aby získali „extra“ zdravotní výhody. Všeho moc škodí. Nadměrný příjem čaje matcha, pro jeho vysoký obsah kofeinu, může způsobit úzkost, nespavost, zrychlený tep, podrážděnost a bolesti hlavy. Matcha tea nelze jinak než doporučit k běžné konzumaci, jak vyplývá z výše uvedeného jeho zdravotní účinky jsou mimořádně pozitivní. V běžných obchodech bohužel k dostání většinou není. Lze ho zakoupit u některých asijských prodejců nebo ve specializovaných obchodech. Tímto článek končí, jeho autor vyráží minimálně pro dvě baleni Matcha.
99
V posledních letech celosvětově roste potřeba nutričně zdravých a udržitelných rostlinných potravin. Dýně a zejména dýňová semínka jsou přesně takovou potravinou. Dýňová semínka jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, nenasycených mastných kyselin, minerálů a vitamínů. Jejich zdravotní přínosy jsou vědecky podložené. Mají antioxidační, protizánětlivé, antidiabetické,...
88
Med je prvotřídní přírodní produkt z květového nektaru, za který můžeme a musíme děkovat včelám. Lidé sbírali med z plástů již zhruba před 8000 lety a jako lék je med známý nejméně 4000 let. Jeho zdravotní přínosy jsou nepopiratelné a prokázané.
Med je doslova nabitý silnými antioxidanty s antiseptickými a antibakteriálními vlastnostmi. Kromě své nutriční hodnoty je med široce...
84
Ibišek je bylina s dlouhou tradicí v lidovém léčitelství, která sahá až do starověkého Egypta, kde byl ibišek známý jako zdroj vitality a krásy. Tradovalo se, že ibišek působí povzbudivě na ženské libido, a proto Egypťané pití ibiškového čaje svým ženám často zakazovali...
Ibišek je nabitý vitamíny, je lahodný, snadno dostupný a bývá běžnou přísadou většiny ovocných čajů. V...
106
Mandlové mléko je nápoj běžně používaný místo klasického kravského mléka. Vyrábí se opékáním a mletím mandlí a jejich následným smícháním s pitnou vodou. Mandlové mléko bývá obohaceno o některé vitamíny a minerály, které se v nápoji přirozeně nevyskytují.
Bylo zjištěno, že mandlové mléko je prospěšnější než mléko mléčné, protože se mnohem méně zpracovává a obsahuje...