hlavni_strana

registrace

  • Databáze se průbězně doplňuje.

    A
    B
    C
    Č
    D
    E
    F
    G
    H
    CH
    I
    J
    K
    L
    M
    N
    O
    P
    Q
    R
    Ř
    S
    Š
    T
    U
    V
    W
    Z
    Ž

    Pampeliška lékařská

    Taraxacum officinale Weber

    Játra - očista, žlučník, pleť, čistí krev.

    Pampeliška je pro mnohé nepříjemný plevel, který je nutné posekat. Anglický trávník tím velmi trpí... No pravda je taková, že pampeliška je celá léčivá. A je každé jaro zcela zdarma. Je také známá pod názvem smetanka lékařská.

    Pampeliškové květní stvoly s listy se užívají při chorobách jater, pomáhají také při cukrovce. Stvol je na chuť hořký. To ovšem mnohým nemusí vadit. Je spousta lidí, kteří tvrdí, že „život je hořký, bohudík“. Dokonce je to heslo v televizní reklamě. A já přidávám bohudík za pampelišku. Stvoly z pampelišky se doporučují také při únavě a ochablosti. V tom případě by kůra měla trvat 14 dní. Uvádí se nejvíce deset stvolů za den. Čerstvé květní stvoly také dokážou bezbolestně rozpustit žlučníkové kameny, regulují činnost jater a žlučníku. V dnešní moderní kuchyni se opět pampeliška vrací na naše stoly, nejčastěji v podobě salátů z listů. Pampeliška také napomáhá při různých vyrážkách, akné a lišejích. Vylepšuje žaludeční šťávy a pročišťuje žaludek, čistí krev a tím pomáhá při dně a revmatismu. Květy pampelišky se používají zejména k výrobě domácího medu. V lidovém léčitelství se používá také kořen pampelišky, obvykle k přípravě čaje. Má stejně blahodárný vliv jako ostatní části, čistí krev, podporuje trávení a je močopudný. Čaj: Vrchovatou lžičku kořene pampelišky zalijeme 1/4 l vody a necháme přes noc vylouhovat. Scedíme a zahřejeme na bod varu. Pijeme po menších doušcích půl hodiny před snídaní a po snídani. Čaj je vhodný při: akné, husté krvi, čištění krve. Med: K výrobě medu použijeme: 250 ks květů pampelišky 1 kg cukru 1 litr vody 1/2 citrónu nakrájeného na plátky Pampelišky zalijeme vodou, pomalu přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Vypneme plamen a pampelišky necháme pod pokličkou přes noc vylouhovat. Výluh scedíme a vymačkáme do něj šťávu z květů. Přidejte cukr a citrón nakrájený na plátky. Ten po uvaření ze sirupu vyndejte. Vařte a průběžně promíchávejte 40 - 45 minut, dokud nemáte hustý sirup. Sirup by neměl až příliš hustý, konzistencí by se měl podobat tekutému medu z obchodu. Přelijte do sklenic a využívejte blahodárného účinku pampelišky s každým šálkem vašeho oblíbeného čaje. Uvařit si doma pampeliškový med je velmi snadné. Pamatuji si na svůj první. Povedl se, ale medový byl i celý sporák. Po přidání cukru je důležité vařit med s odklopenou pokličkou. Pampeliška se využívá také v kosmetice, do čistících mlék pro suchou pokožku. Dá se využít i jako bylinné hnojivo, které dodává rostlinám měď. Hrst čerstvých pampelišek (nebo 30 ml sušených rostlin) zalijeme 1 l vroucí vody a necháme 15 minut vylouhovat. Scedíme a zalijeme rostlinu/y. Nikdy nesbírejte bylinky o kterých si nejste jisti, že jsou to ty správné !!!

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz