Databáze se průbězně doplňuje.
Fenykl
Kuchyňské koření, trávení, obezita.
Fenykl má svůj původ ve středomořských oblastech, jeho domovem je tedy zejména Itálie, Španělsko, Řecko nebo Francie, ale pěstuje se běžně také v teplejších částech Evropy a jihovýchodní Asii. Fenykl se používá zejména ve středomořské kuchyni.
Fenyklová semínka se využívají nejčastěji jako kuchyňské koření, nadrcená jsou zdravou a voňavou součástí receptů na pečení či zavařování, jsou však také zajímavou variantou do grilovacích marinád. Semínka fenyklu mají největší léčebné účinky. Slabý a vlažný fenyklový čaj může ulevit malým dětem od nadýmání a břišních kolik. U dospělých ulevuje od pálení žáhy a je prevencí pro poruchy trávení. Rozlišují se dva základní druhy fenyklu: Fenykl levantský - z něhož se využívají zejména jeho aromatická semínka. Fenyklová semínka patří k nejstarším druhům koření na světě. Ve formě čaje jsou populární zejména v Asii. U nás fenyklový čaj nejčastěji koupíte u asijských prodejců. Nadrcená semínka jsou vhodná například do perníků nebo různých druhů těst či náplní. Fenyklová semínka údajně spouští menstruaci, a proto je vhodné vyhýbat se jim v těhotenství. Fenykl zahradní - je zelenina s typickým hruškovitým a masitým tvarem. V kuchyni se tento fenykl přidává do salátů, polévek nebo omáček. Má výraznou lékořicovou příchuť a jídlo krásně provoní. Je skvělou volbou do receptů z ryb a mořských plodů. Obsahuje karoten, z něhož si tělo vytváří vitamín A a folát, nezbytný pro krvetvorbu. Sto gramů fenyklu obsahuje pouhých 12 kalorií. Jako koření se užívají také listy fenyklu zahradního, často jako součást aromatických bylinných směsí. Semínka fenyklu se doporučuje skladovat v tmavých nádobách a chránit je tak před světlem, které snižuje jejich hodnotu. Fenykl býval velmi ceněnou rostlinou zejména starověkými Římany. Traduje se, že římští vojáci užívali fenykl pro udržení dobrého a pevného zdraví, zatímco vznešené Římanky jej jedly jako prevenci proti obezitě.