hlavni_strana

registrace

  • Databáze se průbězně doplňuje.

    A
    B
    C
    Č
    D
    E
    F
    G
    H
    CH
    I
    J
    K
    L
    M
    N
    O
    P
    Q
    R
    Ř
    S
    Š
    T
    U
    V
    W
    Z
    Ž

    Bobkový list

    Laurus nobilis

    Kuchyňské koření, podporuje trávení a chuť k jídlu.

    Bobkový list. Pro většinu z nás zcela obyčejné koření, které je k dostání v levnějších verzích za 5 Kč ,- . Nebylo to tak vždy. Bobkový list neboli Vavřín pravý, býval uctíván zejména ve starověku. Byl symbolem moudrosti, ale také slávy. Vavříny byli korunováni císaři, za všechny jmenujme Julia Caesara. Přísloví vavříny patří vítězům, má svůj vztah ke starověku, kdy byli nejlepší atleti a závodníci korunováni právě vavříny. Bylo by zajímavé sledovat, pokud by se (čistě teoreticky) někdo z těchto starověkých velikánů ocitl v naší době a zjistil by, že tehdejší chlouba a symbol moudrosti a slávy, je k dostání ve spodním regálu supermarketu a slouží obvykle jako polévkové koření...

    Bobkový list má svůj původ v malé Asii a v oblastech středomoří. Je to stále zelená rostlina, může být keřem, ale i stromem. Hojně se pěstuje právě v oblastech svého původu. Lze ji však s úspěchem pěstovat i na balkóně. Pokud máte možnost mít bylinky na světlejším a teplejším místě v zimním období, vydrží vám velmi dlouho. Listy vavřínu mají mít olivově světlé zbarvení. Plodem bobkového listu je - bobek. Bobky se v kuchyni nepoužívají. Využití bobkového listu je zejména jako kuchyňské koření. Používá se prakticky ve všech kuchyních. Bývá součástí receptů na polévky a omáčky, dušená i pečená masa, využití najde při zavařování, hub a zeleniny. Je často součástí receptů na zavařování vajec, na zvěřinu, používá se do různých marinád, vhodný je do kyselých jídel a polévek z luštěnin, kterým dodává na chuti. Ve francouzské kuchyni je součástí tzv. "bouget garni" - směs polévkového koření (bobkový list, tymián, petrželka a česnek). Pokud používáme bobkový list do polévek a omáček, je vhodné po uvaření koření odstranit, zabrání se tím zhořknutí pokrmu, které mohou způsobit bobkové silice. Naše babička věděly a my jsme zapomněli, že listy vložené do nádob s moukou působí odpudivě na moučné moly. Využití nachází také v lékařství. Éterické oleje z bylinky se používají do léků proti revmatismu. Bobkový list se nedoporučuje skladovat déle než jeden rok v uzavřené nádobě.

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz