hlavni_strana

registrace

  • Databáze se průbězně doplňuje.

    A
    B
    C
    Č
    D
    E
    F
    G
    H
    CH
    I
    J
    K
    L
    M
    N
    O
    P
    Q
    R
    Ř
    S
    Š
    T
    U
    V
    W
    Z
    Ž

    Tymián obecný

    Thymus vulgaris

    Kuchyňské koření, trávicí ústrojí, dýchací cesty, nadýmání.

    Tymián patří k nejznámějším a neužívanějším kuchyňským kořením. A jako každé koření, také tymián má blahodárný vliv na zdraví. Svůj původ má ve středozemí, patří do rodiny mateřídoušek a je jižním bratrem naší mateřídoušky. Je nenáročný na pěstování, nepotřebuje nijak náročnou péči, stačí ho jen zalévat. Bez problémů roste na zahradách, stejně jako na balkónech nebo za okny.

    Pokud při pěstování nenecháte jít tymián do květu, má vynikající desinfekční vlastnosti zejména ve vztahu k dýchací a trávicí soustavě. Tymián se také řadí k nejsilnějším přírodním antibiotikům, působí blahodárně proti křečím, střevním parazitům a plísním. Omezuje nepříjemné nadýmání. V aromaterapii se používá tymiánový olej. Ten účinkuje proti bakteriím, virům a jako desinfekce. Je účinný při hojení ran, ekzémů, vyrážek a také při chřipkách a nachlazení. Odpuzuje hmyz, používá se proti vším. Působí proti vypadávání vlasů. Tymiánový olej zklidňuje nervové napětí, je přínosný při potlačování depresí, vyčerpání a nespavosti. Tymiánový olej není vhodné užívat v těhotenství a dětem se doporučuje jemnější tymiánový olej s větším obsahem linalolu!!! Často bývá součástí čajových směsí zklidňujících nervovou soustavu. Tymián obsahuje také vysoké množství železa. V kuchyni lze tymián používat jednak samostatně nebo v kořenících směsích. Asi nejznámějšími zástupci těchto směsí jsou francouzský „bouguet garni” nebo provensálské koření. Doporučujeme Vám pokud to jde, používat čerstvý tymián vypěstovaný v domácích podmínkách. Jeho chuť je v porovnání s kupovaným nesrovnatelná a to i sušená verze. Skvěle se hodí k mořským rybám. Pokud rybí filet lehce osolíte, posypete čerstvým tymiánem a necháte alespoň 2 hodiny odležet v lednici, dostanete pochoutku po které se budete dlouho olizovat. Pokud použijete tymián jako koření do jakéhokoliv jídla, podpoříte tím trávení. Bez tymiánu se neobejde žádná rajská omáčka, tolik oblíbená v našich krajích. Je skvělý ke špagetám, mletému masu, jehněčímu nebo do polévek. Je neopomenutelný v grilovacích marinádách. Lze ho používat k aromatizaci octů. Uplatnění nachází tymián také v kosmetice, jeho vonné silice jsou součástí deodorantů. Tymián se používá tak běžně, až někomu může připadat celkem obyčejný. Ale není. Má skvělé zdravotní účinky. Pokud ho budete v kuchyni pravidelně používat, vaše zdraví Vám za to poděkuje.

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz