hlavni_strana

registrace

  • Jablka a zdraví

    430

    Jsou sladká, zdravá a chutná. Na světě dnes existuje přibližně 30 000 druhů jablek různých barev a tvarů. Obsahují vše důležité. Vitamíny, minerály a vlákninu. Jejich pěstováni je nenáročné a úroda téměř vždy jistá.

    jablka_pelmel (1).JPG

    Jablka by zcela jistě neměla chybět ve vašem jídelníčku. Nejzdravější jsou samozřejmě čerstvá a to i se slupkou. Doporučuje se alespoň jedno jablko denně jako prevence proti mnoha nemocem a civilizačním chorobám. Jablka mají vysoký obsah antioxidantů a flavanoidů jako je quercetin, které mohou pomoci snížit riziko mnoha chronických srdečních problémů, například infarktu. Podle výzkumů obsah quercetinů v jablkách příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém a zmírňuje záněty dýchacího ústrojí. Antioxidanty a protizánětlivé účinky jablek mohou pomoci předcházet různým typům rakoviny, jako je rakovina plic, rakovina tlustého střeva a rakovina prsu. Četné studie také ukázaly, že jablko je jedním z výjimečných druhů ovoce, které je úzce spojeno se snížením rizika rakoviny, zejména rakoviny plic. Jablka obsahují také rozpustnou vlákninu, která pomáhá zpomalit trávení potravy a snižuje vstřebávání glukózy do krevního oběhu, což je dobré pro diabetiky. Z tohoto důvodu jsou jablka vhodným potravinovým doplňkem pro pacienty s cukrovkou. Vědci také zjistili, že fytonutrienty, látky obsažené v jablkách, mohou pomoci snížit riziko mrtvice. To platí zejména při jejich pravidelné denní konzumaci. Obsah rozpustné vlákniny přítomný v jablkách je spojen se snížením hladiny LDL neboli špatného cholesterolu . Studie prokázaly, že každodenní konzumace jablek může snížit hladinu špatného cholesterolu a zlepšit hladinu dobrého cholesterolu, aniž by došlo k nárůstu hmotnosti. A právě špatný cholesterol usazený v cévních stěnách bývá jedním z hlavních viníků mozkové mrtvice. Jednoho dne se uvolní a cévu ucpe. Následuje mrtvice. Studie dále ukázaly, že kyselina ursulová, přirozená látka nacházející se v jablečné slupce, může pomoci zvýšit množství svalové hmoty a také stimulovat produkci hnědého tuku, což je typ tukové tkáně, která je spojena s redukcí tělesné hmotnosti. Tady je nutné poznamenat, že bez cvičení a pohybu to nepůjde. jablka_pelmel (3).JPG Denní konzumace jablek pomáhá udržovat zdravou pokožku. Jablka jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, a pokud jde o zdraví pokožky, dělají doslova zázraky, pomáhají nezralé pleti vyvinout se ve zralou a funkční kožní tkáň. Jablka také chrání před UV zářením, nicméně užívat jablka namísto krému na opalování se nedoporučuje. Bylo vědecky prokázáno, že kyselina jablečná v jablkách bělí zuby. Kyselina jablečná se běžně používá v mnoha komerčních produktech na bělení zubů, protože bezpečně rozpouští skvrny na zubním povrchu. Pomáhá také snižovat riziko zubního kazu a onemocnění dásní tím, že snižuje hladinu škodlivých bakterií v ústech. Pro zdravé zuby a dásně, jezte každý den jablka. Studie ukázaly, že konzumace potravin bohatých na antioxidanty, jako jsou jablka, může pomoci snížit problémy spojené se ztrátou paměti a podpořit zdraví mozku a snižuje se tak riziko Alzheimerovy choroby. Proto jezte alespoň jablko denně nebo si dejte denně sklenici jablečného džusu či moštu. Aby Váš mozek „skvěle šel”. Zdravotní přínos jablek je neoddiskutovatelný a prokázaný. Problém je kvalita prodávaných jablek v našich obchodech. Jablka jsou často bez chuti, kyselá, moučná, zkrátka často to není k jídlu. Někdy bývají tak nekvalitní, že nejsou vhodná ani na pečení. I přes částečné zlepšení u některých prodejců, mě stále ta hrozná nekvalita prodávaných jablek nepřestává udivovat. I přes jejich mnohdy vysokou cenu, některá jablka letí rovnou do koše. Vyzývám tímto producenty a prodejce aby se nad situací zamysleli a tu hrůzu v obchodech nechali našim růžovým přátelům, které si dáváme v trojobalu k nedělnímu obědu. Zajímavé recepty s jablky jsou například: Slavný americký koláč https://www.vareni-peceni.cz/recept/moucniky/dezerty/540/Americky-jablecny-kolac-Apple-Pie-I.html Jablkové řezy https://www.vareni-peceni.cz/recept/moucniky/kynute/1080/Kynute-jablkove-rezy-s-maslovou-drobenkou.html Jablečné palačinky https://www.vareni-peceni.cz/recept/moucniky/smazene/401/Jablecne-palacinky.html Jablečné máslové řezy https://www.vareni-peceni.cz/recept/moucniky/dezerty/208/Maslove-jablkove-rezy.html a mnohé další naleznete na našem webu. Tabulka přibližného obsahu živin na 100 g syrových jablek se slupkou. Vápník, Ca 6 mg Měď, Cu 0,03 mg Železo, Fe 0,12 mg Hořčík, Mg 5 mg Mangan, Mn 0,04 mg Fosfor, P 11 mg Draslík, K 107 mg Selen, Se 0 mcg Sodík, Na 1 mg Zinek, Zn 0,04 mg Vitamín A 54 IU Vitamín C 4,6 mg Vitamín B6 0,04 mg vitamín E 0,18 mg Vitamín K 2,2 mcg Riboflavin 0,03 mg Thiamin 0,02 mg Folát, DFE 3 mcg niacin 0,09 mg Cukry 10,39 g Vláknina 2,4 g


