Databáze se průbězně doplňuje.
Citrónová tráva
Kuchyňské koření, zažívání, trávení, zklidnění.
Citronová tráva, někdy také známa pod názvem citronela, je tradiční bylinou hojně využívanou v jiho-asijské kuchyni. V Asii má také svůj původ, je doma zejména ve Vietnamu, Thajsku, Indonésii a Malajsii. Citronová tráva je poměrně nenáročná na pěstování. S úspěchem ji vypěstujete i na balkóně. Dnes existuje více než 30 druhů této rostliny.
Citronová tráva je někdy nazývána jako „funkční potravina”, a to zejména pro vysoký obsah minerálních látek například: draslíku, vápník, hořčíku, fosforu, manganu, mědi, zinku a železa, dále vitamínů zejména A, B, a C. Obsahuje také množství antioxidantů. Bylina je tedy doslova plná zdraví a není důvod ji nezařadit jako pravidelnou součást jídelníčku. V běžném obchodě ji obvykle nenajdete, ale často se dá zakoupit v obchodech asijských prodejců. Nejčastěji se používá jako kuchyňské koření, k masům do marinád či salátových zálivek nebo při zavařování ovoce. Nejlepší je samozřejmě čerstvá, ale lze ji zakoupit také jako koření sušenou a namletou. Lze ji s úspěchem zavařovat. Záleží na konkrétním receptu a použití. Najdeme ji jako součást různých kořenících nebo čajových směsí. V české kuchyni se jí svou vůní blíží citronová kůra nebo meduňka. Díky svému výraznému aroma se hojně využívá v kosmetice, její vonné silice a éterické oleje jsou součástí parfémů, mýdel, ale také repelentů proti hmyzu. To je celkem zajímavá informace. Snad se na jejím základě nenajde vědec inovátor - amatér a nezačne se před výpravou do lesa pokapávat citronovou šťávou, protože si bude myslet, že je účinnější... Dle tradice lidového léčitelství v Asii, citronová tráva snižuje tlak a zklidňuje nervovou soustavu. Pokud budete chtít pěstovat tuhle bylinku na zahradě či na balkóně, počítejte s tím, že zimu nepřežije. Nikdy nesbírejte bylinky o kterých si nejste jisti, že jsou to ty správné !!!