    Další články z kategorie

    99

    vp122_dynova semoinka (3)

    V posledních letech celosvětově roste potřeba nutričně zdravých a udržitelných rostlinných potravin. Dýně a zejména dýňová semínka jsou přesně takovou potravinou. Dýňová semínka jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, nenasycených mastných kyselin, minerálů a vitamínů. Jejich zdravotní přínosy jsou vědecky podložené. Mají antioxidační, protizánětlivé, antidiabetické,...

    88

    vp118_med zdarvi z prorody (3)

    Med je prvotřídní přírodní produkt z květového nektaru, za který můžeme a musíme děkovat včelám. Lidé sbírali med z plástů již zhruba před 8000 lety a jako lék je med známý nejméně 4000 let. Jeho zdravotní přínosy jsou nepopiratelné a prokázané.


    Med je doslova nabitý silnými antioxidanty s antiseptickými a antibakteriálními vlastnostmi. Kromě své nutriční hodnoty je med široce...

    84

    vp114_ibišekzdravi

    Ibišek je bylina s dlouhou tradicí v lidovém léčitelství, která sahá až do starověkého Egypta, kde byl ibišek známý jako zdroj vitality a krásy. Tradovalo se, že ibišek působí povzbudivě na ženské libido, a proto Egypťané pití ibiškového čaje svým ženám často zakazovali...


    Ibišek je nabitý vitamíny, je lahodný, snadno dostupný a bývá běžnou přísadou většiny ovocných čajů. V...

    106

    vp101_uvod_mand

    Mandlové mléko je nápoj běžně používaný místo klasického kravského mléka. Vyrábí se opékáním a mletím mandlí a jejich následným smícháním s pitnou vodou. Mandlové mléko bývá obohaceno o některé vitamíny a minerály, které se v nápoji přirozeně nevyskytují.


    Bylo zjištěno, že mandlové mléko je prospěšnější než mléko mléčné, protože se mnohem méně zpracovává a obsahuje...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz